PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Študentka sostanovalka in morebitne težave?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
punca v stanovanju => moski obiskovalci so tisji, kot zenski obiskovalci Smile
Tole z ženskimi obiskovalci drži 100% :twisted: . Drugače pa možakar ima popolnoma prav. Danes imaš kretenov takih in drugačnih milijon sort - treba je narediti vsaj tisti minimum,, ki ti garantira nek miren spanec.

To, če je sedaj imel nekdo dobre izkušnje z enim podnajemnikom - je blagorečeno smešno to extrapolirat in se je treba zresnit. Čudnih in na meji še verjetnega je v teh postopkih morje primerov. Ljudje imajo težave, da normalen (beri normalen) človek tega sploh verjeti ne more.

Tista z golobi in posranem stanovanju je le ena od cvetk, pa kdo bi si upal misliti na kaj takega - VSEGA JE. Kolega je imel v podnajemu tipa, ki je na vrata našrajbal kdaj je doma, da se da robo kupit - tabletkarji so se vrstili kot na Metelkovi. In potem so ga klicarili, naj bo kot lastnik prisoten na hišni preiskavi - pa kaj mu je tega bilo treba.
To je pa prav smešno, da ne poznaš svoje hčerke toliko, da ji ne moreš zaupat, kakšne prijateljice ima... Pa tako se sliši kot da ne veš katera ima fanta :mrgreen: Po mojem lahko v pogodbo napišeš karkoli, ko bosta delali po svoje... sledi pa prikrili. Ravno včeraj sem izvedela eno zabavno zgodbico, kaj je nekdo naredil v maminem stanovanju kljub prepovedi... :lol:
No, pa ti povem, da dokler ti ne pustijo samostojnosti, ne odrasteš. Mene je mama hotela vzgojit s podobnimi prisilnimi sredstvi, sam je bil učinek ravno obraten in na srečo je bil... Ker sem se toliko upirala, naredila nekaj res konkretnih neumnosti, za večino ni izvedela in ji kdaj kakšno povem, sam sem se iz tega veliko naučila. Predvsem samostojnosti. Če bi mi lepo razložila stvari, bi bilo malo bolj po njeno... Mojemu bratu pa malo bolj ustreza, da je finančno še odvisen od mame, pa še kar nima niti ene stvari, pri 24. letih, stvari za katere sem sama poskrbela pri 15. Pa ne verjamem, da se bo kdaj odselil, pa me tudi kar skrbi zanj, ker se mi zdi, da se ne bo znašel...
Strelka Napisal:Vidim pa, da je pri nas dejansko težko odrasti, če se hočejo ljudje namesto z 22, 23, 24 let starimi ljudmi dogovarjati z njihovimi starši.

Oprosti Strelka, vendar jaz ne gledam tako na lahko.

Študentarija se začne pri 18. , 19. letih. Pojem " odraslosti" je pri teh letih lahko zeeeeloooo raztegljiv. Nekje do prve žurke, potem pa poči.

Nekaj drugega se je pogovarjati z osebo, ki si sama služi kruh in je dejansko odgovorna, kot pa z 19. letnikom, ki gre prvič v življenju " na svoje", pa še tisto mu plačajo starši.
Zakaj se torej ne bi smela tudi o " uradnih " stvareh pogovarjati z njimi ?

Jaz, kot najemodajalka nisem pristojna soditi o vzgojnem procesu neke družine, tudi ne želim prevzemati odgovornosti "neodraščanja zaradi vmešavanja staršev polnoletne osebe."

Moja naloga je, da svojo nepremičnino odgovorno zaščitim, ter vzpostavim primeren odnos med najemodajalcem, najemojemalcem in ostalimi lastniki stanovanj v bloku.

Za vrednost dobrih 300.000 €, se imam menda pravico zaščititi.
Kdo je lastnik tega stanovanja? Hči, ki v njem živi, ali "ata in mama"?

Verjetno "ata in mama". Vzdrževanje in stroški gredo iz družinskega budgeta.

Kot razumem zadevo, bi sedaj hči v to dvosobno stanovanje ( da se znižajo stroški in obremenitev budgeta ) sprejela sošolko - prijateljico iz faksa. Brez najemnine le z plačilom 1/2 stroškov elektrike, ogrevanja, interneta, upravnika.

