PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zajem zraka za TČ na podstrešju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me, če je že kdo razmišljal, da bi naredil zajem zraka za toplotno črpalko na prezračevanem podstrešju? Za Remty vem, da imajo zajem zraka narejen pod strešno kritino in baje je zadeva dovolj dobra.

A je to smiselna alternativa zajemu zraka skozi zemeljski kolektor?

Kakšne prezračevalne odprtine bi moral imeti na podstrešju, če bi imel toplozračni sistem z pretokom 240m3 na uro?

Hvala za ideje.
Matej
Tudi sama sva v fazi odločanja o načinu ogravanja in prezračevanja stanovanja. Med drugim sva bila tudi pri Remty. Danes pa greva še v energetsko postvetovalnico na Ptuju. No javim popoldanm kaj sem izvedla. :wink: Do sedaj pa sledeče:
- v projektu imava zajem zraka v cevi v zemlji. Vendar ga ne bova izvedla iz večih razlogov. Strošek ca 350.000,00 SIT, pridobitek pa najverjetneje nikoli ne upraviči investicije, ter drugi še večji pomislek je zdravstvena neoporečnost takšnega sistema, saj sva že na dveh koncih slišala, da to ni najboljša varianta (kljub revizijskemu jašku)
- kar se tiče zajemanja zraka pod streho, pa je tudi vprašanje razmerja med ceno in dobičkom, ki ga to prinese. Po mnenju nekaterih tudi tukaj dobitek ne upraviči investicije oz. povedano drugače: v največ primerih je to drašje, kot poraba elektrike, ki bi jo eventuelno porabil za dogrevanje,...

Morda kaj bolj natančnega popoldanm ko se vrneva iz posveta... Arrow
Jaz imam zelo malo zaščiteno podstrešje in TČ 16KW z zajemom na podstrešju. Temperatura je cca 2 stopinji višja kot zunaj in se ne spremeni kaj dosti. Mislim, da se splača.
@ Lena

... zdravstvena oporečnost takšnega sistema ... ?

Zakaj?

LP
Zakaj pa bi bil zdravstveno oporečen???????
Cvetko P, če prav razumem imaš TČ zrak/voda z zajemom na podstrešju.
Tudi sma razmišljam o TČ zato me zanima kako imaš pozicionirano zunanjo enoto (ali imaš kakšne dodatne odpritne za dovod zunanjega zraka) in kakšen je nivo hrupa.

Hvala
Da se razumeva, jaz imam kompletno TČ na podstrehi, je v enem kosu. Zrak zajema v prostoru in ga izpihuje ven. Povezava do zalogovnika je izvedena po prosti dimniški luknji. Hrup je malenosten, če pa bi imel boljšo izolacijo, bi bil nepomemben. No ja, ob večjem mrazu se zgodi, da pride do nastanka ledu na ventilatorju in takrat ob startu malo bolj zaropota, sam kompresor(16KW) pa je skoraj neslišen.
Lena Napisal:ter drugi še večji pomislek je zdravstvena neoporečnost takšnega sistema, saj sva že na dveh koncih slišala, da to ni najboljša varianta (kljub revizijskemu jašku)
Tole je verjetno malo mešanje pojmov. Lena najbrž misli zajem svežega zraka za rekuperator. To je pa nekaj povsem drugega, kot pa zrak, ki se rabi za TČ zrak-voda. Za rekuperator bi se pa strinjal, da zadeva ni ravno OK, ker se sčasoma nabere v teh ceveh umazanija in jo je verjetno malo težje sčistiti, kjub revizijskemu jašku.

LP
blautherm Napisal:
Lena Napisal:ter drugi še večji pomislek je zdravstvena neoporečnost takšnega sistema, saj sva že na dveh koncih slišala, da to ni najboljša varianta (kljub revizijskemu jašku)
Tole je verjetno malo mešanje pojmov. Lena najbrž misli zajem svežega zraka za rekuperator. To je pa nekaj povsem drugega, kot pa zrak, ki se rabi za TČ zrak-voda. Za rekuperator bi se pa strinjal, da zadeva ni ravno OK, ker se sčasoma nabere v teh ceveh umazanija in jo je verjetno malo težje sčistiti, kjub revizijskemu jašku.

LP

v zemlji je temperatura bolj stabilna, kot pa na podstrešju in sistem cevovoda deluje odlično. filter zraka na rekuperatorju se mora itak dovolj pogosto menjat, sicer ni snažno...
Cvetko:

Čigavo TČ imaš in z katerega predela Slovenije si?
Iskanje po temi