PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bohinc Napisal:Sicer sem mislil tisto o defrostih...,
Lp

Napisal si nekje, da ti je črpalka prepogosto brez potrebe šla v defrost. Kako veš kdaj se defrost izvaja? S tistim v meniju si ne znam pomagat.
Samo na podlagi opazovanj TČ zunaj, sem jo kar nekajkrat "ujel" v različnih pogojih delovanja (temp. , vlaga) pa sem opažal, da večkrat(ob defrostu) ni srežasta zgolj niti spodnja 1/3 upar., še to zračno "prehodno".
Sem se obrnil na TT in so me prek tel. vodili po servisnem "meniju", da smo zadevo prenastavili . Sicer, kot sem pričakoval po sassapo-jevem komentarju o defrostih, da nam zadevo malo bolj objasni, ker mu je glede na očitke znana, le tega...
Kakorkoli, ne kujem v zvezde te TČ, kar hočem prikazat je zgolj to, da je dosti enakovredna proti ...; ma tud slabosti ki jih je izpostavil madhatter (je pa zopet odvisno od zahtevnosti uporabnika).
Tko da njemu tud sam ne znam točno pojasnit tistih slikc- z vprašanji kaj predstavljajo;sicer nekaj malga...pa rajš ne bi... Mislm pa da je najbolš da se obrneš na TT (tam pa menda vejo, pa jim mogoč še enrat predlagaj svoje zamisli, morda pa obrodi sadove, zarad mene lohk rečeš, da se strinja več uporabnikov njihovih TČ).
To je pa tisto kar je enkrat omenjal nekdo- da morš za uporabo TČ bit tehno-frik. Temu mnenju se ne pridružujem. Nas TČ greje enako dolgo (smo v tretji sezoni)- pa se nimam za tehno-frika. Če ti zadevo nekdo optimalno naštima pol nimaš kej "prčkat" mislim da je poudaril tud telmos; če pa že misliš, da bi blo dobr, pa nis siguren v svoje početje..., pol se npr. sam obrnem na tistga ki je delal.... (sicer smo si različni...).
Če pogledamo avto- "vsi" se vozmo, marskdo zna zamenjat kolo, žarnca zna bit pr določenih avtih že ornk problem, pomert olje, tek. za zavore, šipe... pa nismo mehaniki- pol se pa za večino verjetno tud neha....Pa praln stroj- žene morjo bit tehno-friki da nastavjo te programe... priznam..., pa je npr. okvara- se pokaže neka cifra- gotov vsi vemo zakaj se gre.... pa kličeš servis- pravjo a pošljemo serviserja, ne dajo pa ti njegove cifre da bi ga mal povprašal a ma sploh smisel popravljat....(oprostite, spet mej zaneslo...-lahko noč)
Lp
Citat:Samo na podlagi opazovanj TČ zunaj, sem jo kar nekajkrat "ujel" v različnih pogojih delovanja (temp. , vlaga) pa sem opažal, da večkrat(ob defrostu) ni srežasta zgolj niti spodnja 1/3 upar., še to zračno "prehodno".

Tut v povezavi s tem sem objavil tiste slikce: namreč, če je tisti prikaz "Odtaljevanje" kaj povezan s tem, da ti pove kolikokrat in ob kaknih pogojih se odtaljuje. Ker jaz ne vem a se prevečkrat ali ne, ker mi ni stalno na oku, pa tut ne da se mi je gledat hodit.

Citat:Sicer, kot sem pričakoval po sassapo-jevem komentarju o defrostih, da nam zadevo malo bolj objasni, ker mu je glede na očitke znana, le tega...

Ja bi blo fajn, je pa skop z informacijami - mora kej tut za služenje kruha ostat Smile

Citat:Kakorkoli, ne kujem v zvezde te TČ, kar hočem prikazat je zgolj to, da je dosti enakovredna proti ...; ma tud slabosti ki jih je izpostavil madhatter (je pa zopet odvisno od zahtevnosti uporabnika).

In prav je tako.
Jaz se čisto nič bolje ne bi počutil, če bi hodil na en forum nekaj tjavendan hvalit svojo robo. Tko kot jaz na to gledam, jo hvalim s tem, ko izpostavljam tut pomanjkljivosti. Vse ma svoje slabosti in prednosti, tukej pa nismo za to da ponavljamo stalno samo kako je fina in kul, ampak da se kaj naučimo o tistem, kar imamo pa prej nismo vedeli. O teh črpalkah jaz nisem našel obilice tistih info, ki so me zanimale, pri ogledih tudi ne moreš kampirat v tujih kurilnicah in tudi po pravici povedano takrat tudi ne veš točno kaj zanima. Jaz sem pa tečnoba, povsod tiščim svoj rilec, vse bi razdrl, če je le mogoče pa noter gledal Smile Zato sem pa odprl ta thread.

Citat: Tko da njemu tud sam ne znam točno pojasnit tistih slikc- z vprašanji kaj predstavljajo;sicer nekaj malga...pa rajš ne bi... Mislm pa da je najbolš da se obrneš na TT (tam pa menda vejo, pa jim mogoč še enrat predlagaj svoje zamisli, morda pa obrodi sadove, zarad mene lohk rečeš, da se strinja več uporabnikov njihovih TČ).

Mogoče tut bom, ampak sem raje prej probal tukaj, če je kak znalec o zadevnem, preden kličem in nekaj jecljam Smile, pa če s etukaj napieš še kdo drug lahko prebere. Torej, če kdo ve - dobrodošel, da napiše.

Citat: To je pa tisto kar je enkrat omenjal nekdo- da morš za uporabo TČ bit tehno-frik. Temu mnenju se ne pridružujem. Nas TČ greje enako dolgo (smo v tretji sezoni)- pa se nimam za tehno-frika. Če ti zadevo nekdo optimalno naštima pol nimaš kej "prčkat" mislim da je poudaril tud telmos; če pa že misliš, da bi blo dobr, pa nis siguren v svoje početje..., pol se npr. sam obrnem na tistga ki je delal.... (sicer smo si različni...).

Maš prav, ja. To je fajn in pravilno, da je to naprava "nastavi in pozabi". Ampak mene vseeno kopka - rad bi to stvar spoznal, da sploh vem kaj se dogaja in ali imam problem. Trenutno je vse videti BP, laufa, ogreva, toplo je - ampak a je to samo moja nevednost?
Je bla ena teta, ki je mislila, da je pač narava prižiganja luči v njeni kuhinji taka , da vsakič recimo desetič vrže ven varovalko - "tko to je s to elektriko" je rekla. Pa je blo vsem jasno, da ma nekej hudo narobe z napeljavo, njej pa to ni blo jasno, ker pač "dela, samo varovalko moraš pogosto menjat, če prižigaš in ugašaš luč v kuhinji, včasih si pa petrolej moral dolivat v lampo, zmer je bil en deu z lučjo" ... Jaz sem pri TČ nov, kaj mi regulacija prikazuje nimam pojma in bi rad vedel, če sem/bom kdaj sam v taki situaciji kot je bla ona - da pač ne vem a je nekej narobe al ne. (ok če črpalka ne bi delala bi vedu, da je narobe, je pa še poln različnih situacij za katere pa ne bi prepoznal, da niso glih optimalne - tko kot na primer kolkrat gre v defrost - jaz sploh ne vem a je kdaj že šla in če je, kakšni so bli takrat zunaj pogoji in če je blo to upravičeno). Zato se pa skušam tolk opremit z znanjem, da vem kaj se dogaja. Sploh se mi zdi, da ne bi blo švoh vsaj okvirno vedet kaj so cifrice in postavke v osnovnem meniju ("osnovni"!).

V glavnem pri produkciji priročnikov ni nič švoh, če se opiše vse do česar ima uporabnik dostop. Se izogneš velikemu delu enih nepotrebnih klicev in po možnosti okvarm, ko ljudje na pamet nekaj prčakrijo. Smile
pri zrak voda je v odtaljevanju, že kar precejšnja znanost. Ravno iz tega naslova je TT v podrejenem položaju ker so šli v razvoj lastnega krmilja, ki se pač ne more primerjat z renomiranimi znamkami.
Kot sem že nekje omenil, se gorenje s tem ni obremenjeval in enostvno vgrajuje krmilje, ki je v samem svetovnem vrhu... Siemens albatros.
Včasih je izumljanje tople vode pač nesmiselno :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Kolikor sledim forumu in sosedovim TČ TT ZV ni videti prav nobenih problemov pri odtajevanjih?
Se motim? gre v odtaljevanje tudi ko ne bi bilo treba oz. ne gre, ko bi bilo treba, ali kaj?
Pozdravljeni!
Naj se še jaz vklopim v to temo. Sem nov uporabnik TČ ZZV 14/15E1 in to bo prva zima katero bomo preživeli z ogrevanjem toplotne črpalke TT. O samem objektu podam informacije kdaj kasneje in o samem delovanju še tudi nimam izkušen razen ogrevanja sanitarne vode od maja letošnega leta in za to lahko rečem BP. Bi se pa navezal na članek na katerega sem naletev na spletu in vaše komentarje glede odtaljevanja TČ.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.deloindom.si/toplotne-crpalke/toplotne-crpalke-zrakvoda-ucinkovite-tudi-v-hisah-z-radiatorji">http://www.deloindom.si/toplotne-crpalk ... radiatorji</a><!-- m -->

Preveril sem tudi možnost in ceno nadgradnje programske opreme na že obstoječih TČ katera znaša 35€+strošek prevoza za katero se še nisem odločil.

lp Boštjan
a vlagomer pa ti zastonj vgradijo?
madhatter Napisal:A zna kdo raztolmačit tele zadeve iz osnovnega prikaza regulacije (pripete slike):

No sem pisal na TT in dobil prijazen odgovor od Bogdana Kronovška glede tistih podatkov na regulaciji, katerih slikice sem včeraj napopal tu gor.

=================================

---VT-- 0 ---NT---0
2min: 300s 2min: 420s
24h: 0m 24h: 0m
2h:0s

VT pomeni visoki tlak, NT nizki tlak. Številka poleg VT in NT pomeni kolikokrat se je zgodil visoki ali nizki tlak v 24 -ih urah. Dovoljeni so 3-je VT-ji in 2 NT-ja v 24-it urah. Če se jih zgodi več je s sistemom ali napravo nekaj narobe.
Časovnik 2min meri čas delovanja ob vklopu naprave, kajti če se zgodi VT ali NT v prvih dveh minutah je to napaka.
Časovnik 24h meri čas 24 ur v katerih se lahko zgodi določeno število VT-jev ali NT-jev

==============================

Pregled delovanja in pogojev za odtaljevanje

X------Odtaljevanje----------
Brez: ' Komp: '
Z: 4,1° U:-2°
Cez:300'' Za:60''
"X" je stanje funkcije odtaljevanja X=O- Odtaljevanje; V – območje za odtaljevanje z ventilatorjem
"Brez:' "Čas brez odtaljevanja,
"Komp: ' " časovnik delovanja kompresorja "Z:"-zunanja temp., "U:"-temp. uparjalnika; "Cez" - zakasnitev vklopa odtaljevanja kadar so izpolnjeni pogoji za odtaljevanje; "Za" - zakasnitev izklopa odtaljevanja kadar so izpolnjeni pogoji za končanje odtaljevanja

==========================

Obratovalne ure

Komp.OGR.: Obratovalne ure kompresorja v ogrevanju
Komp.Boj.: Obratovalne ure kompresorja za sanitarno vodo
dnevno: Čas obratovanja kompresorja v tekočem dnevu minute
Toplo.vir: Obratovalne ure toplotnega vira (ventilator)
Dod.vir 1: Obratovalne ure dodatnega vira 1 (električni grelec ali kotel)
Dod. vir 2: Obratovalne ure dodatnega vira 2 (električni grelec v bojlerju)
Obto.crp.: Obratovalne ure obtočne črpalke (glavna obtočna črpalka)

====================================

Pregled časovnikov obtočne črpalke in zakasnitve pri hlajenju

-------Testiranje OC---------
Na: s P : s
Za: s A: s
San. voda: s T: s

Preverjanje temperature v sistemu z občasnimi vklopi obtočnih črpalk.
" Na: " Časovnik za vklop obtočne črpalke za preverjanje temperature v zalogovniku
"Za: " Čas delovanja obtočne črpalke pri preverjanju temperature

P: odštevanje do vklopa/izklopa pasivnega hlajenja
A: odštevanje do vklopa/izklopa aktivnega hlajenja
San. voda: časovnik za prisilno delovanje naprave po segrevanju sanitarne vode
T: čas delovanja toplotnega vira (ventilatorja) po izklopu kompresorja
bostjanl Napisal:Pozdravljeni!
Preveril sem tudi možnost in ceno nadgradnje programske opreme na že obstoječih TČ katera znaša 35€+strošek prevoza za katero se še nisem odločil.

lp Boštjan

No upam, da moja, izdelana letos poleti to že vsebuje Smile
sassapo Napisal:pri zrak voda je v odtaljevanju, že kar precejšnja znanost. Ravno iz tega naslova je TT v podrejenem položaju ker so šli v razvoj lastnega krmilja, ki se pač ne more primerjat z renomiranimi znamkami.
Kot sem že nekje omenil, se gorenje s tem ni obremenjeval in enostvno vgrajuje krmilje, ki je v samem svetovnem vrhu... Siemens albatros.
Včasih je izumljanje tople vode pač nesmiselno :wink:

