PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Migaj Napisal:Ne govorim o tako imenovanem sobnem termostatu in tudi ne o sobnem regulatorju.
Pri izbranem načinu delovanja TČ: ogrevanje v odvisnosti od zunanje in sobne temeprature, senzor notranje temperature, ki je v samem krmilniku TČ, samo zaznava in daje podatke, da ogrevalni program bolj udobno in varčneje krmili strmino ogrevalne vode.
V določenih izjemnih pogojih pa tudi prekine ogrevanje.
S tem se izognemu eventuelnemu pregrevanju v prehodnem obdobju in v primeru izrednih večjih extra energetskih dobitkov ter hkrati prepreči možnost taktiranja v primeru premajnih potreb po ogrevanju v prehodnem obdobju napram minimalni ogrevalni moči TČ.
Če to zna in omogoča TT ne vem, Daikin HT pa (preizkušeno pri meni) na raditorjih zelo uspešno.
Notranjo temperaturo drži v okviru željene, samo v trenutnih (pretoplih) pogojih samo čez dan prihaja do izklopov, kar pa je za TČ bolj zdravo kot taktiranje, pa še pri porabi se pozna. Ker prav noben inverter ne zna in ne more delati na npr 1% moči, pa še to bi lahko bilo v nekaterih primerih preveč.

No, o tem sem govoril, da ne bi nič škodilo, če bi regulacija TT obvladala. Pa ne obvlada. Za sekanje teh viškov temperature imam jaz po vseh radiatorjih termostatske ventile in to deluje, bi bilo pa po moje bolje, učinkoviteje, če bi za te viške notranje temperature v prehodnih obdobjih/popoldanskem soncu skrbela regulacija TČ prek dodatnega notranjega tipala, kot si ti opisal.
Sploh ker to NI neka draga zadeva - tipalo je poceni, nekaj testiranja v Termotehniki glede nastavitev in politike uporabe odčitkov tega tipala bi morali izvesti, pa bi to super delovalo. Malo premalo posvečajo pozornosti tej regulaciji v TT po moje - kot pravim: saj dela in izpolnjuje svoj namen ampak danes smo navajeni dobit neko high tech napravico že zraven WC školjke. NEkaj kar utrjuje tvoje piflarsko veselje s tvojo investicijo, ki ti daje vse sorte jasne, ilustrirane in razumljive podatke o delovanju, grafe (čeprav si z njimi v resnici ne boš kaj dosti pomagal) Smile
DORIJAN Napisal:Pred nakupom TČ smo kurili na drva in smo opazili močen kondens, ki se je pojavljal na notranji strani stekla na oknah (pvc, k=1,1), ker so bile zelo velike spremembe v temperaturah zunaj - notri, sedaj , ko imamo nekako konstantno temp. v prostoru opažamo zjutraj, da je manj kondensa, pojavlja pa še se, kako imate kaj drugi oz. to je vprašanje, ki je verjetno povezano tudi z nastavitvijo vremenske regulacije, 24 ur, kontantna temperatura se po mojem rešiš tudi te nadloge?

lp,

Jaz sem prej, ko sem grel s kurilnim znižal ponoči termostat za stopinjo in pol pa je bil vedno kondenz na oknih v spalnici, ko je zunaj bila temperatura okoli 0 (-+5C). Zadnja dva dni jo spet opažam. To po moje nima veze toliko z načinom ogrevanja. Če imaš fajn izolirano bajto in zrakotesna okna ostaja več vlage notri in kjer je najnižja temperatura (na šipi) se vlaga kondenzira.

Zdaj nimam ponoči naštimano gretje na nič manj. Verjetno je tudi od objekta odvisno ali se to splača. Pa tudi en vem kako je ko potegneš črto - če imaš ponoči znižano je treba potem zjutraj, ko je po navadi najhladneje zunaj, intenzivno dogrevati nazaj na dnevno temperaturo. Vsaj pri meni se za tistih nekaj ur znižane temperature to ne bi splačalo verjetno (od 01:30 do 06:00).
Kako je kaj z odtaljevanjem, pri tej črpalki zadeva funkcionira vredu, tam pri višjem ledišču??? Je bilo potrebno tudi kdaj vklopiti ročno odtaljevanje, kot je to opisano v navodilih??
Kako je kaj pri vklopu grelcev - črpalka takrat miruje....
DORIJAN Napisal:Kako je kaj z pregledi oz. letni pregledi TČ, servis, če je to zaprt sitem, priporočljivo..??

