PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira oljnega kotla

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo!

Sem totalno nov na forumu, zato me ne popljuvajte v smislu "to smo že obravnavali tam in tam", "sledi povezavi tja in tja" itd. Zakaj sem tu? Menjam kotlovnico. Obstoječe: trajnožarna peč (predimenzionirana) Ferotherm, kurjena z oljem, 300 l bojler za sanitarno, programska urca za vklapljanje gorilnika, sobni termostat vezan na pumpo, mešalni ventil ročen. Sanitarno vodo ogrevam z pečjo tako, da se mi 4x na teden prižge peč, gravitacija ogreje bojler (sem ga podstavil). Pokurim za 100 EUR olja, pa sem preskrbljen. Vse skupaj sicer špila BP že 17 let, vendar me je strah za peč, da se mi ne polula. Z peleti in plinom sem razčistl - ne!! -trendovsko kupovanje in nasedanje komercijalnim foram o ekologiji me ne zanimajo. Zato sem se odločil: nizkotemeraturna peč na kurilno olje, zraven enostavna peč na drva (samo za hudo uro - če ni elektetrike, če se stepejo Arabci) ter dograditev bojlerja v toplotno črpalko (imam pravo prirobnico). Ker je ponudbe olala, vas prosim za nasvet pri pečeh: katero vzeti?! Sem gledal 1.ligo (Buderus, Viessmann, CTC), 2.ligo (Unical, De Dietrich) in 3.ligo (Sime, Ferroli). Svetujte.

Lp
Vse je odvisno od tega koliko denarja si pripravljen investirat!

Glede ponudnikov si morda ogledaš še Seltron varijanto, pa mešalni ventil, na ročno odpiranje mislim, da je ena brez veze stvar. Če imaš en sam dvižni vod in boš nabavil nizkotemperaturno peč, ti bi svetoval, da si urediš kar direktni vod. Dejansko je nizkotemperaturna peč brez vremensko vodene regulacije čisto brez vezen nakup. Če boš imel vgrajeno regulacijo, ti bo ta sama krmilila potrebno temperaturo peči glede na toplotne izgube objekta in bo mešalni ventil bolj kot ne stalno odprt do konca, druga pesem, pa je če imaš več dvižnih vodov in je vsak vezan na svoje časovno in toplotno različno nastavitev.
Hvala za nasvet. Seveda je za tak kotel brez vremensko vodene regulacije škoda denarja. Glede tega ne bom ravno rekel da je ravno problem, vendar ne mislim splanirati goro denarja za peč, ki bo imela samo par odstotkov boljši izkoristek od neke druge, ki je za 1.500 EUR cenejša, in bom potem izračunal, da se mi bo omenjeno povečanje investicije splačalo v 20 letih. Kje bom jaz takrat, s čim se bo takrat kurilo - kdo ve?

Dobil sem par ponudb, se malo ogrevam za CTC 380 S LoNox. Cena okrog 1700 EUR(brez DDV-ja), ima že vgrajeno vremensko regulacijo. Kakšen uporabnik? Ogret sem tudi zato, ker imam obstoječ par let star gorilnik Bentone/CTC, ki "paše" gor. Druga je Buderus G 125 BE z avtomatiko in gorilcem za 2.700 EUR (spet brez DDV) oziroma G 155 z regulacijo in brez gorilca za 1.800 EUR. Na to peč pa po info Kovintrade moj gorilec ne paše, ker mora imeti dolg vrat (20 cm). Tretja je Intercal Pentra 31 brez vsega za 1100 EUR. Če je kje kakšen uporabnik, naj mi prosim pove za izkušnje. Za bojler imam ponudno od Termotehnike Krronovšek za prigraditev toplotne na obstoječ bojler za 770 EUR z montažo in seveda DDV-jem. za Seltronove peči ne vem, ni nikjer kakšnih prerezov, materijalov, pa še bojda imajo velik tlačni upor.

