Objave: 49
Teme: 0
Ocena:
0
Lepo vidim, da se je debata kar odprla, me zelo veseli, tako bomo skupaj našli prave rešitve za vsak dom. Da odgovorim o protizmrz. tekočini, je priporočljiva gre pa v celoten sistem, nekje cca. 25% je priporočljivo tam do -12*C - (služi samo kot varovalo) pri večurnem izpadu el.energije, seveda TČ dela tudi brez brezhibno, kot je bilo že omenjeno zgoraj.
Zanima me kako imate nastavljeno vremensko regulacijo H/T, jaz imam naenkrat v sredini, pa mi pri cca 7 - 10*C sedaj v oktobbru ogreva prostore na prijetnih 22*C, moti ma mogoče večkratno vklaplanje obtočne črpalke, kar je malo slišno ko vklopi - v radiartojih samo v spodnji etaži, (pa imam vse vredu odzračeno) je to normalno?? tudi pri ostalih uporabnikiH??, zgoraj sicer ne slišim vklopa obtočne s spalnih prostorih hvala bogu.. samo spodaj v radiatojih, ko požene vodo.
Imate še sobne termostate in kombinacijo vremenska - termostat, jaz namreč imam in špila...Imam nastavljeno sedaj v oktobru na čas zjutraj od 5.00 - 6.30 in zvečer ob 19.00 - 22.00 - vremenska ? PROSIM KOMENTAR, ALI JE BOLJ EKONOMIČNO 24 UR VREMENSKA BREZ ČASOVNE NASTAVITVE TERMOSTATA???
Objave: 483
Teme: 3
Ocena:
0
Bogsigavedi, kaj je bolje za porabo - z ali brez termostata. Verjetno je veliko odvisno od stavbe, akumulacije v stenah (tako si predstavljam). Če je boljši fazni zamik je mogoče sobni termostat dobra izbira (?).
To bi blo fajn enkrat ko so čim bolj stabilne vremenske razmere izvest eksperiment z ali brez pa določit parametre (se pravi v obeh primerih dosečt notranjo temperaturo ne manjša od XX, mogoče tudi vzet v obzir občutek toplote v obeh primerih ... pa še kaj da bi bil primerljivi pogoji za poskus)
Jaz sem pri oljnem kotlu imel termostat, ki je vklapljal obtočno črpalko, zdaj pa trenutno ni povezan. Prej, z oljnim kotlom, me je motilo to, da je bil kljub stalni temperaturi na termometru v sobi bil večkrat hladen občutek v prostoru, včasih pa ne: ko je termostat sprožil pumpo je bilo fino toplo, ko je obmiroval in so radiatorji počasi izgubilljali toploto je pa začelo zebsti.
Zdaj s TČ in samo vremenskim vodenjem in ogrevanjem s precej nizko temperaturo, ko pumpa laufa non-stop se mi zdi občutek boljši. Sicer sem včeraj, ko se je otoplilo čez dan nastavil na regulaciji, da začne sistem laufati šele po osmi zvečer in deluje do 10h zjutraj. Ravno tako za zdaj dokler ni nekega mraza ogrevam sanitarno vodo samo v času MT elektrike. Nam je 400l bojler vrh glave za en dan.
Objave: 483
Teme: 3
Ocena:
0
Tudi sam ugotavljam to o 24 urnem delovanju.
Vprašanje pa je ali kombinacija sobnega termostata in vremenskega vodenja (mogoče z navzgor popravljeno krivuljo? - Ne vem, si ne predstavljam točno kako to gre, ampak bohincu na primer deluje, je zadovoljen) prinaša kak opazen prihranek.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Po moji logiki: ko enkrat naštudiraš vremensko regulacijo, da deluje po tvojih željah potem sobni termostat pošlješ v višave (30 stopinj da ne moti sistema).
Z vidika udobja neprimeno boljša opcija, ker so stene enkomerno ogrete. Prihranka dandanes pri solidno izoliranih objektih z izklapljanjem gretja praktično več ni.
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Do letos sem vedno ogreval po vremensko vodeni regulaciji po potrebi (24 ur- kar bom nadaljeval).
Letošnjo jesen sem spremenil, da prehodno obdobje ogrevam vodo na 42stC z 10imi stC padca, se parav, ko pade na 32stC se TČ zopet zažene (to pa je v tem obdobju, odvisno od temp. cca 2-3krat dnevno), šel v to zaradi manj vklopov TČ. Kaj pa to pomeni pri porabi, ne vem še - lenoba, ne popisuje več tko pridno kot je 2let redno....
Kar se tiče protizmrzovalne- menda rahlo pade izkoristek, kolko pa ne znam povedat.
Izpad el. 1-2dni me ne skrbi, če bi blo več, pa bi mogoč spustil iz TČ vodo, menda mate pipco za filat...? Drgač pr nas 20 let ali več ne pomnim več kot poldnevnega izpada ali manj...