Maš v priročniku na začetku napisano kaj in kolko redno se kontrolira. V glavnem ni nekega hudega opravka s tem: enkrat letno pogledaš uparjalnik in se ga očisti (piše da je treba poklicat serviserja), enkrat na dve leti odtok.
Verjetno je odvisno od tega kje stoji mašina - če je kakega drobnega listja in podobnega velik okoli. Jaz mam to postavljeno 1,5 m od tal pod streho v manjši lopi, izpuh pa speljan direkt ven; smeti se bo nabiralo noter minimalno. Pri odtoku za kondenz se bojo verjetno delale kake alge in bo treba od časa do časa mal spucat.
Če uradni serviser(ob zagonu), pred njim zastopnik firme reče, da pregled ni potreben (kljub temu kaj piše- pa da sam spereš uparjalnik..., čistiš vodni filter), in je le nepotreben strošek; pol zame ni dileme...
Samo odtaljevanje cca.2 min., potreba po ročnem defrostu - pri meni še ne. Samega uparjalnika nisem videl srežastega- ne zmrznjenega, v najslabših pogojih malenkost nad polovico- običajno manj .
Grelci v primeru potrebe, delujejo istočasno- pomagajo (lahko sprobavaš tud brez, kar pa ni zaželjeno- zato so serijski).
Kondenz na oknih odpravljen (v najhujšem mrazu če že- še cca 2cm od roba). To pa je posledica spremembe ogrevalne navade 24 ur - po potrebi (tiste "viške" mi korigira sobni termost.). Ko smo ogrevali še s kurilcem, sem ponoči spuščal temp. 3-4 stC- težava nenehno brisanje oken zjutraj na sevenem prizidku (redno zračeno...).
Lp
madhatter Napisal:Ti imaš Daikinovo če sem se prav zapomnil? Na kakšen način deluje torej tvoj sobni termostat? A kontrolira vklop in izklop obtočne črpalke (ali TČ v tvojem primeru - če prav razumem), al deluje nekako tako, da uskladi krivuljo vremenske regulacije tako, da ta zagotavlja nastavljeno temperaturo v prostoru?
Krmilje na podlagi informacij usklajuje krivuljo, tako, da je v prostoru stalno željena temperatura 8)
Ker pa je to inverter brez zalogovnika, se predvsem v prehodnem obdobju lahko zgodi, da kljub minimalnemu delovanju TČ, notranja temperatura prostorov za 0,5 stopinje preseže željeno, ponavadi v primeru večjih sončnih dobitkov. Takrat se kompresor TČ ustavi in počiva, dokler notranja T ne pade 0,5 stopinje pod željeno. Seveda samo v primeru nastavitve odvisnosti delovanja tudi od notranje temperature. Tu je določen prihranek, ker ni pregrevanja.

TČ TT ON/OFF na radiatorjih seveda mora imeti zalogovnik. Princip delovanja je drugačen. TČ se zažene, ko temperatura vode v zalogovniku pade za npr. 3 stopinje pod željeno in se izključi, ko je za npr. 3 presežena. Sekundarna obtočna črpalka/e pa žene praviloma ves čas isto vodo iz zalogovnika po radiatorjih in nazaj vanj. V tem primeru mora TČ dogreti ogrevalno vodo na 3 stopinje več, kot je v povprečju temperatura ogrevalne vode proti radiatorjim.
Kako imate urejeno povezavo z zunanjo kompaktno enoto, predvsem me zanima povezava z cevmi znotraj - zunaj, ali jih imate globoko v zemlji in na kakšni razdalji ter kako speljani kondens, kako dela grelec kateri je znotraj cevi kondensa, pride kdaj do zmrznitve??

Hvala za odgovoreSmile
Dorijan taka vprašanja me "razočarajo" in malce ..., ker so to vprašanja ktera bi moral uporabnik pridobiti pred vgradnjo..., način ni važen lohk tud tkole ...
Vem za eno TČ TT, ki je bla komaj "rešena", kljub dobrim nasvetom za odvod kondenza. Sam ldje smo vse sort "pametni", češ- kaj bo un govoril, če jest boljš vem..., pa je lastnik speljal odvod kondenza v odtočno cev žlebov 20 cm pod zemljo... V najhujšem mrazu februarja - je kondenz v cevi počasi zmrzoval , da je "začepil" cev.... krivec!? Ja, TČ rešena zadnji trenutek- krivec?!- ne monter, ne TT - pač pa tisti k je delal odtok;eden redkih verjetno - ki je priznal svojo napako.
Sam mam ponikovalnico tik pod podstavkom TČ, betonska cev pokončno (fi 80cm x meter )- noter prazno- nekateri dajejo not kamne -napačno, kamni naj bojo okol te cevi, ki naj bo navrtana (prazen volumen šteje- za sigurnost; če kdo praša kolko je tega kondenza - ne vem; sem pa 100%, da ne rabim gledat!). Cev odvoda kondenza je speljana praktično pod "prostim padom", tko da je tisti grelec bolj kot ne odvečen, pa če je že...ne boli ... Osnove tega sem dobil s strani TT, z malo dodelavami...
Ogrevalne cevi mam iz TČ navpično do globine cca 70 cm -nato rahel lok ( v gibljivi elektro cevi fi 160) v objekt . Cevi so izolacijske, v "zaščitno" el. cev pa sem nasul še neko izolacijo (pozabil ime) podobno stiropor kuglicam , ki vežejo nase vlago.
Madhatter -kdor pozna svojo povprečno letno porabo el. energije, pa če tud npr. pozim prišteje cca10% +, je zame še zmeraj verodostojen podatek iz el. števca, ko boš prištel še porabo za TČ (nisem pa tako dlakocepski, tko da faliti za nekih 10E... meni malo ...)
Lp
Bohinc, odgovori niso samo namenjeni meni ampak tudi tistim, ki so pred nakupom TČ, zato se ravno ne strinjam, da so vprašanja vredna razočaranja, pa prosim ne me narobe razumeti, ker tudi sam imam TČ komaj prvo sezono in me zanima, ker je včasih boljše vprašat, kot pa nevedet in ker v današnejm času žal kavaliteta dela zelo pada, samo, da se proda... da ne bom preveč zašel ven iz te teme...