LP
sam sem kupil sistem od buderusa na hrvaškem, so imeli akcijo, morda jo imajo še vedno -27% ob 275 obletnici buderusa primer kompleta:

G125 SE (kotel z integriranim rumenim gorilnikom) – 25 kW+ SU 160 (160 litrski bojler) + R2107 (nizkotemperaturna regulacija) +AS1 (tipalo za bojler) = 20.698,52 kn - 27% = 15 110 kn - PDV = 12.385 KN = 1680 EUR + 2,7 % carina + 20% DDV = cca 2070 EUR.

Več na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fero-term.hr/index?page=specials">http://www.fero-term.hr/index?page=specials</a><!-- m -->
Verjetno je akcija že mimo, se bom pa vseeno pozanimal. Eno vprašanje: kako si pokasiral njihov PDV? So že takoj odšteli ali si potem ta denar moral pokoristiti ob naslednjem obisku "Naše lepe"?
Sam sem zdevo nabavil v njihovi poslovalnici v Karlovcu, so bili zelo fer, vse smo se dogovorili po telefonu, tako, da me je blago čakalo, ko sem ga prišel čakat in plačat. PDV pa sem moral it iskat oziroma, mi ga je kolega dvignil.
hm...ne razumem te najbolj!

najprej napišeš da iščeš peč, ker ugotavljaš da je predimenzinirana, pa seveda se bojiš da se bo polulala (kje?), potem pa sam pri sebi ugotavljaš da z drugimi energenti si zaključil...in naprej iščeš oljno peč

ja a s tem se bo pa problem predimenziniranja rešil? Zamenjal bi rad še dokaj dobro peč (vsaj še 5 - 10 let bo delala) z drugo pečjo na isti sistem...se pravi rpedimenziniorano peč za predimenzinirano.

kje je tu smisel res ne vem.

kot drugo bi bilo fino da napišeš kako kvadraturo ogrevaš, kako imaš izolacijo (mogoče plane?)..kako je z okni (plani?)...ter seveda ali morda veš kake imaš dejankse izgube objekta..če jih ne veš, bomo na podlagi prej našetih podatkov skupaj prišli do grobe ocene....šele takrat bomo lahko kako rekli kaj bi bilo smotrno kupit (seveda z našega vidika...odločil se boš tako ali tako sam...pa seveda tudi to plačal).

LP
Ok. Hiša ima pritličje (garaža, kurilnica, shramba, delovna soba, kmečka soba - skupaj 90 kvadratov) ter seveda 1. nadstropje (bivalni del - tudi 90 kvadratov). V bližnji prihodnosti nameravam na podstrehi izdelati še 2 mansardni sobi( 60 kvadratov). Hiša je stara 18 let, ima 5 cm fasadne izolacije iz kamene volne, okna so lesena termopan. Pritličja praktično ne ogrevam, razen kmečko sobo z lončeno pečjo. Zdajšnja peč je 35 kW. Glede lulanja: gorilnik je bočno pritrjen na peč, plamen seka v tanko kotelno pločevino in ne bom dal roko v ogenj za nadaljnih 5-10 let.
Glede energentov: mislim da določeni debaterji na tem forumu takoj nervozno reagirajo na tiste, ki nis(m)o ravno trendovski glede te teme. Ni vse v razmetavanju milijonov za ogrevalne TČ in tube kolektorje.
Se motim?
saj se ne gre za nobene trende, pa tudi ni živčnega reagiranja...le smiselno mi ni vse skupja.

po povedanem trenutno ogrevaš zgolj 90 kvadratov?..torej na počez imaš izgube (za celo hišo) nekje 10 - 12 kW (pri - 13 stopinjah)..torej okoli ničle ne potrebuješ več kot 5 kW.

Najšvohnejše olje peči (tudi te nizkotemepraturene) pa še vedno grejo od 20 kW naprej.....torej bo peč v povprečju še vedno 4 - 5 x predimenzinirana (o zdajšnem gorilcu nima smisla razpravljati).

