PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seveda. Ko je kontroler v funkciji vremenske regulacije mu dol visi kje visi.
Da. Ampak nisem imel v mislih klasične vremensko vodene regulacije. Temveč vremensko z prostorsko kompenzirano. Torej, podatke dvižnega voda popravlja prostorsko tipalo.
Prostorska kompenzacija pride prav takrat, ko intenzivno spreminjamo temperaturo v prostorih posredno. Kamini, kuharija, 23 ljudi na obisku......ipd.

Vse ostale temperaturne anomalije pa drugače popegla ena druga prostorska kompenzacija, stavbno pohištvo, stene.........

Sam regulatorske prostorske kompenzacije ne potrebujem čisto nič, tudi sosed jo ima spuščeno na 10%.

Treba je vedeti, da so izdatni presežki/manjki temperatur za daljše časovno obdobje v prostorih resnično redki.

Vse tole je mišljeno za talno ogrevanje klasične gradnje. Za 200 tonski zalogovnik. Tu težko kaj pokompenziraš.
Merlin1 Napisal:Sobni termostat je že davno zastarela zadeva. Histereza ogrevanja je enostavno prevelika, da bi lahko govorili o udobju.
Prava za udobje je vremensko vodena regulacija, ki zagotavlja 24 urno ogrevanje objektuin pravilo porazdelitev toplote po celotnem objektu. Za še večjo udobje lahko poskrbi sobni regulator, ki še dodatno korigira krivuljo ogrevana.
Ne govorim o tako imenovanem sobnem termostatu in tudi ne o sobnem regulatorju.
Pri izbranem načinu delovanja TČ: ogrevanje v odvisnosti od zunanje in sobne temeprature, senzor notranje temperature, ki je v samem krmilniku TČ, samo zaznava in daje podatke, da ogrevalni program bolj udobno in varčneje krmili strmino ogrevalne vode.
V določenih izjemnih pogojih pa tudi prekine ogrevanje.
S tem se izognemu eventuelnemu pregrevanju v prehodnem obdobju in v primeru izrednih večjih extra energetskih dobitkov ter hkrati prepreči možnost taktiranja v primeru premajnih potreb po ogrevanju v prehodnem obdobju napram minimalni ogrevalni moči TČ.
Če to zna in omogoča TT ne vem, Daikin HT pa (preizkušeno pri meni) na raditorjih zelo uspešno.
Notranjo temperaturo drži v okviru željene, samo v trenutnih (pretoplih) pogojih samo čez dan prihaja do izklopov, kar pa je za TČ bolj zdravo kot taktiranje, pa še pri porabi se pozna. Ker prav noben inverter ne zna in ne more delati na npr 1% moči, pa še to bi lahko bilo v nekaterih primerih preveč.
Za primere talnega pa je stvar očitno drugačna. Pa še zalogovnik menda imaš.
Berghaus izkušnje uporabnikov, ki ogrevamo prek radiatorjev brez zalogovnika, so očitno drugačne in še zdaleč ni vseeno, kje je senzor notranje temperature.
Migaj Napisal:Najbrž misliš obtočna črpalka med zalogovnikom in radiatorji?
Verjetno je še druga obrtočna črpalka med TČ in zalogovniokom, ki pa ne dela ves čas?
Bohinc je tako? - ti imaš vendar več OČ?

OČ ki poganja toplo vodo po ali radiatorji ali talnem (Oz. kolikor jih pač je). Bisto je, daje grelno telo stalno toplo (brez ON - OFF funkcije).
Torej, če vas večino prav razumem, imate vsi nastavljeno vremensko vodeno regulacijo 24 ur non stop, korekcija krivulje na sredini?
Kako je kaj z pregledi oz. letni pregledi TČ, servis, če je to zaprt sitem, priporočljivo..??
Men je blo rečen s strani TT, da če zadeva dobro deluje, ni nobene potrebe po pregledih..., ne vem a se res noben ne informira pred ali vsaj ob montaži. Dobro pa je enkrat mesečno kontrolirat-po potrebi čistit vodni filter, na kar bi vas moral opozorit monter...
( ja pozabil- če ti objekt ogreva normalno maš na sredini, če misliš da bi lohk manj grel greš levo, če pa maš potrebe po večji temp. pa desno; če to ne zadosti povečaš krivuljo- če maš na vremesko vodenje).
Še o sobnem termostatu- 300l zalogovnik, ogrevanje radiatorsko, nobenga termostatskega ventila, tko da mi sobni termostat v dnevni (ki ustreza tudi drugim prostorom) uravnava potrebo po ali ne ogrevanju.
Lp
Hvala za odgovor, glede servisa in pregledov sem mislil čisto iz prakse, upam, da sem kar dobro teoretično seznanjen, vendar je dobro preverit tudi zadevo iz prakse, saj imamo TČ še komaj slabe štiri mesece, zato je tale forum zelo dobrodošel in upam, čim več takih dobrih mnenjSmile