Ja, dejstvo je, da ima lastnik pravico in celo dolžnost, da zaščiti svojo lastnino. Ampak tu gre za očitno nek drug dogovor in ne klasično podnajemniško razmerje.

Hči očitno pozna sošolko in ve zakaj prav ta in ne katera druga.

Mislim, da je tu "uraden" podnajem čisto brez veze in nepotreben.

Ata 1 in hčerka 1 se lepo dobita z Ata 2 in hčerka 2 in se dogovorijo kako in kaj ( seveda so lahko poleg tudi Mama1 in Mama 2 - da mame ne boste užaljene :wink: ). Predvidevam, da bo itak Ata 2 plačeval dogovorjeni del stroškov.

V kolikor pa obstajajo kaki pomisleki glede kajenja, alkota, travce ali drugih opojnih substanc, pa mislim da tistih 150€ nikakor ni vrednih "tveganja", vsekakor pa še taka določila v pogodbah ali 100% nadzor 7/24 ne pomagata, če mladinki do sedaj nista bili deležni vzgojnih prijemov in tudi pri 19-ih ne vesta kaj je prav in kaj ne.
3,14 zdarije in neumnosti - take ali drugačne pa smo itak počeli vsi. Eni jih še danes - "so what"?
hahahahah Big Grin še člen o možnosti postavitve video nadzora v njeno spalnico ..

folku se že rola ... :lol:

Citat:Najemnik se zaveže plačevati svoj delež mesečnih stroškov stanovanja, najemodajalcu mesečno vnaprej, do vsakega 25 dne v mesecu za obdobje naslednjega meseca.
In ti veš kakšen bo znesek naslednji mesec ali je to nek pavšal ali .. z ddv brez.. torej gre se spet za oddajanje na črno. Punca ne bo prijavljena, najemnina 0€ ne obstaja... če nekdo nekje živi xx dni mora biti prijavljen ... če že omenjaš veljavno zakonodajo ... drugače pa si s takimi pogodbami vedno lahko vsi rit obrišete, če je dovolj nežen papir.

Neka pravila pišete pa nimate pojma kaj je namen pogodbe.

Če bi delal vselitev legalno in bi prijavil to dekle pa bi overjena pogodba vsebovala člene, ki jasno opredelijo dolžnosti in posledice ne spoštovanja.. v jasnih časovnih rokih.

Take pogodbe so res sramota za tistega, ki to položi na mizo. Samo lastno zaplankanost in zategnjenost kaže.

Če se ne morete kolegialno zmenit kaj to bivanje pomeni, kdo ima kaj od tega, ker gre za prijateljici, potem je vse skupaj brezveze.

Lahko pa svojo nezaupljivost delaš na pravilen legalen način... ki bo res temeljiv na predpisih ne pa tvoji volji.
:evil: Na srečo je tole le forum in nekaterih ljudi ne smemo jemati resno. Na začetku je bilo samo vprašanje kako sestaviti pogodbo za hčerino sošolko s faksa. Nista ravno sošolki le isti faks. Tudi kandidatki sta dve, odločit se moram katero vzet? Ena baje kadi...ima fanta. ne vem ju še nisem videl. Odločil se bom šele po razgovoru z njima, njunih staršev nisem nikjer omenjal in ne razumem zakaj jih mešajo eni zraven. Dekleti sta polnoletni in sami odgovarjata za svoja dejanja, (žal je to bolj moralno kot materialno, kot je nekdo ugotovil vzet jima nimaš kaj) Pred mesecem sem stanovanje posodil prijatelju iz istega bloka, le par nadstropij niže, ker je obnavljal svojega. Delavci so tako lahko mirno štemal in prašil pa ni bilo problema za stanovalce(bili so ta čas v mojem stanovanju). Tudi njemu nisem računal niti centa najemnine, le stroške, pa ne mislit, da niso ničesar poškodovali. Polomili so tuš v kopalnici8in v opravičilo mi je rekel, da je bil verjetno že prej počen :evil: , kako hudiča počen, če je kopalnica bila pred enim mesecem komplet adaptirana. No pol se pa pejd delat usluge...Očitno najbolje pridejo skozi tisti, ki so dragi in žleht, najemniki se jih bojijo in po hitrem postopku najdejo kaj ugodnejšega on pa druge najemnike ki so v krizi za stanovanje in tako se vrti svet pokvarjenosti naprej.

