PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Centrometal peč na pelete-nastavitve

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kako je s čiščenjem pepela? potrebuješ sesalec, ali je dovolj da samo kipneš predal?
gledam set EKO-CK, ki ima opcijo drva-peleti. Ali v primeru, da zakuriš drva nujno potrebuješ tudi zalogovnik?
koliko časa približno potrebuje peč, da se segreje na delovno temp.?
hvala..
Jaz nimam sesalca in nimam nobenih problemov s čiščenjem. uporabim samo neko daljšo metlico, da pometem po vrhu rež, da pepel pade dol v posodo in nato samo potegnem predal za pepel ven in ga stresem.

Gorilec imaš tudi spucan v par minutah. Stakneš neko toplotno zaščito ter nato samo potegneš ven šalčko ter jo očistiš, če se je nabralo kaj žlindre. Tukaj je dobro imeti kakšne rokavice proti vročini. Jaz sem kupil v merkurju tiste za cca. 5€, ki so namenjene varjenju in se obnesejo odlično.

Vse skupaj ti vzame cca. 5min.

ne ne potrebuješ zalogovinka, če bi rad zakuril na drva. Moraš pa odmontirati gorilec ter namestiti vratica za kurjenje drv.
Za kurjenje drv ali peletov je bolje imeti dvokuriščno centro-plus varjanto peči.
Na EKO-CK je vratca treba odvijačiti in namestiti druga, kar je pa zamudno.
Imam vprašanje za vse strokovnjake gorilcev centrometal. Letošnjo sezono bom kuril pelete sava premium 70/30 ( smreka/bukev). Opažam, da mi peleti ne izgorijo popolnoma oziroma v posodi opažam majhne kepice oziroma bolje rečeno nepopolnoma izgorene pelete. Koščki so veliki cca. 1/8 peleta.

Kako sedaj nastaviti gorilec ( 14kw), da bi zadeva bolje izgorevala. Serviser mi je rekel, naj probam z zmanjšanjem obratov ventilatorja. Tako, da sem nastavil sledeče:
( prva stevilka je default od gorilnika)
FP12: 1640/ 1400
FP25: 1380/ 1280
FP30: 200/ 100

Ostale nastavitve sem pustil razen začetno vmetavanje sem malo zmanjšač, ker so peleti leteli iz šalčke zaradi prenapolnjenosti. Po navodilu serviserja sem tudi zmanjšal čas od začetnega zgorevanja in vmetavanja novih peletov.

Ko sem naredil ponovni test ni videti napredka. Ima kdo boljšo idejo kako nastaviti, da bi peleti lepše izgoreli.

Zanima me še, če ima kdo tabelo nastavitev za gorilnik moči 20 oz. 25KW. Mi je nekdo s foruma poslal tabelo nastavitev vendar je bilo priloženo samo za gorilec cppl-14 ter cppl-35. Za ostale tipe pa ne. To bi rad imel, ker naj bi bili gorilci različnih moči enaki, različne naj bi bile samo nastavitve.

Še slika pepela:

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3J/vb/ZoAB4mM/2012-10-12-140732unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3J/vb/ZoAB4mM/2012-10-12-140732unichr("46")jpg[/img][/url]
Navodila za štirinajstico in petintridesetko so v osnovi ista... razlikujejo se samo v tabeli nastavitev za delovanje gorilnika... CPPL 35 deluje v rasponu moči od 20kw do 35kw, zaželjena moč se nastavi v programu 6... torej načeloma spreminjaš samo parametre do nastavljene moči... v grobem rečeno če imaš gorilec nastavljen na 25 kw, ti ne gre do 35kw... na koncu navodil je tudi protokol - " vozni red" delovanja gorilca... za lažje razumevanje samega delovanja...
Kar se tiče pepela, poskušaj iti z obrati navzgor, samo pazi da ne preveč, da ti ne meče peletov iz gorilca...
Sam sem vzel za poskušino savske, pa se mi je pojavil isti problem, samo glede na količino se nisem igral z nastavitvami...
Bom poskusil stepski. poročam.. Smile

Torej če prav razumem jaz samo vnesem karaktiristike na FPjih ( po tabeli cppl35), ki so izključeni pri meni oziroma nastavljeni na 0 ( za p3, p4, p5 ter p6) in tako bom tudi dobil možnost nastavljanja na močnejšo moč. Ali se motim? Smile
Berem da nastavljate gorilec pa me zanima kako pridete v servisni meni ,jaz namreč nimam pina ali ga je možno kje dobit
Zraven bi moral dobiti tudi tehnična navodila z opisom vseh parametrov, brez njih ti pin ne bo kaj dosti pomagal. Pin je sicer kombinacija 5 tipk: minus (-), zima, polž, plus (+), poletje.
Sem se malo igral z nastavitvami vendar ne dobim nekega boljšega efekta z višanjem obratov. Še najbolj optimalno se mi zdi, da je tam okoli 1300 obratov. V tem primeru dobim še najmanj kepic oziroma so res mikroskopske. Ogenj pa je lepo rumeno-oranžen ter isker skorajda ni. Mi je pa postalo jasno, da v nulo zadeve nebom saniral, ker so tukaj krivi peleti. Da pa nebo kdo narobe razumel. Zaenkrat sem s peleti sava premium zadovoljen. Vžgejo se ekstremno hitro in tudi energije dajo več kot omw forrest. ( peč se hitreje segreje)

Sem danes bral na hrvaškem forumu poste ( od stepskega) o tem programu P9. Tudi sam ga imam in vidim, da lahko nastavljam, da mi peč ne vklopi po padcu 5.C temveč lahko naredim večji razmak. Sedaj sem nastavil vžig 60.C ter izklop pri 72.C .

Stepski torej, če sem prav razumel imam jaz že novejši software?

Lp
Sam imam petintridesetko, tako da težko sodim kaj bi se zgodilo z praznimi FP-ji pri štirinajstki... mislim pa da je nekaj razlik v samih gorilcih... če v programu 9 lahko spreminjaš histerizo vklopa, potem imaš novejši program...
A kdo zna povedat kako naj uredim konrolo povratne vode. Imam peč na pelete, ki po proizvajalčevih prospektih ne potrebuje kontrolo povratka, ker naj bi bila nizkotemperaturna. Ampak po moje to velja samo če imaš klasično vezavo črpalka sobni termostat. sam imam vezavo preko motornega tripotnega mešalnega ventila v povezavi z WDC 10b Seltron. Regulacija ne omogoča kontrole povratka. sam pa opažam, da mi peč vmalenkost kondenzira, takrat ko je nočna tempetaura in mešalni ventil spušča malenkost v sistem,. takrat je temp. povratka pod 30 stopinj. Kako stvar urediti z čim manj vložka in čim bolj enostavno. Hvala za odgovor
Pozdravljeni

Če bi imeli štiripotni MV, bi lahko dvignili temp. kotlovne vode, Seltronova regulacija bi priprla MV, temp. povratka v kotel bi bila višja. S tropotnim MV z zun. regulacijo temp. povratka ne morete učinkovito regulirati.

LP Davor
Pozdravljeni
Nabavil sem ckp-25 z cppl35 pa bi prosil če mi lahko kdo pošlje na mail tehnična navodila z opisom vseh parametrov za nastavitev gorilca,ker nisem dobil zraven.
hvala
<!-- e --><a href="mailtoConfusedoused9@gmail.com">soused9@gmail.com</a><!-- e -->
mremec Napisal:Zraven bi moral dobiti tudi tehnična navodila z opisom vseh parametrov, brez njih ti pin ne bo kaj dosti pomagal. Pin je sicer kombinacija 5 tipk: minus (-), zima, polž, plus (+), poletje.

Prosil bi za nekoga ki ima ta navodila s parametri, imam pa dvokuriščno peč centro-plus cm25 drva peleti.

LP Igor
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.scribd.com/document/330507985/111-Teh-Upute-Pelet-Set-Monter-08-2010-Hr-02-78">https://www.scribd.com/document/3305079 ... 0-Hr-02-78</a><!-- m -->
1 2 3 4 5
Iskanje po temi