Ne, da bi se kakorkoli s tem hotel bavit in dajat v nepotreben strošek, ampak kdor bi hotel pa verjetno ne bi mogel kar tako sam zamenjat regulacije, ali pač? Ali pa, da bi recimo TT lahko to ponujala kot opcijo pri nabavi sistema? Al je to povezano s kakimi globljimi nastavitvami, ki jih mora opravit proizvajalec naprave in prilagodit svojemu izdelku?
Madhatter naj ti pokaže displej XY odtaljevanj, če ne boš videl zunaj a je blo potrebno al ne, tud vsi odčitki ne štejejo dosti (moje mnenje). Odtaljevanje se nastavi ob prvem zagonu TČ, glede na predvidene zahtevnostne pogoje delovanja (predvidevam- ne trdim, da raje nastavijo z malo "rezerve"- saj na samo delovanje TČ ne vpliva- razen porabe). Kdor bo opazoval uparjalnik kakšen je ko se odtaljuje- bo videl ali je bilo potrebno ali še ne (kot pa sem zapisal mora biti opazovano v različnih pogojih). Kdor pa tega ne spremlja - ni panike, toplo bo imel ravno tko.
Če je z napravo - njenim delovanjem kaj narobe, ma alarmna opozorila z izpisom napak (za tete in tiste ki nismo tehno-friki).
Lp
Dobro, mal sem pretiraval. Sem samo hotel povedat da rad vem kaj dela stvar, da jo mogoče lahko spravim v čim optimalnejše delovanje. Monter nastavi po nekih predvidevanjih ko pa deluje v realnih pogojih s epa kaj lahko izkaže za drugačno pa je fino mal pribeležit te podatke da vem o čem je beseda in kaj naredi monter/serviser če pride kaj nastavit. Vsaj zdaj ko je še nova igrača. Smile V glavnem rabim nadzor nad dogajanjem, vsaj še zdaj Smile
nastavitev odtajevanja gotovo ni uporabniška domena, poleg tega se pogoji neprestano spreminjajo.
Velikokrat sem opazoval ob cesti sosedovo TT, ki praviloma nikdar nima sreža(za razliko od Daikin HT in Waterstage-a) ali pa ga je zelo malo. Dejansko sem ga na TT videl veliko samo enkrat.
Zdaj ali ga ni na njej zato, ker (pre)velikokrat dela odtaljevanje ali pa zato, ker se na uparjalnik kljub visoki vlagi pri zunanjih temperaturah pod 3 stopinje zelo malo nabira, pa ne bi vedel.
Npr naš Daikin HT zna zelo natančno ugotoviti kdaj je na uparjalniku preveč sreža in takrat sproži defrost. Rekel bi brez napake. Je pa res, da se defrost periodično(na par ur?) sproža tudi če sreža na uparjalniku sploh ni, npr. pri višjih zunanjih temperaturah. Menda mora tako biti zaradi prečrpavanja olja - mi sicer to ni jasno - morda lahko kdo pojasni.
Morda pa TT dela v krajših ciklih (ON/OFF) in defrost opravi pred in po ciklu.
Zanimivo bi bilo slišati poučene.
madhatter
Ker vidim,da te stvar zanima, si mogoče umisli še električni števec in boš lahko kontroliral porabo svoje tč in spremembo porabe na različne nastavitve ogrevalne vode,zunanjo T, različne T ogrevanja SV,...
Tako pa boš tudi videl če boš imel porabo takšno kakor so ti naračunali ali pa obljubljali. Če si dobil kakšen izračun seveda predhodno...

Si pa hitro prišel do odgovorov.Lepo! :wink:
Migaj Napisal:nastavitev odtajevanja gotovo ni uporabniška domena, poleg tega se pogoji neprestano spreminjajo.
Saj nisem mislil sam posegat v to. Ampak če se pa bi sprožilo odtaljevanje v dneh ko recimo temperatura giba med 6 in 15 (kr ene številke sem naštel na pamet) bi bilo pa sumljivo če bi videl da s eje kaj takega zgodilo. Zdaj - lahko zaupam da pač stvar deluje OK in se z ničemer ne obrmenjujem ampak kaj ko ma človek rad kontrolo nad delovanjem svoje igrače.
jebemo.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 100 Pojdi na stran 
Iskanje po temi