PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Pogodba z arhitektom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav vsem. Ravnokar smo za našo hišo izbrali arhitekta, ki bo (hvalabogu) opravljal tudi funkcijo nadzornika. Pripravlja pogodbo, zanima pa me kaj je pri pogodbi potrebno paziti.
Hvaležen bom za mnenje vsem ki ste s tem že imeli opravka.
lp
Vsebina: IDZ, PGD, PZI (katere), kdo ureja soglasja / geodetski posnetek
Roki: za IDZ, PGD po potrjenem IDZ, PZI ob PGD ali z zamikom
Cena: z klavzulo za zamudo pri pripravi dokumentacije
Nadzornik: delovne faze pri katerih bo prisoten (razen v primeru, ce bo konstantno na gradbiscu), definiranje komunikacije z izvajalci (samo sporoca o nepravilnostih, nazene izvajalce, ureja dobave???) itd itd.
Mi lahko na ZS vrzes iz kje si in katerega arhitekta se bo najelo? Namrec iscem isto kombinacijo pa me tudi malo cene zanimajo in dosegljivost..
PZI-je za statiko, elektro in strojne inštalacije bo glavni projektant naročil pri specializiranih projektantih in lahko kupiš mačka v žaklju, če ne sodeluje z dobrimi izvajalci, ampak jih izbira po najnižji ceni.
Pri nas je npr. pisalo v pogodbi: PZI za elektro inštalacije –standardno in smo dobili PZI, kjer je v vsakem prostoru predvidena ena luč na sredi prostora in sploh nismo imeli možnosti sodelovanja v postopku projektiranja.
Naj ti projektant pokaže, kakše PZI-je ti priskrbi in navede projektante, potem pa si oglej še izdelke renomiranih projektantov.
Moja izkusnja za PZI (elektrika, strojne instalacije).
Mi je arhitekt rekel: ce vem 100%, kje bom imel luci/vticnice/stikala in nimam svojega elektricarja, torej moram izbirati ponudbe razlicnih izvajalcev, potem da.

Ce imam pa svojega elektricarja, se naj postavim med stene z osnutki, predbatiram, prespim, in dam delat brez PZI (proc vrzen denar) - po zeljah, ki jih iniciirajo postavljene stene.

Je pa velik pogoj za to: elektricar, ki ve kaj dela.
Isto velja za centralnarja.
Pozdravljeni,

žal je tako, da vas nobena še tako dobra pogodba "ne reši", če ni ustreznega sodelovanja med investitorjem in odg. projektantom arhitekture (v tem primeru). Predlagamo vam, da pred začetkom vsake nadaljnje faze projektiranja sodelujete oziroma izpostavite vaše želje. Le tako bo možen skupen dogovor in posledično tudi zadovoljivi načrti, kar se tiče vključitve tudi vašega programa (ideje, želje).

Lep pozdrav,
IBK Studio
Iskanje po temi