PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rentgenx Napisal:madhatter
Ker vidim,da te stvar zanima, si mogoče umisli še električni števec in boš lahko kontroliral porabo svoje tč in spremembo porabe na različne nastavitve ogrevalne vode,zunanjo T, različne T ogrevanja SV,...
Tako pa boš tudi videl če boš imel porabo takšno kakor so ti naračunali ali pa obljubljali. Če si dobil kakšen izračun seveda predhodno...

Si pa hitro prišel do odgovorov.Lepo! :wink:

Mogoče enkrat, zdaj se s tem nimam cajta preveč ukvarjat. Če ne prej do naslednje kurilne sezone Smile.

Ja, sem bil pozitivno presenečen, da je prišel kak odgovor tko hitro.
Migaj Napisal:Kolikor sledim forumu in sosedovim TČ TT ZV ni videti prav nobenih problemov pri odtajevanjih?
Se motim? gre v odtaljevanje tudi ko ne bi bilo treba oz. ne gre, ko bi bilo treba, ali kaj?

bohinc je omenil enkrat tu da mu je šla včasih po nepotrebnem v defrost in so skupaj s TT to odpravili.
Ja vsak je imel na začetku kakšno stvar za poštimat..

Da bi ti videl koliko je meni porabila TČ prve 3 dneve. okoli 95-115kwh. Dokler nisem skorigiral krivulj,legionela programa,sobnega termostata in dokler se bajta ni dodobra naakumulirala. Predvsem zadnje se mi zdi je bilo najbolj pomembno. Ker pri oljnemu kotlu smo nočno zmanjševali T prostorov. Potem si pa dobil plesen na kakšnem zidu, kondenz na šipah,.. Po vgradnji TČ je temperatura stalna,tako kakor jih večina piše. potem se je poraba zmanjšala še bolj pa se je zmanjšala ko je T zunaj malo zlezla gor.
Migaj Napisal:nastavitev odtajevanja gotovo ni uporabniška domena, poleg tega se pogoji neprestano spreminjajo.
Velikokrat sem opazoval ob cesti sosedovo TT, ki praviloma nikdar nima sreža(za razliko od Daikin HT in Waterstage-a) ali pa ga je zelo malo. Dejansko sem ga na TT videl veliko samo enkrat.
Samega uparjalnika nisem videl srežastega- ne zmrznjenega, v najslabših pogojih malenkost nad polovico- običajno manj .
No, ravno 4mm razmak lamel, naj bi bil prednost za take primere- manj defrostov, pa po zapisih vidm, da so krajši od npr. daikina.
(preneseno iz 4. strani, TČ TT uporabniške izkušnje...)
Lp
verjetno vse drži razen dolžine defrostov - ta zelo varira od pogojev in ti pravzaprav ne veš kako dolgo dela. Pri meni je dejanski čas, ko zunanji ventilator ne dela praviloma samo cca 2 do 5 minut. Celoten postopek pa vključuje še vse kaj drugega, česar pa ti na displayu ne moreš opaziti, ker ti defrosta ne prikazuje.
Mimogrede, kar me najbolj zanima, še vedno ne vem:
ali defrost pri tebi jemlje vodo iz radiatorjev ali direktno iz zalogovnika?
Nekaj časa že prebiram ta forum, veliko sva predelala že prek ZS (tko da malokdo poseduje več podatkov- ali jih je, kot ti). Celoten postopek pri meni ni dosegel (vsaj da bi bil zapazil, pa mam pozim obilo cajta- tud za to) 5ih minut. O jemanju vode bi bil prebral lohk že na drugi strani, sam opažam žal, da zopet hočete nekateri nekaj dokazovat- na podlagi kere izkušnje že....?
Lej zate še enkret, pri men osebno jemlje iz zalogovnika, zdej pa to naprej- kaj je boljš razglabljaj naprej v temi (sem bral...), kjer sem se nekak obvezal,da se ne oglašam. Do sedaj nisem kršil niti najinega dogovora- o defrostu z slikcami, sej veš o čem...., tko da ne provociraj v to smer.
Lohk, da sem grešni kozel za zaklep stare teme o daikin(čeprav se le to ne počutim- oz. bi se moral marsikdo bolj) , vendar naslov ni bil specifičen...(si pa enrat sam rekel ,da ne moti), zato sem vpadal, ko se mi je zdelo da kdo pretirava....
Upam da ta tema ostane ....- tko kot pustim vašo, če pa je namen svetovanja-iskanja info.- dobrodošli. Ravno zato sem v štartu okleval, če bi se vklučil ...(Če pa je namen bahanja o.... veste kje mate...- zarad mene tud, če se vam števc nazaj suče...). Mogoč sem tud netipičen gorenc (poznam in srečujem pa ljudi z več koncev SLO, najbolj tipična je osrednja, ki majo še več pregovorno gorenjskega... v seb, kot avtohtoni gorenjci)- še vedno sem na el. gorenjska (pa nek morjo plače dobit).
Lahko noč
Ma ne, bohinc, nič ne kritiziram TT, le zanima me njeno delovanje. Včasih tudi kaj pozabim.
Le cel postopek defrosta je lahko stvar debate. Lahko rečemo tudi, da je končan šele takrat, ko v zalogovnik spet priteka toplejša voda, kot je v njem.
Pozdravljeni zopet z moje strani! Evo nekaj mrzlejših dni je za mano in sem malo stestiral svojo mašinco TČ ZV 9 EVT, sedaj ogrevam cca. 120m2 z mansardo, DVA PROSTORA ŠE NEOGREVANA, (skupaj bo cca. 150m2 ogrevalne) pa da Vas malo seznanim in prosim za Vaša mnenja. Ta vikend, ko so se temperature gibale okrog 0*, sem imel nastvljeno vremensko regulacijo 24 ur, sobni termostat pa sem nastavil višje, tako, da je dejansko bilo ogrevanje izključno po nastavljenih parametrih vremenske. Naj omenim, da sem nastavil v petek zvečer in dejansko opazil, da je v nedeljo popopldan bilo v hiši prevroče, odčitki moji:

