Objave: 17
Teme: 5
Ocena:
0
Zanimam se za nakup samostojne enostanovanjske hiše v IV. gradbeni fazi. Kaj moram preveriti pred nakupom.
Imam nekaj dilem: kljub temu, da gre za investitorja (manjši d.o.o. ki bo najbrž šel v likvidacijo po zaključku nekaj nepremičninskih projektov) imam občutek, da gre za isti način dela, kot da bi delal sam, glede na izvorne načrte so bile med gradnjo narejene spremembe (nekaj oken je drugačnih ali pa jih ni), frčada (namesto strešnega okna).
Ali zahtevam, da mi investitor pridobi uporabno dovoljenje (npr. za ogrevalni sistem bom sam našel izvajalca). Koliko bi bila "poštena cena" (doplačilo) za to? Ali mi to sploh zagotovi, da je za "vse večne čase" zadeva čista.
Ali je investitor dolžan urediti skrbniški račun za odpravo napak (po ZVKSES)?
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
uporabnega dovoljenja v tej fazi se ne mores pridobiti
za frcado namesto stresnega okna bi rabil spremembo GD.
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
Naj ti pokažejo GD v katerem piše, da je lahko namesto strešnega okna fičara in pa PGD v katerem je narisana fičara in ostale morebitne spremembe. Poleg tega bi jaz preveril še vse dimezije objekta, če so v resnici res take kot so narisane v načrtih-dolžina, višina, kolenčni zid, naklon strehe, odmiki...
Ocena:
0
Še to me zanima, v GD je navedeno plinsko ogrevanje (UNP), kaj je s spremebo tega (toplotna črpalka ali peč na pelete).
Kaj je z priključki (voda in elektrika), soglasja so, izvedba narejena, priklopa (uporabe) pa še ni, a je to rutina ali se lahko kje zaplete ?
Ocena:
4
za elektro: če imaš soglasje in narejene meritve el. instalacije, potem ni pricakovati zapletov z priklopom (gospodinjske elektrike)
za vodo: ce imas soglasje in stestirano vodovodno instalacijo + urejene odpadne vode (kanalizacija, mcn, itd), potem tudi s priklopom vode ni pričakovati zapletov.
Koliko so meni povedali, ni zadrzkov, če menjaš ogrevalni vir. Ne sme pa biti 100% elektrika.
Ocena:
4
Ja, TC lahko, ker jemlje toploto primarno iz toplotnega vira okolja (zrak/voda/zemlja) in jo s pomocjo ee dvigne na visji temp. nivo.
Samo ee pa ni dovoljena. Definirano nekje v pures in ez.
Ocena:
0
Še to me zanima.
Pri prodaji fizične osebe fizični osebi notar ne sme overiti pogodbe, dokler se en priloži potrdila o plačanem 2 % davku na promet z nepremičninami.
Zanime me kako je z novogradanjo - je plačilo DDV (ki ga seveda plača investitor) kakorkoli povezano s kupcem (overitev pogodbe, itd, ..)?
Objave: 10
Teme: 4
Ocena:
0
OPOZORILO!
Slišal sem, da za kupce, ki kupujejo nedokončane hiše (podaljšana 3. GF ali 4. GF), ZVKSES ne velja. Obstajajo investitorji, ki zgradijo hišo do 3. PGF ter naredijo spremembe, ki niso skladne z GD. Kupcem ne izročijo izjav o skladnosti, te kupce pa ZVKSES ne varuje. Če imajo v pogodbi določilo, da jih varuje ZVKSES je to pesek v oči.
Prosim, če je kdo na forumu, ki ima s tem izkušnje oziroma bi znal o tem kaj več povedati.
LP
Objave: 10
Teme: 4
Ocena:
0
Pozdravljeni.
Popravljam svoje navedbe.
ZVKSES ne velja samo v delu, ki se nanaša na izročitev uporabnega dovoljenja. Prodajalec mora poskrbeti za vse certifakte, garancije in izjave o skladnosti za dela do končane posamezne faze. Prav tako je pomembno, da vztrajete pri pridobitvi projektov izvedenih del (skic) iz katerih bo razviden posnetek dejanskega stanja. Iz njih boste lahko razbrali spremembe, ki jih je investitor izvedel in če je to skladno z pravnomočnim gradbenim dovoljenjem. Zakonodaja nikjer ne preprečuje prodajo nedokončanih gradenj npr. v n. Fazi. Ampak za to fazo ni možno pridobiti uporabnega dovoljenja.
Tisti prodajalci, ki so vestni in si ne želijo nakopati težav, bodo svoje obveznosti pravilno izpolnili. Sam sem opazil oglase, kjer se prodajajo hiše v 3 PGF in so izdelani PZI in PID dokumentacije. Poleg tega pa uporabno dovoljenje za hišo ni več potrebno. Zato je PID projektna dokumentacija namenjena vpogledu v dejansko izvedena dela s prikazom vseh izvedenih del in morebitnih sprememb projekta za izvedbo, ki so nastale med gradnjo. Kot je zapisano v navodilih o podrobnejši vsebini projektne dokumentacije, Posebni del: STAVBE, ki ga je pripravila ZAPS in IZS -Posebnosti za enostanovanjske stavbe: PID Kljub temu, da gre za manj zahtevni objekt, je, ne zaradi formalnosti, ampak zaradi potreb uporabnika, nujna izdelava.
lp