PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Rušitev skupnega objekta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:tule mi par stvari najbolj jasnih, enkrat je objekt moral biti zaveden, tudi 100 let nazaj ali več.
Če se postavim na stališče pipy-ja. Uradno verjetno nima problemov in jih tudi ne bo imel. Objekt je star, je legalen. Podedoval ga je en del in uradno je bila izvršena fizična delitev. Na njegovem delu ni bilo sprememb, ki bi zahtevale GD. Tu ne vidim problema v smislu legalizacije.
Kaj in kako pa dela sosed s svojim delom objekta, pa je njegov problem.

Vidim samo možen problem v smislu sosedskih odnosov. Pipyjev objekt dejansko sega v prostor sosednje parcele.
Nimam časa - sem v penziji!
- v to, da zaradi tega, ker so bile rušitve izvedene samo na enem delu objekta (čeprav na drugi parceli), ne bo problemov, nisem ravno prepričan.
- to, da objekt sega po novem (sej ravno tukaj je že hec) po metra je v smislu novega stanja objekta seveda nov problem. že za steno, ki teče po meji bo potrebno ali z en ali duge strani soglasje, čez pa itak ne gre. sicer bo se to dalo mogoče rešit z kakšno novo parcelacijo, ampak to spet potegne nekaj hecov za sabo.
še vedno mi pa ni jasno, kaj sploh sosed misli na svoji parceli naredit.
pipi je samo fovš sosedu ker bo sosed naredil pač eno nobel stavbo..in ker je pipi nesposoben da bi mu dal kontra...se hoče kako bi reku TOŽiT!!!

tipično SLOVENSKO
Ne jaz nočem tožb in tudi nimam namen tožit, vsaj dokler je mogoč dialog še manj pa da bi bil fovš sosedu, saj kaj bo zgradil ko bo zgradil bo sam plačal in težko zaslužo. Rad bi samo zagotovil da bom lahko do svoje stene vedno dostopal v smislu, če se kdaj odnosi poslabšajo, morebitne kasnejše sanacije zidu, hkrati pa bi rad vedel kaj vse mi je on po zakonu dolžan omogočit. Seveda bi najraje imel celoten zid na svoji strani oz vsaj vpisano služnostno pravico.
Koliko jaz razumem gre za dva ločena vezana objeka(nekdaj skupaj po parcelizaciji pa ločena), tudi potrdilo o tem da je objekt zgrajen pred 1967 imam in se zunanje stvari do tega datum niso spremenile, razen sedaj njegove rušitve njegovega vezanega objekta. Torej je nekako tako, kod da bi sosed zrušil polovico dvojčka, nato pa lastnik tistega dvojčka sanira nekdaj skupen zid na svoje stroške, ker se bi v drugačnem primeru njegov zid s časoma zrušil, če ne bi bilo sanacije.
Sosed pa bo zgradil novo hišo na drugi poziciji po pogovorih, samega postopka za njo pa še ni začel.
Citat:bi rad vedel kaj vse mi je on po zakonu dolžan omogočit.
V normalnih razmerah ti ni dolžan nič omogočati. Še ovira te lahko, ker posegaš brez njegovega soglasja v skupno lastnino. Samo v nujnih primerih ti mora omogočiti poseg. Kaj so nujni primeri? Morda vzameš primere iz večstanovanjske hiše, kjer v takih primerih lahko upravitelj ukrepa brez soglasja vseh (večine) lastnikov. To prav gotovo ni toplotna izolacija, beljenje, ....
V primeru, da boste zaradi menjave strehe posegali tudi v tuje oz. sosedovo zemljišče in ga tem primeru za nujna vzdrževalna dela, vam jih sosedje ne morejo preprečiti. Vaša zakonska dolžnost je, da pred začetkom del je treba ob primernem času in na primeren način obvestite lastnika ali posestnika tuje nepremičnine.[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")slonepunichr("46")net/pred-gradnjo/dokumentacija/?a=&sa=92&searchtype=1&scope=&q=&view=vprasanja&direct=12433[/url]

Če je citat pravilen potem mi je on vedno dolžan omogočit obnovo objekta.
Citat:potem mi je on vedno dolžan omogočit obnovo objekta
Kolikor je meni znano, obnova strehe spada med nujna vzdrževalna dela, ti mora omogočiti.
So tudi druga dela, ki pa niso nujna - je le tvoja želja. Tudi namestitev izolacije in s tem prihranek na kurjavi (ekonomsko in ekološko upravičeno) ne šteje za nujno delo.

Ali sta že toliko skregana, da je sporazum o služnosti nemogoč? Domnevam, da ti je brat (oba dediča), ti pa govoriš o sosedu - žalostno!
Tole bo solski primer za vse kupce dvojckov. Upam da ga prebere cim vec lastnikov dvojckov.
Skratka zacetek tezav in prepirov s sosedom je v prihodnosti zagotovljen.
Tole bo solski primer za vse kupce dvojckov. Upam da ga prebere cim vec lastnikov dvojckov.
Skratka zacetek tezav in prepirov s sosedom je v prihodnosti zagotovljen.
Razen ce imajo ta novi dvojcki dvojno steno na meji?
Eni imajo dvojno steno, eni ne. A tudi če ti ostane stena na tvojem - tik ob meji, je ne moreš vzdrževati, izolirati ipd, ne da bi stopil na sosedovo.

