PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Ali za zazidavo balkona potrebujem gradbeno dovoljenje?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Drugo leto želiva s partnerjem zazidati 70%balkona (povečati kuhinjo). Zanima me ali za to potrebujem gradbeno dovoljenje in koliko časa je potrebno čakati nanj, ali pa je potrebna le priglasitev. Sva lastnika spodnje polovice hiše, soglasje zgornjih sosedov ne bo problem.

Hvala za pomoč!

lp, Urša
Načeloma potrebujeta gradbeno dovoljenje. Priglasitev ne obstaja več. Samo čakanje na dovoljenje traja lahko tudi do 2 meseca ali še več, lahko pa je izdano v manj kot tednu dni (odvisno od upravne enote). Je pa pred tem potrebna priprava projektne dokumentacije in pa iskanje soglasij. Žal tukaj birokracija terja svoj davek in se marsikdo vpraša ali se mu da za tisti kvadratni meter ali dva ubadati z vsem tem.
lahko pa delaš montažno gradnjo ..... aluminij, plastika .. gips plošče .... in ne rabiš nič birokracije.. če je to izvedljivo ... če posegaš v konstrucijo pa ja, načrt in projekt za GD...
Emmm, res me zanima kako bi se utemeljilo to, da če delaš z alu, plastiko ali gips ploščami, da ne rabiš nič birokracije? Kje je razlika med temi materiali in ostalimi, kar se tiče gradbene dokumentacije?

Za vse kar niso vzdrževalna dela potrebuješ gradbeno dovoljenje.
KeCko Napisal:Kje je razlika med temi materiali in ostalimi, kar se tiče gradbene dokumentacije?

Za vse kar niso vzdrževalna dela potrebuješ gradbeno dovoljenje.

ker za montažne sisteme se ne dela načrtov (idejne skice so risbice arhitektov in nimajo pomena) v projektni dokumentaciji.. oziroma ni nobene potrebe... notranjih prostorov se tudi ne obravnava kot ločenih, če je pregrada montažna, tako je računana tudi neto tlorisna površina.

Za si zapret balkon s plastiko ali menjat vhodna vrata pa, ...če si vsaj malo informiran veš kaj potrebuješ.

Če je v tem primeru možno kaj rešiti na ta način je zadeva bistveno lažja.
Morda se motim, se mi pa zdi, da je potrebno gradbeno dovoljenje za vsa dela, ki posegajo v nosilno konstrukcijo in zunanji izgled objekta, kateri je bil zgrajen z gradbenim dovoljenjem. Težko bi rekel, kaj vse se šteje pod zunanji izgled, prav gotovo je sprememba gabarita zraven. Primer: brez GD lahko vgradiš strešno okno, frčade pa ne smeš.
Ti dve kategoriji sta bili z prvotnim gradbenim dovoljenjem določeni. Sprememba izvedbe je možna le s spremembo GD.
Nimam časa - sem v penziji!
Kot je žerjavar rekel.

Tukaj pa pride v poštev tudi uredba o vrstah objektov glede na zahtevnost, le ta specificira investicijska vzdrževalna dela (tista za katera se gradbeno dovoljenje ne potrebuje) kot:

(1) Investicijska vzdrževalna dela so dela na objektu ali za potrebe objekta in vključujejo izvedbo popravil, gradbenih, inštalacijskih in obrtniških del ter izboljšav, ki sledijo napredku tehnike, z njimi pa se ne posega v konstrukcijo objekta in tudi ne spreminja njegova zmogljivost, velikost, namembnost in zunanji videz.

Torej imamo tukaj zunanji videz, namembnost, zmogljivost in ne samo sprememba konstrukcije.

Problematičen pa je lahko tudi "mehanizem" spremembe gradbenega dovoljenja. Saj se sprememba gradbenega dovoljenja lahko opravi samo pred ali med gradnjo objekta za katerega je bilo izdano gradbeno dovoljenje. Tako da, če je prvotni objekt že zgrajen je dozidava možna samo z novim gradbenim dovoljenjem. Seveda se lahko tukaj prcamo kdaj je gradnja objekta končana ampak takšne zadeve v upravnih postopkih končajo na sodišču in ne svetujem iz inata drezanje v takšno problematiko.
Kje piše da je za vsak poseg v nosilno konstrukcijo potrebno GD. Po moje - ne. ZGO vedno piše o bistvenih spremembah ali odstopanjih od izdanega GD, kar se tiče tudi velikosti, konstrukcije, izgleda.
jaz bi "dokazoval" UE le po nujni potrebi, da je velikost ostala ista saj smo le "zazidali" bivalen balkon, izgleda nismo bistveno spremenili, saj uporabljamo na hiši že uporabljene elemente in bo npr.tudi sosed stroril isto, ne posegamo v konstrukcijo, saj so okna lahka ter obstoječa konstrukcija (npr.armatura v plošči) zadošča novemu bremenu...
Bi pa zagotovo od soseda pridobil notarsko soglasje da se strinja s posegom, ostalo bi za primer nesreče (spor s sosedom ali neznano tretjo osebo) opravil s pomočjo pravnika in arhitekta.
Še enkrat:

- Iskreno dvomim, da lahko notar overovi takšno pogodbo, če pa jo že overovi je po mojem laičnem mnenju nična, ker soglasje k nelegalni zadevi pač ne velja.

- ZGO specifično določa (3. člen), da se gradnja, rekonstrukcija ali odstranitev lahko začne samo ob izdanem gradbenem dovoljenju. Uredba naknadno določa, kaj so investicijska in vzdrževalna dela na objektu, ki se lahko izvajajo brez gradbenega dovoljenja (sprememba konstrukcijskih elementov absolutno ne sodi med ta dela)

- V zazidan balkon, se verjetno ne bi vtaknil nihče in dokler ni tožnika ni sodnika. Če pa do tega pride pa bi rad opozoril na komplikacije, ki se znajo pojaviti. Na investitorju je, da se odloči, kaj in kako bo. Smatram pa da je dobro, da se zaveda do česa lahko pride in je na to pripravljen, ne pa da posluša vse okoli kako ni problema, kako je to itak njegovo in lahko dela kar si želi, ker lahko to potegne za sabo veliko večje stroške, kot bi jih imel, če bi sedaj uredil zadeve.

P.s. ZGO velikokrat uporablja besedo bistveno vendar je v kontekstu bistvenega odstopanja nisem zasledil in bi te prosil, da mi poveš v katerem členu je to navedeno, ker imam podoben primer kjer bi to prišlo zelo prav.
KeCko Napisal:ZGO specifično določa (3. člen), da se gradnja, rekonstrukcija ali odstranitev lahko začne samo ob izdanem gradbenem dovoljenju. Uredba naknadno določa, kaj so investicijska in vzdrževalna dela na objektu, ki se lahko izvajajo brez gradbenega dovoljenja (sprememba konstrukcijskih elementov absolutno ne sodi med ta dela)

Smile a mi našteješ vsaj 3 "konstrukcijske elemente" na stanovanjski hiši?

to kar se sprašuje v tej temi se da rešit brez G. dovoljenja s kakšno ne klasično idejo, pod pogojem če prostorski akti nimajo kakšnih norih omejitev glede izgleda.

Žerjavar Napisal:Primer: brez GD lahko vgradiš strešno okno, frčade pa ne smeš.

ja.. in veš zakaj?
Citat:ja.. in veš zakaj?
Samo delno. Ne poznam predpisov v detajle.
- Vem na splošno, da moraš imeti GD za poseg v nosilno konstrukcijo. Ta stvar mi je razumljiva. Če pri izdelavi frčade odrežeš kos špirovca, je to poseg v nosilno konstrukcijo. Če to velja in ni drugih omejitev, bi lahko naredil ozko frčado med dvema špirovcema.
- Tisto na splošno, kar sem slišal, ne smeš spreminjati zunanjega izgleda. Pri tem mi pa manjka kup fines, kaj se pri tem smatra:
Barvanje fasade z drugačno nianso barve? Tudi krvavo-zelena?
Vgradnja drugačnega okna? Dvokrilno namesto enokrilnega? Manjše namesto večjega? Večje namesto manjšega, če ne posegaš v nosilno konstrukcijo (siporeks zid v AB konstrukciji bloka).
Vgradnja strešnega okna v nizko strmo streho (mimoidoči vidijo) ali v visoko položno (opazi le pilot zrakoplova)?
Zaprtje balkona z lahko konstrukcijo in povečaš koristno površino stanovanja ? Kaj pa če zapreš zato, da ti dež in ptiči ne serje po perilu ki ga sušiš in tudi prihraniš neprijeten pogled mimoidočim na tvoj zunanji okras? In temu nasprotje - odstraniš nenosilni zid in narediš iz sobe ložo?

