Objave: 156
Teme: 18
Ocena:
0
Nabava novega kotla na polena vsekakor ni enostavna stvar. Pusti pri miru tiste, ki govorijo kdaj (nikoli)se bo stvar izplačala. Enostavna računica, ki je dostikrat objavljena v prilogi delo in dom pravi, da je to 6 let. Glede na cene naftnih derivatov in edino z njihovo ceno upravičiš investicijo in njihovo gibanje cen navzgor v prihodnosti bo vsekakor držalo.
Sam sem pred 5 leti zamenjal stadlerco z litoželezno viadrusovo pečjo, vendar sem se vsako zimo počutil kot kurjač. Zakuri, na dve uri dokladaj,in takoj ko ni več kuriva je hiša mrzla.
Nato sem se "razkuril" in začel iskati primerno peč na polena. V preteklih letih letih sem se naučil, da ima veljavo samo tista tehnologija, ki je preizkušena v praksi. OPAZUJ,POSLUŠAJ,SPRAŠUJ.Obiskal sem kar nekaj ljudi, ki imajo vgrajene peči na vpihavanje oziroma prisilni vlek. Takoj sem prišel do zaključka da v kurilnico lahko "parkiraš" jugota ali mečko-seveda po lastnih finančnih zmožnostih.
Sam sem se na koncu odločil za guntamaticov KWB kotel z 2000l hranilnikom,ki je cenovno in tehnološko primerljiv z kwb in frolingom.
In ko zjutraj vstanem in pridem v ogreto hišo si vedno znova zatrdim to je bila ena boljših investicij. In če ti povem,da zadevo hvalijo tudi moji starši,ki so bili od začetka, ko so videli prospekte in cene hudo zaskrbljeni nad mano-mi je jasno da nisem nič falil.
Sedaj sem pri peči 1x dnevno 10 minut informacije o njenem delovanju pa imam na ekrančku v dnevni sobi in cel dan toplo hišo. Poraba drv,ki pa morajo biti res suha je za polovico manjša kot pri stari tehnologiji.
Še nekaj, menim, da je predpogoj za nabavo te tehnologije svoja drva, orodje,drvarnica, vsaj 15m2 velika kurilnica in veselje do dela.
LP marjan
Objave: 39
Teme: 3
Ocena:
0
Jaz imam Poljsko varianto peči Orlan in tej peči primiren zalogovnik,pa je to najbolj cenovno ugodna varianta.
Objave: 129
Teme: 0
Ocena:
0
Eni pač imate veliko prostora in časa (glede na to, da razpravljate o 15m2 veliki kurilnici pa še o drvarnici pa o najboljši Jonseredki za razrez pa da drva sušite v sušilnici pa kaj vem kaj še).
Meni je logika čisto enostavna, za tista dv milijona se raje grejem na olje, ko je jako mraz, za mali mrazek do 10 minusa pa raje uporabim klimo, ki s svojo ceno porabe 9 SIT na kWh krepko poseka drvca in ali še lalšne druge novotarije ala peleti.... Je majhna, segreje(pa tudi ohladi) v zelo kratkem času, deka sama brez nakladanja, pa še skrbi za čistočo zraka in še kaj bi se našlo...
Torej drvoljubci,.. vi kar drva sekat, moja urna postavka pa tega enostavno ne prenese...
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
@aleks
Jaz mam tudi slično peč. Staro ferotermko z vgrajenim bojlerjem. Peč je tudi predimenzionirana. Kurim pa tako...
Prvo zakurim malo manjši ogenj z bolj mehkim lesom. Ko je ta že lepo na pol zgorel, umaknem žerjavico bolj na eno stran, na drugo stran pa namečem gor bukova polena. Namečeš jih toliko, da je peč maksimalno od 50% do 75% polna. Tako vedno na eni strani gori, vendar tako, da ne gori hkrati vse ampak odgoreva. Regulator vleka nastavim na 80°C. Po tem postopku ne rabim it gledat peči vsaj kako debelo uro, do uro in pol (odvisno od debeline polen). Nato postopek ponovim, le da naložim na drugo stran.
Včasih se vračam domov z kakega sprehoda in gledam naš dimnik in se nič ne kadi... pogledam malo bolje in vidim, da je v resnici zgolj dim popolnoma prozoren. Tedaj vem, da je izgorevanje dobro (drugače bi bil dim siv).