Pr nas ni termostatskih ventilov- tko da gre vse prek sobnega (v dnevni), ki ustreza vsem ostalim prostorom. Sama vremenska regulacija pa , kolkor jaz vem, uravnava samo TČ(ogrevanje vode na najoptimalnejšo temp.- z vidika porabe) na podlagi merjene zunanje temp..
Sicer nisem pristaš odklopov...., na račun nekih "prihrankov"...., mal sem ne da, po drug stran sem mnenja da tud to ni...; vsake izgube moraš enkrat nadoknadit...; pa še mal sem tko kot bergi...
Lohk pa podam nekaj najhladnejših dni porabe pa presodite,kaj pomeni vklop grelcev- ne sedim pa poleg TČ, ko rab naj se vklop, pa kaj.... Podane povprečne dnevne temp., vlage žal ne:
Ogrevalna TČ + STČ za 9 povečini potratnih os.
3.feb.2012 -10stC=99kW + 5kW
4.feb.-"- - 8stC =91kW + 10kW
5.feb.-"- -10stC=97kW + 6kW
6.feb.-"- -10stC=104kW + 5KW
7.feb.-"- -7.5stC=84kW + 6kW
STč je vezana kot radiator -s svojo obtočno (tko da se objekt ogreva lahko sočasno), mam pa diferencialni termostat za vklop- sem malo zanikrn, pa sumim, da se je v dneh z malo porabo STČ malo "šlepala" na ogrevalno, sicer kaj pol, le v vednost
Še nekaj temp. po vremensko vodeni regulaciji (krivulja na 60STC ) :
zrak - voda
+8stC 34stC
+2stC 40stC
0stC 42stC
-2stC 44stC
-8stC 50stC
-15stC 57stC
lahko pa temp. vode varira cca.2stC glede na vlago
TČ je 18kw, tko da mi bo zanimivo pogledat porabo madhatter-ja . Meni je sicer bla naračunana sicer 15 kw, sam jo v evt izvedbi (ob vseh) žal ni, večino potreb naj bi pokrila 13tka, ker sem bolj ziheraš je bla odločitev za 18kw model, pa poraba gor al dol...
Lp
Objave: 174
Teme: 34
Ocena:
0
pozdravljeni!
ravno sem v fazi nakupa tč od TT moči 11kwh.
zanima me kaj je potrebno posebej pazit pri nakupu in kakšne opcije če sploh ste izbrali.
za ogrevanje imam 160 m2(70 talno, ostalo radiatorsko) hiša izolirana z 20 cm stirporja.
priporočajo mi 300l zalogovnik ter 150 lit za odtaljevanje,.
kako imate vi to urejeno?
kakšen vpliv ima vlaga na TČ, saj je na naši lokaciji prisotna megla 3 mesece v dopoldanskih urah, včasih tudi popoldne?
lp
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
Bohinc, a TT vremenska regulacija meri zunanjio relativno vlago in v primeru dvigne temperaturo ogrevalne vode, ali kaj si hotel povedati? (T vode varira glede na vlago)
Bohinc, ko TT pri tebi dela defrost, vodo vleče iz radiatorev ali direktno iz zalogovnika?
Objave: 49
Teme: 0
Ocena:
0
Vsakodnevno sledim zanimivim debatam, kar me res zelo veseli, da je ta tema dobila nek epilog in je vedno bolj zanimiva, upam, da se nas bo vključilo vedno več uporabnikov in potencialnih kandidtatov
Kot že rečeno sem jaz zaenkrat zelo zadovoljen s to TČ kot uporabnik cca. 3 mesece, iščem pa še najprimernejšo nastavitev regulacije, nekako sem se sedaj tako odločil, da bom v teh prehodni toplih dneh imel nastavljeno vremenska + termostat na 22 *C + čas. nastavitev, po padcu zunanje temperatu po +3*C pa ga bom nastavil v višave na 30 in 24 urna vremenska non stop, tako so mi tudi priporočali v TT.
Zanima me samo tale korekcija krivulje, H/T ugotovil sem namreč, ko sem nastavil v +) za eno, da se je dvignil dv za +1*C in je v stanovanju dejansko bolj udobno cca. 22*C kot če je na sredini, vaše mnenje prosim
Objave: 5372
Teme: 32
Ocena:
0
Sobni termostat je super zadeva. Naš ima tako lepo modro lučko, gor pa je poleg hišice narisana še temperatura v prostoru in pa ura.
termostatsko funkcijo smo uporabljali točno en teden. Ker je postavljen v dnevnem prostoru, me je iritiralo stalno škljocanje, poleg tega mi je jokalo srce, ko je stalno ustavljal toplotno.
