Objave: 881
Teme: 53
Ocena:
1
Sam bivam v podobni hiški na gorenjskem, 25cm+18cm izolacije, 32cm izolacije v mansardi, RAL montaža, prezračevanje z rekuperacijo.
Rekuperacija je super, vendar je zelo pomembno, da ima kamin dovod zraka od zunaj. Sam imam Morsoe. Pomembno je, da je kamin narejen za NEH hiše.
V nasprotnem primeru (kar sicer odsvetujem), postavite kamin v prostor, kjer je dovod zraka in nikakor ne v prostor, kjer je odvod. Sicer vam bo prezračevanje sesalo zrak iz kamina v prostor!
Poleg kamina imamo tudi lončeno peč. Ker je zunaji dovod premajhen, zajema tudi zrak iz hiše. Zato, kadar gori peč, je bodisi vklopljena kaminska funkcija, ali pa je prezračevanje izklopljeno.
Zjutraj je bilo zunaj 7 stopinj. Ogrevali smo se na sonce :lol: . Kamin ni bil zakurjen, peč je bila mrzla, TČ pa je mirovala.
Osebno se mi zdi kombinacija tč Z/V + kamin super (pa ne šparat pri kaminu). Drugače pa pri taki izolaciji lahko izberete karkoli.
Bi pa opozoril na eno zadevo, talno gretje ima počasen odziv. Zato v hišo ne bi dal samo tč+talno gretje. Včasih je dobro, če lahko človek takoj dvigne temperaturo. Zato je kombinacija kamin + talno/tč odlična kombinacija.
Dvomim, pa, da bo poraba elektrike pri tč ZV presegla 200 evr na leto, recimo da bodo stroški ogrevanja reda velikosti 120evr+ 2 m3 drv.
Objave: 20
Teme: 1
Ocena:
0
Mogoče še eno podvprašanje: pri TČ zrak-voda - kakšni so vaši izkoristki (COP-ji) pri -15, -20 stopinj in kako vam deluje TČ pri "ekstremnem" mrazu? Pri kakšni temperaturi (bivalentni točki) "preklopite" na dogrevanje ali samostojno ogrevanje z grelcem ali vam tč tudi pri tej temperaturi deluje.
Hvala
Objave: 1514
Teme: 11
Ocena:
26
Pri tvojih podatkih mi nekatere stvari ne gredo skupaj.
Gre za dobro izolirano novogradnjo in letna poraba bi morala biti okoli 40kWh/m2 ali pa še manj. To je za 160 m2 6400kWh. Če upoštevaš, da si jih pridobil s COP 3, je to 2133kWh električne energije, če pa s COPom 4, pa 1600kWh električne energije. Razlika v letnem strošku ogrevanja zato ni 200-250€, ampak manj. Zraven je treba dodati še energijo za toplo vodo, recimo 3000kWh, ki jo pridobiš s slabšim COPom kot 3.
Naslednja stvar je moč TČ voda-voda 8 kW. Zakaj tako visoko?
Če boste imeli rekuperator, je to sigurno preveč, če pa ne, pa bi bilo treba moč ogrevalne naprave izračunati in bi po vsej verjetnosti tudi zadoščala eno številko manjša.
Ne odpiši še takoj TČ zemlja/voda. Nisi napisal, kakšna je zemljina na 1-2 m globine.
Če je pesek, potem je parcela res premajhna, če pa je vlažna in kompaktna, potem pa lahko računaš z min. 20 do 30W/m2.
Za 6kW TČ bi potreboval okoli 200 m2, za 8kW pa 250-300m2.
Ni nujno, da je celotna površina v enem kosu, lahko je porazdeljena. Načinov polaganja je veliko: klasika ali krog okoli parcele ali pa jarek širok 1-1,5 m.
Voda/voda se sigurno izplača tam, kjer je poraba energije velika in so zato tudi prihranki veliki in upravičijo višjo investicijo. Največji pa se mi zdi riziko, da podtalnica presahne oz. nima zadostnega pretoka ali pa kvaliteta vode ne odgovarja.
TČ zrak/voda bi bila najbolj ekonomična izbira. Glede na to, da te pri tej vrsti TČ marsikaj moti, lahko s cca. 2000€ večjo investicijo prideš do TČ zemlja/voda.