In ravno to je problem pri oljnih gorilcih....niso sposobni delovati z nizko močjo, kar p drugi strani pomeni da se lahko poslviš od nizke porabe.

Če že vztrajaš na oljni peči potem ti je edina rešitev HRANILNIK TOPLOTE!....vzameš kapaciteto 1000 litrov, potem pa le toliko glej pri peči da bo imeli čim boljši izkoristek. TAko boš, ko se bo peč vklopila grel radiatorje (oz talno) ter viške spravil v hranilnik....torej bo malo vklopov peči in takrat daljše delovanje (kar se bo poznalo na izkoristku). Seveda pa, če razmišljaš o rezervni peči bi ti tudi jaz osebno toplo priporočal peč na drva (osebno...čisto običajno, ker ventilatorske so sicer fine, dobri izkoristki...ampak če crkne elektrika si prav tako na hladnem).

In če imaš pri roki par dvr, hranilnik boš imel....v dneh ko ni ravno hladno (se pravi kompletna zadnja zima) bo dobolj da nameščeš polno peč, pustiš da pogori do konca (segreje radiatorje in hralnik)...potem se pa iz hranilnika še cel dan napaja hiša s toploto.

drugače pa....če bi pa res rad kaj prihranil pa si v stanovanje montiraj klimo....pa bo prihranek v trenutku 30 - 50 %.

LP
Imamo peč CTC Wirbex Ultra 30, pa me zanima če se da kako ugotoviti koliko vklopov ima na dan (razen da jih šteješ....). Gorilnik je CTC, tip B10FUV.
----- Ni da ni -----
No nevem, morda je bilo o tem že govorjeno pa vendar bi rad vprašal, kako pa je s toplotnimi izgubami zalogovnikov? Dejstvo je da te obstajajo, sprašujem pa v kolikšni količini, ali so te dovolj majhne, da bi pokrile nekoliko manjši izkoristek kotla oziroma gorilca. Dejstvo pač je, da imajo nizkotemperaturni kotli najboljši izkoristek pri komaj 30% obremenitvi, pa tudi gorilniki niso več taki kot so nekdaj bili, morda laično ampak kar verjamem, da viessmanov ali buderusov dual press gorilnik stabilizira plamen zelo hitro in res ne vem, če je potrebno vgrajevat zalogovnike v takšne sisteme. Najprej je tu strošek zalogovika z instalacijo, ladomat..., kar hitro nanese 1500 EUR (če je dovolj) nato so prisotne toplotne izgube, tako da res ne vem več kaj se izplača. Dejstvo je da sodobni nizkotemperaturni kotli delujejo res le takrat kot potrebujemo toploto, in v tolikšni meri kot je toplota zahtevana tako, da je neka konstantna temperatura kotla preteklost. Mislim, da se da z ustrezno regulacijo dvižnih vodov zadevo lepo pošlihtat tudi če je kotel nekoliko predimenzioniran.

Bi pa prosil, če je kje kakšen članek s študijo glede predimenzioniranosti kotlov za kašen link.
Bozo, s tvojim razmišljanjem si me prehitel. A ni pri predimenzioniranem kotlu vse samo v številu vklopov oziroma v površinskih toplotnih izgubah - peči in/ali tudi zalogovnika. Seveda imam tudi klimo - gorenje - notranja enota kvadratne oblike - super reč za prehodno obdobje. Z njo ogrevam kuhinjo in dnevno sobo (45 kvadratov), otroci pa v svojih sobah hajcajo kaloriferje , vsak po 2 kW. Pa smo spet tam, da obroček na elektoštevcu kroži z povečano hitrostjo.
Kako se obnese CTC Wibrex? Menda je litina belgijska, naj bi bila boljša od češke, poljske.
ravno pri oljni peči lahko iščemo paralele z avtomobillskim motorjem (pa recimo dizlom..da bo še energent isti)....in pri avtu vsi vemo da takoj po vžigu je poraba katastrofalna, sicer se že po minuti ali dveh močno popravi pa vendar je tista prava minimalna poraba šele takrat ko se motor segreje...torej po nekje 10 kilometrih vožnje oz. kakih 20-ih minutah. Današnji dizli (motorji seveda) pa tehtajo nekje 200 - 300 kg.

teža oljne peči pa znaša?....če ugibam: 200 do 300 kg.