pri 0,2* zunaj ogrevanje na 40,9 v hiši 23,5*, krivulja nastavljena na 58*c, KOREKCIJA KRIVULJE H/T - NA SREDINI! - nastavitev serviserja TT. V hiši je prevroče, zato prosim za mnenja, kaj svetujete, sedaj sem namreč poskusil s korekcijo z H/T za dve v levo in zmanjšal ogrevanje na 38,9, pa še sobni termostat zopet nastavil na 22*,(na radiatorjih so term. ventili, kaj pravite iz izkušenj?
Bi bilo boljše zmanjšati zgornjo krivuljo???

Pa še to me zanima, zakaj gre TČ v odtaljevanje mislim, da najmanj dvakrat čez dan, vsak tako sem opazil, ko sem bil v bližini, je to vredu, že pri teh temperaturah zunaj, na podlagi česa zazna odtaljevanje in kako ga izvaja oz. je verjetno že serijsko nastavljeno v servisnih nastavitvah zaradi varnosti, ke na zaslonu piše (odtaljevanje 120s)

Prosim za odgovore in Vaše izkušnje ta vikend oz. nastavitve, imate tudi sedaj nastavitev vremenske regulacije 24 ur, krivulja in počutje???

Hvala za debato že v naprejSmile)

lp,
@dorijan
Za odtaljevanje nimam pojma, meni se zdi da se zdaj kar pogosto dela, čeprav ošvrk od daleč ne kaže kake zamrznjenosti. (verjetno zato ker se stalno odtaljuje Smile )

Kar se tiče temperautre doma: a nimaš mal overkill teh termostatov? Sobna regulacija plus termostatski ventili? A so ti ventili tudi v prostoru kjer je sobni termostat - tam bi morali bit odprti radiatorji do konca.

Očitno imaš krivuljo previsoko, če je tko toplo. Probaj jo znižat.
Ne vem pa kolko maš izolirano hišo, verjetno maš radiatorje (možno da sem spregledal opis hiše). Če maš dobro izolirano definitivno nastavi krivuljo na manj. Ta temp. pri krivulji se nanaša na temperaturo povratne vode iz radiatorjev pri -20.
Hvala za odgovore, torej, če spremenim krivuljo na manj, je potrebno še kaj drugo potem spreminjat, kaj pa korekcija krivulje, v katerem primeru pride v poštev korekcija v minus, saj če npr. spremenim zgornjo krivuljo za cca. 3*C manj mi zmanjša ogrevanje za 1*C, v kolkor pa krekcijo za eno v minus sem na istem, prosim za obrazložitevSmile

Hvala že v naprejSmile

Kako imate drugi nastavljeno?
Pri nastavitvi krivulje (tisto končno temperaturo povratka pri-20) štimaš strmino te krivulje, ki določa temperaturo povratka pri zunanjih temperaturah od +20 do -20. Vse krivulje se srečajo pri 20 se mi zdi, ti pa nastavljaš kolko strmo raste temperatura ogrevanja ob padanju zunanje temperature.

Korekcija krivulje, ki jo lahko za 4K premikaš levo in desno pa spusti/dvigne temperaturo povratka vzporedno krivulji, po celotni krivulji. Se pravi je temperatura ogrevanja nižja/višja za korak po 1K (maš pa na voljo 4 korake) po celi strmini.

Boš pa skozi sezono videl kaj ustreza tvojemu objektu: na primer, če je ob nizkih zunanjih temperaturah po osnovni krivulji (torej brez korekcije) znotraj stalno dovolj toplo, ob višjih zunanjih temperaturah pa ni dovolj toplo, lahko krivuljo (končno temperturo) spremeniš na nižjo in hkrati korekcijo krivulje popraviš navzgor, recimo.
Hvala za odgovor,

vesel sem vsakega mnenja, saj sem s TČ prvo leto na preizkušnji in me zanima marsikaj in se vam že v naprej vsem prav lepo zahvaljujem za vsa vaša mnenja.

Sedaj sem res znižal krivuljo celo na 50*C, korekcija na sredini v prostoru 22 - 22,5*C in je v objektu po polovici dneva dosti bolj prijetno- ni prevroče, korekcija na sredini, bom videl kaj se bo dogajalo naprej, očitno mi je serviser nastavil previsoko, sicer pa odvisno od posameznega objekta in počutja posameznika...

Obtočna črpalka mislim, da mi sedaj dela non stop ali pa dosti več kot pri višjih temp. zunaj, sedaj okoli 0*C, glavna TČ pride v fazo mirovanja, ko doseže svoje, obtočna pa dela, prej pri višjih temp. se je kar ustavljala, je to vredu, mislim, da je OK , prosim za komentar.

Poročam, kaj se bo dogajalo to noč, ko so napovedane temperature pod lediščem.

Lep večer,
Citat:Obtočna črpalka mislim, da mi sedaj dela non stop ali pa dosti več kot pri višjih temp. zunaj, sedaj okoli 0*C, glavna TČ pride v fazo mirovanja, ko doseže svoje, obtočna pa dela, prej pri višjih temp. se je kar ustavljala, je to vredu, mislim, da je OK , prosim za komentar.

Če imaš sobni termostat vezan na vklop obt. črpalke bo že v redu. Sobni termostat javlja potrebo po vzdrževanju notranje temperature in laufa obt. črp dokler ni zadovoljen. (predvidevam da govoriš o obt. črpalki ki pošilja vodo v radiatorje, ne o tisti, ki povezuje TČ in zalogovnik)

Mal poročaj koliko minut javlja dnevnega delovanja zdaj, ko je ponoči mraz (odčitaš praktično na koncu osnovnega menija). Bom tudi sam pogledal popoldan/zvečer doma.

Jaz sem krivuljo korigiral včeraj navzgor, na 58, ker je kljub stabilni temperaturi na termometru v sobi zvečer nekam zoprno zahlajevalo po občutku (22,5C ko sva znotraj 2 človeka; 22C, zjutraj ko pridem dol; 23 - 23,5C ko sije popoldansko sonce z zahoda). Je bil pa rahel minus že mislim, da dve noči tukaj, če ne tri.

Tale strop (iz opisa hiše na začetku teme) bom res moral zafilat pod nujno z vpihom izolacije. Tudi velik volumen prostora (visok strop dobre 3m z veliko kvadraturo brez predelnih sten v glavnem prostoru) se pozna pri tem. Če bi pri prenovi pometal iz tega prostora še skoraj 3,5 cm debele dile in položil estrih in talno bi bilo sploh najbolje in najenakomerneje ogreto, ampak ni bilo cvenka pred leti za kaj takega, pa še kakih varuhov in žličkarjev sem se bal, da bi mi povečali stroške in čas prenove. V bližini so sosedu čim je dvignil poden prišli na vrata, da bi mu razkopavali po hiši in mu grozili ker jih sam ni obvestil.
Sem preveril in mislim je tako vredu, ko pade zunanja temp. pod +3, da dela OČ non stop (nastavljeno imam na 1 - ćisto dovolj) zaradi varovanja proti zmrzali, imam pa vezano hkrati tč zalogovnik in v radiatorje, da mi še stalno drži temperaturo v radiatorjih.

Sem pa zelo presenečen, ko sem zmanjšal krivuljo na 50*C, (moja TČ JE 9 EVT, torej najmanj močna med vsemi temi zunanjimi kompakt izvedbami) saj sem s tem zmanjšal tudi stroške in še bolj prijetno je v stanovanju, bom videl naprej, ko pridem domov bom odčital še dnevno delovanje TČ, čisto na koncu osnovnega menija praviš, kako je specificirano točno??

Vremensko regulacijo imaš sedaj nastavljeno 24 ur non - stop, jaz jo namreč imam in je vredu, bomo videli še s stroškovnega vidika, ker moram najti delovanje čim bolj udobno in hkrati ekonomično z čim manjšimi stroškiSmile

lp,
Citat:čisto na koncu osnovnega menija praviš, kako je specificirano točno??

Glej zadnjo slikico na strani 4 te teme.
Če se pomikaš na regulaciji s puščico dol skoraj kolikor gre (mislim , da je čisto zadnja stvar še "Tabela boljer", pred tem pa je števec ur delovanja kompresorja in dnevna minutaža delovanja - te stvari sem dobil obrazložene ko sem pisal na TT, je tudi skopirano to tu v tej temi par strani nazaj)

Kakšno imaš pa bajto - izolacija, kvadratura, radiatorji ... in ostalo?
1 ... 4 5 6 7 8 ... 100 Pojdi na stran 
Iskanje po temi