Zelo sem hvaležen za Vsak Vaš odgovorSmile

Me pa veseli, in pričakujem,da bomo na tej strani res pridobili čim več informacij.
Prihajajo mrzli dnevi in pričakujem čim več poročanj, porabe in nastvitev optimalnie regulacije za vsak domSmile

lp,
TT je dober stroj za dober denar, ko bi le pri zrak voda nekoč optimirali odtaljevanje... Bi pa tukaj pohvalil neposrednega konkurenta Gorenje, kateri niso "izumljali" svojega krmilja, ampak enostavno uporabili, kar uporabljajo drugi proizvajalci in deluje in to prekleto dobro.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
DORIJAN Napisal:Bohinc, odgovori niso samo namenjeni meni ampak tudi tistim, ki so pred nakupom TČlp,

Maš prav, samo si pa sam dal bolj skope podatke o objektu, al pa rešitev kondenza...(mogoč sm spregledov), mogoč tud s tvoje rešitve kdo kaj potegne, vem pa kar se tiče uporabe, še ne morš govort...

Zato se tud sam nisem odzval na tole

leyland Objavljeno: 19 okt 2012 19:53
ravno sem v fazi nakupa tč od TT moči 11kwh.
zanima me kaj je potrebno posebej pazit pri nakupu in kakšne opcije če sploh ste izbrali.
za ogrevanje imam 160 m2(70 talno, ostalo radiatorsko) hiša izolirana z 20 cm stirporja.
priporočajo mi 300l zalogovnik ter 150 lit za odtaljevanje,.
kako imate vi to urejeno?
kakšen vpliv ima vlaga na TČ, saj je na naši lokaciji prisotna megla 3 mesece v dopoldanskih urah, včasih tudi popoldne?

Zakaj, ker se ne čutim kompetenten.
Pri nas je 300 lit. zalogovnik za 200 m2- radiat., ostali podatki so že...
Kar se tiče megle Bohinci tud dobr vemo kako zgleda, so že ble zime z 3 mesci brez sonca (mogoč izjemoma kak dan ne), da ne veš - kaj bo- ko se npr. Vogel kopa v soncu.
No, ravno 4mm razmak lamel, naj bi bil prednost za take primere- manj defrostov, pa po zapisih vidm, da so krajši od npr. daikina.
Kar se pa tiče svetovanja ne upam več kot , da bi se v tem primeru da gre tud za radiatorsko gretje (sicer glede na izolacijo sodeč mogoč res ni potrebno..ne vem), osebno rajš vzel EVT izvedbo.
No, mogoč sem ga usekal, vidm da je ravno sassapo vmes nekaj o tem- pa bi ga prosu če kaj več razloži, ker osebno ne znam.
Lp
za 160m2 in 11kw pri takšni izolaciji kot jo navajaš ne gre skupaj. Takšna hiša, če ni res v strašno senčni lokaciji nikakor ne potrebuje več kot 8 kw TČ brez vbrizga.
Napačna izbira je navadno dražja ob nakupu in pri obratovanju :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sicer sem mislil tisto o defrostih...,
Kar pa sem že rekel in se je hitro izkazalo za nepravilno, je pa svetovanje,
hvala vseeno.
Lp
sassapo Napisal:Bi pa tukaj pohvalil neposrednega konkurenta Gorenje, kateri niso "izumljali" svojega krmilja, ampak enostavno uporabili, kar uporabljajo drugi proizvajalci in deluje in to prekleto dobro.

Kaj pa je tisto kar uporabljajo Gorenje in drugi konkurenti?

lp,
Matjaž
A zna kdo raztolmačit tele zadeve iz osnovnega prikaza regulacije (pripete slike):

Priložene datoteke
.jpg   podatki.jpg (Velikost: 58,31 KB / Prenosi: 1385)
.jpg   odtaljevanje.JPG (Velikost: 30,11 KB / Prenosi: 1386)
.jpg   nt_vt.JPG (Velikost: 24,97 KB / Prenosi: 1386)
1 2 3 4 5 6 ... 100 Pojdi na stran 
Iskanje po temi