Ocena:
0
@ remi: pri podlagi je ca. 2m nasutja "tampona", tako da tukaj o neki vlažnosti in kompaktnosti ne moremo ravno govoriti. Drugače pa tega načina niti ne poznam dobro, sem pač domneval, da je parcela - 500 m2 - premajhna. Lahko kakšna dodatna info?
Aja - rekuperator ni predviden.
Objave: 881
Teme: 53
Ocena:
1
Rekuperator zniža porabo energije skoraj za polovico.
Za temperature -20 stopinj težko govorim, ker lansko leto še nismo imeli fasade, hiša pa je bila še vlažna. Lanski februar je bil pasji, temperature ~ -20, črpalka je zlahka obdržala temperaturo 16 stopinj, je pa pred sončnim vzhodom nažigala električne grelce.
Moje osebno mnenje je, da ima hiša konjsko akumulacijo in jo lahko z kaminom pregrejem in je potem bolj ali manj vseeno, kakšen COP ima črpalka pri -20. Če je kamin postavljen v centru hiše, lahko segreje stene in AB ploščo, vsa ta masa pa potem drži temperaturo.
Objave: 5372
Teme: 32
Ocena:
0
"Rekuperator zniža porabo energije skoraj za polovico."
Ali pa poveča za 18%.
Tvoj trditev zavaja.
Prav tako trditev o pregretju hiše s kaminom pri zunanjih -20 stopinjah, če gre za klasično gradnjo.
Objave: 1514
Teme: 11
Ocena:
26
Pri sistemu zemlja/voda v zemljo položiš cevi, po katerih se pretaka tekočina, ki zemlji odvzema toploto. Toplota prihaja v zemljo s sončnim obsevanjem in dežjem in zaželeno je, da tam čim dlje ostane, zato mora biti okoli cevi material, ki zadržuje vlago. V peščenih tleh se voda ne zadržuje, zato so za kolektor manj primerna.
Cevi morajo biti vsaj na globini 1,2 m, lahko tudi globlje, če je površina majhna ali je razmerje med toploto potrebno za ogrevanje in toploto potrebno za sanitarno vodo močno v korist ogrevanja.
Ocena:
0
@csamo001: mogoče sem se napačno izrazil - ne zanima me toliko COP kot pa delovanje pri -15, -20, -25 v praksi. Kdaj potrebuje tč "pomoč" pri ogrevanju oz. kje dejansko grelci pomagajo (pokrivanje špic, odmrzovanje...) in iz prakse koliko to "podraži" strošek ogrevanja.
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Vem, zanima te kapaciteta, da ne bo zadeva klecnila pri ultra nizkih tempraturah. Ampak z elektrogrelcem ne bo. In te glede na to, kako majhne potrebe bo imela tvoja hiša, ne rabi kaj dosti skrbet, če bo zadevo opravil elektrogrelec ali pa agregat TČ, ker se v končni fazi ne bo veliko poznalo. Pri tako nizkih potrebah po dovedeni toploti in povprečni zimi na tvojem področju (to sam najbolje veš, do koliko se spustijo temperature v najbolj hladnih mesecih), je pač optimalno to, kar je (ponavadi) z investicijskega vidika najugodneje.
Če imaš narejeno verodostojno energetsko bilanco hiše, pa tako ni kaj dosti za kalkulirat - vzameš tisto, kar sede kot ata na mamo.
Ocena:
0
Hvala vsem za informacije,ki ste jih dali.
Sedaj pa še naslednja dilema:
- zalogovnik da/ne? Nekateri pravijo, da inverter tč zrak-voda ne potrebuje zalogovnika,ker tč sproti zagotavlja potrebne količine "toplote"?
- če se odločitev nagiba v smer zrak-voda, katero od navedenih izbrati? Kakšne so vaše izkušnje z Daikin,Zubadan,Estia...? Vem,da je bilo o tem že veliko napisanega. Ampak...je dejansko med ponudniki razlika ali govorimo o tem ali je boljši Audi A4 ali BMW Serija 3...
Objave: 578
Teme: 6
Ocena:
1
Pri meni: le radiatorji, zalogovnika ni, TČ Daikin HT. Prve izkušnje: OK.
Objave: 1407
Teme: 54
Ocena:
2
Tudi mi nimamo zalogovnika, imamo po samo talno brez radiatorjev.
Za TČ ti pa predlagam, da se dogovriš in si jih nekaj ogledaš potem pa se odločiš, tukaj tako ali tako vsak hvali svojo TČ pa tudi, če dela na kurilca ali pa pelete :mrgreen: