18.10.2012 ob 21:42
Pozdravljeni,
sem pred veliko odločitvijo, kakšno ogrevanje izbrati. Odločitev je padla na TČ in talno ogrevanje, ustavilo se je pri izbiri "načina".
- Lokacija: Savinjska dolina - Polzela (bližina reke Savinje - ca. 200m), kjer naj bi načeloma bilo dovolj podtalnice
- neto bivalna površina: ca. 160 m2 v 2 etažah
- 4-članska družina
- klasična gradnja (plavajoča plošča 30cm, zidaki 30 cm Porotherm, 16 cm izolacija + sistem Jub, streha 25cm izolacija podstrešja + 8 cm Termotop, okna 3-slojna U<1,2W/m2k)
- kamin (ni še padla dokončna odločitev toplozračni z razpihovanjem v zg. nadstropje ali akumulacijski)
Moja dilema pa je naslednja:
Voda - voda:
+ boljši izkoristek (višji COP)
+ manjši strošek elektrike za ogrevanje
+ konstantna temperatura podtalnice, ki je neodvisna od zunanje temperature
+ subvencija do 2.500 €
- strošek vrtine (min. 60 €/m), jaškov, povezovalnih cevi, potopne črpalke
- nevarnost, da ravno na moji parceli ne bo vode v normalni globini
- v okolici je že nekaj "uporabnikov" podtalnice, kar baje tudi ni najboljše
- strošek vodnega dovoljenja, analize, črpalni preizkus
- morebitne dajatve za izrabo podtalnih voda v prihodnosti
- višja začetna investicija
- delovanje v primeru upada nivoja podtalnice, poslabšanja kakovosti vode, hitrosti pretoka
- možnost kazni v primeru uporabe "na črno"
- strošek montaže TČ je ca. 3 x višji kot pri z/v (delo + material) - ponudba enega ponudnika
Zrak - voda:
+ nižja cena investicije
+ ni nobenih dodatnih stroškov (vrtine...) ali dovoljenj
+ vedno razpoložljiv zrak
+ subvencija do 1.500 €
+ visoki COP pri temperaturah na 2 stopinji
- delovanje pri -15, -20, -25 oz. upadanje moči
- COP pri nizkih temperaturah
- "zamrzovanje"
- višja poraba elektrike
- glasnost zunanje enote pri delovanju in predvsem pri odmrzovanju
Imam nekaj ponudb tako v/v kot z/v, razlika je nekje 3.000 - 4.000 € pa do 8.000 € (dražja je v/v); odvisno od ponudnika. Po nekih izračunih je za mojo kvadraturo letni strošek ogrevanja pri z/v za ca. 200-250 € višji (6.200 kWh napram 4.400 kWh), kar pomeni, da se mi investicija splača šele nekje po 12. letih. Iz tega vidika je odločitev za z/v logična.
Po drugi strani pa me skrbi, ali bo z/v zadoščala za pokrivanje "potreb po ogrevanju", ker mojo ženo rado zebe
. Bral sem, da pričnejo tč od -15 dalje fajn izgubljati na moči, in da je potrebno pokrivati špice z grelci (kjer pa je COP skoraj 1). Glede na to, da bomo tudi namestili še kamin, mi je kolega, ki se z njimi bavi predlagal tako: če vzameš z/v, vzami kamin z razpihovanjem, da pokrivaš špice; če pa bom imel v/v pa naj vzamem akumulacijskega, a to vseeno ni rešitev; jaz rabim sistem, ki me bo grel vedno...
Pri z/v imam nekaj zanimivih ponudb, predvsem se odločam med:
- Daikin Altherma 11,2kW z 3-9kW grelcem
- Fujitsu High Power 11kW + not. enota Exclusive Duo
- Mitsubishi Zubadan 11 kW z not. enoto Coolwex
Pri v/v pa:
- Termotehnika (VV 8/9) 8 kW
- Vailant geoTherm Plus VWW
Kaj pravite: kako se naj odločim?
Vsak sistem ima svoje + in -, na eni strani je nižji strošek, ki pa mi ne bo koristil veliko, če bom imel mrzlo bajto.
Hvala že vsem za komentarje, predloge in konstruktivne kritike.
Za ostale pa: "če nimaš kaj pametnega za povedat, bodi raje tiho..."
Lp
sem pred veliko odločitvijo, kakšno ogrevanje izbrati. Odločitev je padla na TČ in talno ogrevanje, ustavilo se je pri izbiri "načina".
- Lokacija: Savinjska dolina - Polzela (bližina reke Savinje - ca. 200m), kjer naj bi načeloma bilo dovolj podtalnice
- neto bivalna površina: ca. 160 m2 v 2 etažah
- 4-članska družina
- klasična gradnja (plavajoča plošča 30cm, zidaki 30 cm Porotherm, 16 cm izolacija + sistem Jub, streha 25cm izolacija podstrešja + 8 cm Termotop, okna 3-slojna U<1,2W/m2k)
- kamin (ni še padla dokončna odločitev toplozračni z razpihovanjem v zg. nadstropje ali akumulacijski)
Moja dilema pa je naslednja:
Voda - voda:
+ boljši izkoristek (višji COP)
+ manjši strošek elektrike za ogrevanje
+ konstantna temperatura podtalnice, ki je neodvisna od zunanje temperature
+ subvencija do 2.500 €
- strošek vrtine (min. 60 €/m), jaškov, povezovalnih cevi, potopne črpalke
- nevarnost, da ravno na moji parceli ne bo vode v normalni globini
- v okolici je že nekaj "uporabnikov" podtalnice, kar baje tudi ni najboljše
- strošek vodnega dovoljenja, analize, črpalni preizkus
- morebitne dajatve za izrabo podtalnih voda v prihodnosti
- višja začetna investicija
- delovanje v primeru upada nivoja podtalnice, poslabšanja kakovosti vode, hitrosti pretoka
- možnost kazni v primeru uporabe "na črno"
- strošek montaže TČ je ca. 3 x višji kot pri z/v (delo + material) - ponudba enega ponudnika
Zrak - voda:
+ nižja cena investicije
+ ni nobenih dodatnih stroškov (vrtine...) ali dovoljenj
+ vedno razpoložljiv zrak
+ subvencija do 1.500 €
+ visoki COP pri temperaturah na 2 stopinji
- delovanje pri -15, -20, -25 oz. upadanje moči
- COP pri nizkih temperaturah
- "zamrzovanje"
- višja poraba elektrike
- glasnost zunanje enote pri delovanju in predvsem pri odmrzovanju
Imam nekaj ponudb tako v/v kot z/v, razlika je nekje 3.000 - 4.000 € pa do 8.000 € (dražja je v/v); odvisno od ponudnika. Po nekih izračunih je za mojo kvadraturo letni strošek ogrevanja pri z/v za ca. 200-250 € višji (6.200 kWh napram 4.400 kWh), kar pomeni, da se mi investicija splača šele nekje po 12. letih. Iz tega vidika je odločitev za z/v logična.
Po drugi strani pa me skrbi, ali bo z/v zadoščala za pokrivanje "potreb po ogrevanju", ker mojo ženo rado zebe
. Bral sem, da pričnejo tč od -15 dalje fajn izgubljati na moči, in da je potrebno pokrivati špice z grelci (kjer pa je COP skoraj 1). Glede na to, da bomo tudi namestili še kamin, mi je kolega, ki se z njimi bavi predlagal tako: če vzameš z/v, vzami kamin z razpihovanjem, da pokrivaš špice; če pa bom imel v/v pa naj vzamem akumulacijskega, a to vseeno ni rešitev; jaz rabim sistem, ki me bo grel vedno...Pri z/v imam nekaj zanimivih ponudb, predvsem se odločam med:
- Daikin Altherma 11,2kW z 3-9kW grelcem
- Fujitsu High Power 11kW + not. enota Exclusive Duo
- Mitsubishi Zubadan 11 kW z not. enoto Coolwex
Pri v/v pa:
- Termotehnika (VV 8/9) 8 kW
- Vailant geoTherm Plus VWW
Kaj pravite: kako se naj odločim?
Vsak sistem ima svoje + in -, na eni strani je nižji strošek, ki pa mi ne bo koristil veliko, če bom imel mrzlo bajto.
Hvala že vsem za komentarje, predloge in konstruktivne kritike.
Za ostale pa: "če nimaš kaj pametnega za povedat, bodi raje tiho..."
Lp

hock: hmm, lepoo....