pod 1 stanovanje je moje in jaz odločam kaj bo z njim in ne nekdo drug.
pod 2 uslugo delam jaz zato ni najemnine
pod 3 če mi ko jo spoznam samo pol toliko zakomplicira kot skušate nekateri pametnjakoviči, naj se še naprej vozi dnevno od doma 60 km.
In še nekaj bil sem najemnik pri 20 letih po mojem mnenju zelo dober, dal sem skoraj celo plačo za stanovanje in s partneričino sva živela. Začela sva iz nič in vse kar imam sem si ustvaril s svojimi rokami. Ko mi je najemnik samo omenil da bo pomladi adaptiral sem si takoj začel iskati drugo stanovanje, da mu ne bom v napoto..
Danes so drugi časi slišim pametnajkoviče ki pišejo kako bi oni iz inata, če bi jim nekdo nekaj prepovedal to nalašč delali...
Na žalost imam preveč znancev ki so jim najemniki zagrenili življenje in zelo malo takih z dobrimi izkušnjami.
geosynth Napisal:hahahahah Big Grin še člen o možnosti postavitve video nadzora v njeno spalnico ..

folku se že rola ... :lol:

Citat:Najemnik se zaveže plačevati svoj delež mesečnih stroškov stanovanja, najemodajalcu mesečno vnaprej, do vsakega 25 dne v mesecu za obdobje naslednjega meseca.
In ti veš kakšen bo znesek naslednji mesec ali je to nek pavšal ali .. z ddv brez.. torej gre se spet za oddajanje na črno. Punca ne bo prijavljena, najemnina 0€ ne obstaja... če nekdo nekje živi xx dni mora biti prijavljen ... če že omenjaš veljavno zakonodajo ... drugače pa si s takimi pogodbami vedno lahko vsi rit obrišete, če je dovolj nežen papir.

Neka pravila pišete pa nimate pojma kaj je namen pogodbe.

Če bi delal vselitev legalno in bi prijavil to dekle pa bi overjena pogodba vsebovala člene, ki jasno opredelijo dolžnosti in posledice ne spoštovanja.. v jasnih časovnih rokih.

Take pogodbe so res sramota za tistega, ki to položi na mizo. Samo lastno zaplankanost in zategnjenost kaže.

Če se ne morete kolegialno zmenit kaj to bivanje pomeni, kdo ima kaj od tega, ker gre za prijateljici, potem je vse skupaj brezveze.

Lahko pa svojo nezaupljivost delaš na pravilen legalen način... ki bo res temeljiv na predpisih ne pa tvoji volji.

Oprosti - ampak večjih neumnosti že dolgo nisem bral - kakšen legalen način - pa kdo ti pravico garantira - DRŽAVA :lol: :lol: Kolegialno: dokler je človek še normalen to sicer mohoče gre, ko ti pa zabrede v kakšne substance, se pa načudit ne moreš - smo imeli pred leti čudovito sodelavko - ampak na denar v denarnici, ki je bila v jakni v pisarni - sem bil pa kolegialno bolj navezan - pa je kar nekaterim začel čudežno izparevat.

Dajte ljudje: če nimate človeku kaj pametnega napisat, ni treba moralizirat in pisat zato, ker vas je slučajno glih zamikalo, da nekaj morate.

In tvoj namen pogodbe - pa ravno o tem je pisal (če si bral) : namen je -se nekako zaščititi (lastnino), nas pa je vprašal za nasvet, ker tega pač sam ne dela vsak dan.