Zdaj je že dve leti naštiman na full. Razen poleti.
Vremenska regulacija je enostavno ftw. Pet minut igranja, potem pa samo še z up/down shiftom popeglaš željeno temperaturco, pa pozabiš na sistem.
Korekcija krivulje je v soodvisnosti od razmerja med možem in ženo. Sam sem sistem popeglal na svoj idealen filing na sredino korekcije, žena pa je v tem pogledu shift +2. Torej, whay bother?
Objave: 1804
Teme: 21
Ocena:
0
Sobni termostat je zelo vredu zadeva na radiatorjih. Zelo dobro se obnese pri meni in še najmanj 5ih ki jih poznam. Med njimi je tudi en uporabnik ki ima zel dobro izolirano hišo,talno gretje Mitshubishi TČ Zrak voda. Bo sam povedal če se bo našel,ampak vdrugi temi.
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Uaa, kak lep dan...!
Izkoristil sem ga v polno! Komna - zjutraj, kako se narava spreminja v dobrih 500 m nm višine, gori listje odpadlo, macesni obarvani že ... vse v pripravi na sneg- zimo (bergi, kako paše en dva...). Sestop, kak dan..., zakaj nebi še na jezero mal na kajak, joj kje živim...., kaj če bi pa še mal s kolesom, k je tko toplo, super.... Ja, kot vidte nisem prespal dneva (k je dvomil Veliki, če sem že "frej", ga hočem "zadihat" na "polno"! Sosed me gleda (že cel teden žaga drva), pa prav: en pa uživate....(ja sej nč ne rečem...), ma pa dva odrasla sina z "tamladmi", pa nobenga "n ker"!
Sej bi človk še pomagov, če bi videl tamlade..., tko pa....sem pač užil lep sončen dan!
Kot drugo majo svoj gozd; če bi ga mel sam se najverjetneje grejem na drva- razen, da bi jih prodajal, pa se sam grel na... karkoli že...
Da bi pa drva kupoval in z njimi delo- rekreacijo kot pravjo eni..., mam pa rajš drugo- npr. kajak," nuca" mi za hrbet(kar mi drva ne bi),pa če tud stane par deset E več. Poleg tega sta doma starša (sam sem delal 2x prizidek, kar nekaj let odrekanj...) oba čez 80 let, pa ne bi njima, drva pa....;starejše osebe pa zebe bolj kot mladino .... no grem ...še par let..ab...; pol nj si pa še več dela "kupujem", pa nism človk ki rad zabušaval- rad se rekreiram -sam dobesedno.
Ja , vem to bi pasalo ....marskam drugam sam ne v temo, se opravičujem.
Kar sem spregledal, ja slišnost obtročnih črpalk je nekaj normalnega, bližje nje... bolj se sliši..dlje..pač manj- ravno tko je odvisnost ali je OČ na 1, 2, 3 s tem se povečuje slišnost ali kot gdo imenuje "motečnost"...;pa kje so monterji zaboga....Vsi ....
Migaj - pozdrav dolgo se nisva... TČ - pri meni je vezana na zalogovnik (vhod- izhod) s svojo OČ -tko da kar jemlje ... Ja mam pa tri OČ- ena TČ zalog., druga zal.- radiat., tretja - ki dela dokaj redko (še to zgolj po moji malomarnosti- lenobi- sicer pa na vse skup ne vpliva po mojem veliko..)pa zal.- STČ.(Ja pa vse so na odštevalni el. števec)
Kot je zapisano- TČ nastavljena na vremensko vodenje deluje na podlagi meritve zunanje temperature, zdej kako vpliva vlaga na to ne znam razložit, napisal sem pa na podlagi mojih zapisov opažanj pri določenih temp.. Za več info.nisem pravi naslov. Kar pa lahko dopišem, mogoče kdo opazi pri (vsaj pr nas tko pravjo) "jugov mraz", kljub ne relativno nizki temp. je občutek mraza- vpliv vlage ..., joj ne bom več...
Kar se tiče sobnega termostata (ja pa ke so zaboga zopet vsi profesionalci), govorim na pamet ... oz nič ne bom, naj dajo podatke tisti ki od tega "živijo".
Lp
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
Sobni termostat je že davno zastarela zadeva. Histereza ogrevanja je enostavno prevelika, da bi lahko govorili o udobju.
Prava za udobje je vremensko vodena regulacija, ki zagotavlja 24 urno ogrevanje objektuin pravilo porazdelitev toplote po celotnem objektu. Za še večjo udobje lahko poskrbi sobni regulator, ki še dodatno korigira krivuljo ogrevana.
Objave: 578
Teme: 6
Ocena:
1
Torej: če je kontroler v na primer dnevni sobi in v funkciji termostata, ter z vključeno vremensko vodeno regulacijo dvižnega voda = OK. Imam prav?