Objave: 255
Teme: 9
Ocena:
0
Klima gor kima dol, v bratovi hiši so jo namontirali Panasonic invertersko, in saj res da segreje prostor, samo če si enkrat navajen na toploto, ki ti jo da kaminska peč ali tudi štedilnik na drva (bili so dobri časi) je kar težko presedlat na klimo in njeno vpihavanje toplega zraka, dejstvo je da bomo ob dogrevanju s klimo, bolj težko zide segreli na tako raven kot z ogrevanjem na drva in tudi vzdušje v samem prostoru se ne more primerjat. Klime sem dobesedno štuf iz službene pisarne. Pač mi za moj okus ne predstavlja nekega domačega vzdušja. Vsaj tako je pač moje osebno mišlenje in tudi pri novogradnji, upam da prihodnjo zimo bo poleg centralnega ogrevanja nas veselo grela kaminska pečka, za poleti pa si upam trditi, da ob pametno grajeni hiši ne potrebuješ klime.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
@dedalus
ja dobra ideja, kako da se tega nisem prej spomnil ... bom takoj probal. jaz sicer imam regulator vleka zdjale nastavljen malo manj kot ti, ker enostavno ni mraza, v hiši pa je takoj 20 stopinj, čeprav mam mešalni ventil nastavljen samo na polovico. hodim nalagat na 2 uri cirka, hiša ni velika pa mi ni treba tako pogosto. hvala za nasvet.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
da jaz obrazložim kako se strokovno zakuri peč :twisted:
v 35 let staro kombinirko CTC, z vgrajenim bojlerjem 250 litrov....kurišče ima kapaciette 5 mrtvecev pa pol kubika drv (še Trobec bi je bil vesel)...poteka pa porces dnevnega kurjenja takole:
zjutraj od 5.30 se vklopi klima, v pol ure segreje na 22 stopinj, kuri, hajca do popoldena (nekje do štirih)...seveda pa pri tem porabi pribl. 12 SIT elektrike na uro (torej blizu 150 SIT dnevno -> kar ni poceni!..za ta denar bi imel že dober liter kurilca).
Ko pride popoldne se izkaže naša kombinirka.....gre pa takole:
najprej papir...priročne so revije in reklame, Delo (je zakon) pa za gušt še karton od jajc (ta je sploh zalata vreden), čez se našopa lesenega 'drobiža' XY vrte lesa (foter dela harmonike pa je tega drobiža kar precej, pa še les je res zelo suh), čez pa našopamo zarezane kose omare, nalomljene kose lesenih oblog, kose hruške/jablane, ki so bile posekane lasnkso leto....in vala.....spodaj pripališ s šibico, pustiš par minut odprta vratca da se ogenj prime in greš. Regulacija vratc je nastavljena na nekje 70 stopinj, voda kroži brez črpalke....po kake pol ure se vrneš in spet našopaš kar imaš pri roki, ne glede na velikost, dolžino, težino...tja do enega metra vse spraviš noter.
In tako se dan in kurjenje zaključi.
Zdaj pa, ko bo malo stisnilo pa se bo proces kurjenja opravil tudi dopoldne...ker se toplota le lepše porazdeli po prostorih...pa če človeku ni problema 2 x zakurit, pač to naredi. Seveda ko zakurimo peč izklopimo klimo da kdo ne zakuha.
Letošni poračun do sedaj znaša nekje (to težko rečem) 10 - 15 jurjev za elekriko in pokurjena šara ki se je nabrala okoli hiše...garantirano pa vse zgori, dogori in ob vsakem načinu nalaganja se voda segreje ter les pogori..skratka...papir, les in šibica....pa si strokovnjak 'erste klasse'.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
@vincent
pa saj zastopim ta trik s šibico. sam danes mi pride punca za dva dni na obisk, pa ne bi kar na prej v kurilnico letal, če me zastopiš. klime sicer nimam, sem pa danespo dolgem cajtu spet priklopil peletni gorilnik (tega sem kar sam naredil). ah kako je to komot in fajn, samo klinc ko so peleti tako dragi. no ja nič ni zastojn ...
Objave: 130
Teme: 12
Ocena:
0
Če pride bejba na obisk sploh ne rabiš kurit, saj se bosta tako bolj stiskala. Pa uživaj in po pameti!!!
Objave: 127
Teme: 1
Ocena:
0
aleks Napisal:@vincent
pa saj zastopim ta trik s šibico. sam danes mi pride punca za dva dni na obisk, pa ne bi kar na prej v kurilnico letal, če me zastopiš. klime sicer nimam, sem pa danespo dolgem cajtu spet priklopil peletni gorilnik (tega sem kar sam naredil). ah kako je to komot in fajn, samo klinc ko so peleti tako dragi. no ja nič ni zastojn, tudi obisk od punce ne ...
Kako si pa narednil peletni gorilnik? a imaš kakšno sliko? Koliko pa pokuri?
bodi aktiven, da boš lahko pasiven