Zanima me res kako se bo TČ obnašala sedaj v prihajajočih mrzlih dneh. Sprašujem, kako imate čez noč nastavljeno regulacijo??
Pred nakupom TČ smo kurili na drva in smo opazili močen kondens, ki se je pojavljal na notranji strani stekla na oknah (pvc, k=1,1), ker so bile zelo velike spremembe v temperaturah zunaj - notri, sedaj , ko imamo nekako konstantno temp. v prostoru opažamo zjutraj, da je manj kondensa, pojavlja pa še se, kako imate kaj drugi oz. to je vprašanje, ki je verjetno povezano tudi z nastavitvijo vremenske regulacije, 24 ur, kontantna temperatura se po mojem rešiš tudi te nadloge?

lp,
Migaj Napisal:
vincent Napisal:Glede občutka pri vkloljenih/izklopljenih rdiatrojih...sevanje je tisto, ki privlači oz. ga pogrešaš, ko so le ti izklopljeni. Najbolj idelano se tem prehodom ogneš z 24 urnim gretjem na minimalni temperaturi vstopne vode (torej da tudi črpalka dela 24 ur).
Najbrž misliš obtočna črpalka med zalogovnikom in radiatorji?
Verjetno je še druga obrtočna črpalka med TČ in zalogovniokom, ki pa ne dela ves čas?
Bohinc je tako? - ti imaš vendar več OČ?

Ja, pri meni obt. črp alka med TČ in zalogovnikom dela občasno, med delovanjem TČ.
bohinc Napisal:TČ je 18kw, tko da mi bo zanimivo pogledat porabo madhatter-ja . Meni je sicer bla naračunana sicer 15 kw, sam jo v evt izvedbi (ob vseh) žal ni, večino potreb naj bi pokrila 13tka, ker sem bolj ziheraš je bla odločitev za 18kw model, pa poraba gor al dol...
Lp

Jaz ti bom merodajno porabo lahko pisal le, če si bom namestil števec v kurilnico. Enkrat, ko se mi bo dalo. Za enkrat bom mesečno odčitaval glavni števec. Tega so mi maja zamenjali in je štartal iz nule. 3. oktobra, ko je bila zagnana TČ pa sem popisal stanje. Iz poletne porabe elektrike, ko še nisem imel TČ si lahko razberem svojo siceršnjo povprečno mesečno porabo elektrike gospodinjstva (čeprav pozimi večkrat dela pečica, več gorijo luči, TV, več je dela z računalniki ...), tako da imam glede same porabe TČ več ali manj na voljo približno oceno.
berghaus Napisal:Sobni termostat je super zadeva. Naš ima tako lepo modro lučko, gor pa je poleg hišice narisana še temperatura v prostoru in pa ura.

termostatsko funkcijo smo uporabljali točno en teden. Ker je postavljen v dnevnem prostoru, me je iritiralo stalno škljocanje, poleg tega mi je jokalo srce, ko je stalno ustavljal toplotno.

Zdaj je že dve leti naštiman na full. Razen poleti.

Vremenska regulacija je enostavno ftw. Pet minut igranja, potem pa samo še z up/down shiftom popeglaš željeno temperaturco, pa pozabiš na sistem.

Korekcija krivulje je v soodvisnosti od razmerja med možem in ženo. Sam sem sistem popeglal na svoj idealen filing na sredino korekcije, žena pa je v tem pogledu shift +2. Torej, whay bother?

Ti imaš Daikinovo če sem se prav zapomnil? Na kakšen način deluje torej tvoja sobni termostat? A kontrolira vklop in izklop obtočne črpalke (ali TČ v tvojem primeru - če prav razumem), al deluje nekako tako, da uskladi krivuljo vremenske regulacije tako, da ta zagotavlja nastavljeno temperaturo v prostoru?
DORIJAN Napisal:Torej, če vas večino prav razumem, imate vsi nastavljeno vremensko vodeno regulacijo 24 ur non stop, korekcija krivulje na sredini?

Ja. Jaz imam trenutno dve mesti v plus od sredine. Gospa doma večinoma po cel dan dela za računalnikom pa jo včasih malo mrazi, kljub temperaturi 22C. Če dvignem za 1K od sredine, je temperatura v prostoru kokr ista (termometer tako trdi) ampak je že bolje. Če pa dvignem za 2 K od sredine v plus pa zraste na 22.5, občasno 23 in je super. Mene sicer ne zebe tut pri osnovni, nekorigirani krivulji, ampak vem o čem gospa govori.
Je pa res tut to, da če termometer dam na nasprotno steno (ki ima na drugi strani skalovje), 10 m stran od radiatorjev, mi pokaže 1,10 stopinje manj, kot na sredi sobe.
Ne, nobenih usklajevanj. Tista histereza je itak tko tko. Deluje po principu on-off, kot navadno stikalo in to je to.

Pri nas se zagotavlja konstantna temperatura v prostorih s popeglanjem krivulje, vse ostale primarne vnose toplote/hladu v prostore pa pokorigira 200 tonski zalogovnik.
1 2 3 4 5 ... 100 Pojdi na stran 
Iskanje po temi