Seveda je najlažje pametovat.
auditor Napisal:Oprosti - ampak večjih neumnosti že dolgo nisem bral - kakšen legalen način - pa kdo ti pravico garantira - DRŽAVA :lol: :lol: Kolegialno: dokler je človek še normalen to sicer mohoče gre, ko ti pa zabrede v kakšne substance, se pa načudit ne moreš -

pa kaj ti je da o substancah.. 8) si zdrav? Big Grin

sem bil podnajemnik med študijem .. s takimi kmečkimi pogodbami... in??? ko se mi je zahotelo sem lepo pospravil in spokal ven... namesto da bi pustil še kakih 700€ poleti za prazno stanovanje. pa vse te obveze v pogodbi nimajo nobene veze, če ni stanovalec prijavljen.. pogodba overjena.. z vsemi določili kaj in kako v primeru nesporazuma.. no .. in najemodajalec je lepo drsal z nosom po tleh ko je imel 3 mesece prazno stanovanje, ker je samo s "pogodbo" mahal namesto se pogovarjal.

ti pa kar o substancah in nenormalnih ljudeh .. nekaj imejte v glavi.. biznis se gre samo na zaupanje, s kartami na mizi.

o tem pišem .. torej pogodba in ves postopek morata biti 100% nastavljena v pravice in dolžnosti ter vpeta v predpise. Problemi so ker se dela na vse na črno in zadeve v kafanskih pogodbah niso jasno določene.
Imamo pa primere ko so pogodbe nastavljene tako, da se ljudem pleni premoženje ker ne plačajo kakšnega obroka ... vse se da, če je konkretno nastavljeno, ne se tu cmizdit kako je nepravičen sistem in najemodajalec nezaščiten, če pa je vedno v sivi ekonomiji.
geosynth
od kod ti ideja, da pogodbe ne mislim registrirat? Mar sklepaš po sebi? Ni čudno s takim odnosom, da so problemi s stanovanji kljub praznim prostorom...ccc
Sicer se pa lepo vidikdo hoče pomagat in kdo samo bere kje bo našel nekaj za podje...bavat.
Če bi se odločal na podlagi nekaterih forumašev bi soba ostala prazna in bi jo še naprej koristil zase ko gerva z mojo drago v gredališče in se nama ne ljubi 50km vozit v poznih urah domov. Tako pa bo vse na nitki prvega vtisa s srečanja s kandidatkami Wink
Sploh nisem bral vsega, ker se mi ne da.
Ti samo definiraj najbolj pomembne zadeve in to so.
- začetek razmerja z datumom
- konec razmerja z datumom

Vse ostalo pišeš kakor želiš, stanovanje je tvoje, če se kdo ne strinja z napisanim pa ne rabi bit not.
Če je razlog za vselitev sostanovalke, kot pišeš, tvoja dobra volja in dobrodušnost, potem naj se vseli zgolj oseba, ki jo hči dobro pozna in ji zaupa. Potem bo pogodba praktično nepotrebna, če pa že bo spisana, bo bolj kot ne simbolične narave. Če takšne osebe ni, ne vidim najmanjše razumske razlage, zakaj neko neznanko na silo vleči v to zgodbo in se sekirati, kaj vse lahko gre narobe in ali so pogoji dovolj precizno postavljeni...
če je folk znosen, povprečen, kakorkoli , lahko poteka zadeva 100% ok
ampak danes je malo morje negativnih variant

varščina ?, sostanovalka lahko kaj pokvari in noče slišat za to, njena druščina ?, doma ne bo povedala in starši ne odprejo denarnice
sošolke od osnovne šole sta se kot sostanovalki sprli in po desetih letih komaj dober dan v šoli zaradi otrok

neka garancija v vsakem primeru
Sam sem oddajal kar nekaj časa imel 7 najemnikov :
2 katastrofa (prisilna izselitev by me) 3 tako tako 2 super

najpomembneje je da se določi začetek in predvsem KONEC najemne pogodbe ki jo kasneje (lahko) podaljšujete, recimo prva za pol leta in mesec pred potekom podaljšate če je vse ok seveda
kakšna varščina ne bi škodila zgolj kot varovalka (recimo v znesku polletnih stroškov)
vse ostalo pa je kozmetika ki lahko dorečete tudi ustno v smislu, če ne bo tako se pač pogodba ne podaljša
Še enkrat, vse pogodbe, ki nimajo napisanega konca veljavnosti z datumom, so avtomatsko trajne, če se !oba! ne strinjata drugače.
Rok trajanja obvezno definirati z datumom.
1 2 3
Iskanje po temi