V Piranu (in še marsikje v mestnih središčih) se vse hiše stikajo, pa se nekako zmenijo. Novega dvojčka/vrstne hiše pa itak vsaj naslednjih 60 let ne bo šel noben rušit. Pri dvojčkih se tudi ne more zgoditi "sosed je porušil in bo zdaj gradil drugje, na drugi strani parcele", ker nobena parcela od dvojčka ni tako velika. ;-)
Če je vse kot bi moralo biti, potem je 1/2 še obstoječega zidu sosedova. Meja bi mrala iti po sredini stene. Prav tako je torej z kletnim zidom in temeljem.
Sosed se je z rušitvijo "pregrešil" le v toliko, ker je posegel v skupno lastnino - v delu ko je podrl del objekta - s tem pa spremenil dejansko obstoječe stanje. S tem je "motil tvojo posest", saj so sedaj pogoji na tvojem delu skupne lastnine bistveno slabši, oziroma lahko privedejo do nadaljnih komplikacij. V smislu zamakanja, s tem propadanja nezaščitenega zidu in bistvenega statičnega poslabšanja stanja še obstoječega objekta.

Možnosti sta 2.

1. Sosed naj "njegov" zid ( mejni zid med dvema objektoma ) uredi tako, da bo kljub rušenju dela objekta vzpostavil enake pogoje, kot so bili pred rušitvijo.
Pomeni, izvede naj izolacijo, naredi fasado in uredi napušč na strehi, ki je na njegovem delu parcele.

2. Soglasno se dogovorita o ( potek meje in parcelacija sta mi nepoznani ) menjavi dela zemljišča. V smislu, da tebi omogoči pas širine 1m ob vsej steni objekta. Recimo, da je stena dolga 10m, je to 10m2.
Enako - torej 10m2 - ti odstopiš sosedu na nekem drugem delu tvoje parcele.

Dokaj enostavno - le dogovoriti se je treba in par postopkov je potrebno speljati.
damo Napisal:In zakaj misliš, da ti sedaj pripada sosedova zemlja?
Če mene vprašaš, bi si pridobil služnost, kot je že zgoraj napisano: za streho ter za vzdrževanje stene. Če boš hotel steno izolirati, verjamem da se da s pogovorom doseči tistih 10cm v sosedovo.
Jaz bi rekel, da mu pripada še kaj več kot služnost:
ko je sosed odstranil svoj del dvojčka, je njemu odstranil hidro in toplotno izolacijo stene.
Vsaj to mora sosed na svoje stroške nazaj postavit, pa omogočit kasnejše vzdrževanje.

A če bi voda pa elektrika bili napeljani najprej do soseda, poem pa naprej do njega,
bi sosed lahko enostavno porezal žice in cevi "saj jih on več ne rabi"?
Vsaj lepo bi jih moral poštukat pa v zemljo zakopat, če ne še kaj drugega.
pipy Napisal:Parceli sta ločeni. Jaz sem lastnik hiše, on pa gospodarskega poslopja.

jurek Napisal:Jaz bi rekel, da mu pripada še kaj več kot služnost:
ko je sosed odstranil svoj del dvojčka, je njemu odstranil hidro in toplotno izolacijo stene.
Vsaj to mora sosed na svoje stroške nazaj postavit, pa omogočit kasnejše vzdrževanje.

gospodarsko poslopje...ha...

Kaj če je to bil hlev poln živine kje se seveda ni nič gledalo na hidro in kaj šele na toplotni izolacijo....
Jaz sem lastnik hiše, on pa gospodarskega poslopja
očitno sem tole spregledal. zdej pa je res vse manj in manj jasno. kaj za vraga je stalo kot enoten objekt to? dej prosim kakšno fotko, kot sem ti že rekel ali pa kakšen geod. posnetek, da se ne brez veze tukaj nekaj na pamet.
jst še vedno trdim:
v kolikor hočeš imet svoj del objekta pravno poštiman, je treba zanj uredit novo dokumentacijo, četudi se recimo tvoj del ni spreminjal. res ste dva lastnika z vsek svojim delom na svojim parceli, vendar gre ze en enotni objekt in pri rušitvi bi (po mojem) oba za projekt moral nastopat kot investitorja, verjetno lahko tudi v sklopu istega projekta rušitva in novogradnje, ki jo misli sosed izvest. seveda k temu spada tudi posnetek obsteječega stanja objekta, ki ga zdej jasno del fali ipd. a je mogoče zdej malce bolj jasno, zakaj govorim vse to?
tukaj tista stena ni zdej tolk problem, oz se je pač rešuje v sklopu projekta, hočem ti samo dopovedat, kaj bo (po mojem) potrebno storit, da najprej sploh prideš oz prideta na čisto oba glede vajinih nepremičnin. ker če se ne morat zmenit za tistih nekaj kvadratov stiroporja pa malte, kako se bosta za pravne zadeve?
pa prosim, vzemo vse dobronamerno, sej mogoče se motim, vseeno pa preveri pri nekomu, ki si bo tvoj primer malce bolj konkretno pregledal in ti svetoval.
Karkoli je že tam stalo, je ščitilo steno pred vremenskimi vplivi.
Zdaj je stena odprta, niti strehe ni zgoraj, da bi vsaj malo dežja pobrala.

Sosedu rečt: "Izoliraj, fasada, podaljšat streho, pa služnost al pa nazaj objekt zgradit.
Časa tri tedne, ker potem se hladno vreme začne"
Po tem času takoj inšpektorja in sodišče, za vzpostavitev prejšnjega stanja.
Odnosi s sosedom bodo itak že na nuli.
1 2 3 4
Iskanje po temi