Torej gremo na peči....če bi želel imeti peč z izkosristkom kot jo navaja proizvajalec bo le ta mogla delati vsaj 20 minut da se bo železje do tem mere segrelo da se ne bodo porabljali vroči plini tudi za segrevanje peči ampak zgolj za segrevanje vode (!)...in ker imamo izolirano hišo, premočan gorilec....se bo ta vsako uro vklopil za 10 minut....in iz deklariranega izkoristka (ne vem...80 %) bo dejanski mogoče 50 %.....ali rečeno drugače....neje 40 % višja poraba goriva zaradi hladnega delovanja (ker vsakič bo potrebno najprej segreti 200 - 300 kg železja). Če prevedemo vse skupja čez celo zimo.....ali ti porabi peč 1500 litrov kurilca ali pa recimo 1000....bomo pa že vsi zagnali vik in krik.

Sicer karikirano vse skupaj...je pa veliko mastnega na tem in vredno razmisleka.

Glede zalogovnika....na vsaknačin ima izgube..ampka jaz vedno pravim da je potrebo spodnje prostore tudi ogrevati (čeprav jih običjanone z radiatorji...se le ti grejejo preko drugih stvari..peč (sploh če bo deloalava brez zalogovnika...bomoo praktično segrevali samo peč, ki bo toploto oddajala kurilnici), stene, stropi,...torej bo ta izgubljena toplota iz zalogovnika pač segrevala pritličje.....nikakor pa je ne moreš pričakovati veliko....ker dejstvo pa je da je namjanj izgub v okroglih posodah (kjer je razmerje med volumnom in povrišno posode najmanjše...v prid volumnu..torej so izgube tudi najmanjše).

Tako da teh izgub kaj dosti ni! Če te pa res skrbijo (običajna 5 cm izolacija) pa enostavno samo posodo oblečeš v knauf ter jo obložiš dodatno s stekleno volno....seveda če je sploh potreba!!)

tako si spet na razpotju..ali močno rpedimenzinirana peč z dejsanskim izkoristkom 50 % (torej 30 % izkoristka..d.ejsanko 40 % porabe gre v nič)...ali 3- 5 % izgub zalogovnika (točne številke ne vem) pa seveda takrat kos epeč vklopi da tudi deluje 2 - 3 ure (se izkoristi popolnoma vso toploto ki jo prizvaja)....preostanek dneva pa potem miruje.

da še zaključim za avtom: kje bo višja poraba...ali pri tistemu ki se bo 3 x dnevno zapeljal 1 km stran v trgovino ter v enem mesecu naredil 200 km...ali pri drugem, ki se bo vsedel v avto ter odpeljal od LJ do Murske sobote v enem kosu?

LP
še glede CTC peči....če so še take kot pred 35 leti....potem so vredne vsakega evra!

mamo doma 35 let staro kombinirano z vgrajenim bojlerjem...kar se peči tiče (litine) bi zdržala še nadaljnih 35 let!...tako da....samo kapo dol!

Ni bila poceni...je pa preživela vse cenejše primerke...in še vedno živi!
Dobra paralela za nadaljno debato. Poglej, na primer Golf serije 1 ali 2 je imel enostaven atmosferski diesel 1.6, ki je res rabil 20 minut da se je ogrel. Pa smo brez problema delali 200.000 km, kuril je pa 5 litrov na 100 km, če si znal voziti. Današnji common rail ali tlačilka/šoba diesel je drag, zakompliciran, servis te košta ohoho, pa še zmerom pokuri istih 5 litrov na 100 km. Razlika je samo v izpuhu. Lahko potegnemo paralelo nazaj na peči?
1 2
Iskanje po temi