Ali lahko odgovoriš in pojasniš gorne dileme. Kaj od zapisanega lahko narediš brez GD. Za ostale pa pojasni, katero določilo bi kršil.
Nimam časa - sem v penziji!
KeCko Napisal:Še enkrat:

- Iskreno dvomim, da lahko notar overovi takšno pogodbo, če pa jo že overovi je po mojem laičnem mnenju nična, ker soglasje k nelegalni zadevi pač ne velja.

Ne pogodbe, pač pa soglasje. Zakaj ne bi mogel overoviti soglasja? Notar bo preveril istovetnost podpisnikov in to je to. In zakaj bi se notar spuščal v legalnost ali nelegalnost? kaj on ve o tem?
KeCko Napisal:Še enkrat:
- ZGO specifično določa (3. člen), da se gradnja, rekonstrukcija ali odstranitev lahko začne samo ob izdanem gradbenem dovoljenju. Uredba naknadno določa, kaj so investicijska in vzdrževalna dela na objektu, ki se lahko izvajajo brez gradbenega dovoljenja (sprememba konstrukcijskih elementov absolutno ne sodi med ta dela)
...
P.s. ZGO velikokrat uporablja besedo bistveno vendar je v kontekstu bistvenega odstopanja nisem zasledil in bi te prosil, da mi poveš v katerem členu je to navedeno, ker imam podoben primer kjer bi to prišlo zelo prav.

Definitivno smo na spolzkem terenu in če bo kdo od uradnikov težil - bo možno treba napravit nekaj s projektom, ki dokazuje, da ne gre (ceneje) ali pa da gre (dražje) za GD. Nekih komplikacij pa ne bo, ker boš že imel soglasje soseda. vendar mora izjava soseda vsebovati del, kjer piše, da bo podpisnik v primeru potrebe po izdelavi PGD- legalizacijo dal podpis za že opravljen poseg. Tako da bodi pozoren.
Žerjavar Napisal:Ali lahko odgovoriš in pojasniš gorne dileme.

torej.. obrtniška dela, ki ne pomenijo gradnje. predelne stene lahko delaš montažne, balkon zastekliš, ogradiš,... okna menjuješ... karkoli..

problem je če delaš novo odprtino za okno, tudi barva fasade bi bila zame osebno problem, bi jo pa težko izpodbijal po predpisih, če ni v prostorskih aktih jasno določeno kakšni oddtenki so primerni.

če bi predpisi jasno določali da se ne sme spreminjati recimo uporabna bruto površina, potem bi lahko bil tak zastekljen balkon problem.

piše pa samo, naj se ne spreminja površina objekta, pod to pa najprej razumemo tlorisno površino, kjer so všteti balkoni.
Drugo vprašanje je, če na večjo teraso postavljamo nadstrešek, lahko ga delamo kot enostavni objekt, če temu ustreza, ali pa z GD.

Kakorkoli, v projekt za GD pri zasteklitvi balkona, ne vem kaj bi pisal in načrtoval, kako majstri režejo in montirajo okna in ploščice na nekaj kar je že zdavnaj statično prerčunano za neke obremenitve ne spada ravno v take elaborate.
Birokrati pa itak požrejo vse kar jim prineseš.
@ geosynth, pred kratkim smo imeli ravno 2 primera, ki sta točno takšna, kot si opisoval, nadstrešek in zimski vrt na terasi večjega objekta. Odločitev inšpekcije je, da sta obe zadevi postavljeni nelegalno in ju je potrebno odstraniti oz. pridobiti gradbeno dovoljenje. Nadstrešek odstranjen, zimski vrt v fazi legalizacije z gradbenim dovoljenjem.

Moja opažanja so takšna, da tako inšpekcije kot upravne enote uporabijo manj ugodno oz. za njih bolj sigurno tolmačenje zakonodaje, v primerih, ko je mogočna različna interpretacija. Seveda je enostavno preko foruma nekomu reči eh sej nihče ne bo gledal. No na terenu so izkušnje ravno drugačne sosedi gledajo in prijavljajo, inšpektorji ob prijavah uporabijo najbolj strogo interperatcijo in to velja tudi za upravne enote. Če so kje kakšne izjeme so bolj zaradi res dobre volje kakšnega uradnika.
1 2 3 4
Iskanje po temi