PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Rušitev skupnega objekta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Sosed je porušil svojo polovico nekdaj skupnega objekta, seveda na svoji strani zemljišča. Mislim da brez rušitvenega dovoljenja, saj jaz nisem rabil ničesar podpisat. Na e-prostoru je objekt vrisan kot enoten, ki se razprostira čez obe polovici zemljišča, gre pa za staro obnovljeno hišo. S samo rušitvijo sem se jaz načeloma strinjal, samo obnovo nekdaj skupne stene pa sedaj opravljam v lastni režiji. Kaj bi jaz rad dosegel je da bi bilo okoli skupne stene sedaj nekaj prostora, seveda pa se sosed s tem ne strinja. Kako rešiti ta problem?
zk stanje? kataster? Kaj pravita? Parceli sta ločeni, ali je ena parcela? Če, kje je meja? Če ne, kako je razdeljeno v naravi?
Parceli sta ločeni. Jaz sem lastnik hiše, on pa gospodarskega poslopja. Meja je postavljena na skupno steno ob kateri je on na svoji strani podrl svoj del savbe.
Zelo zanimiva situacija.... a on misli zdej zidat kar brez GD? Če bo ga pač prijaviš inšpekciji, kaj pa češ, ko bo iskal soglasje mu pač rečeš da ima tvoje soglasje pod pogojem, da ustreže tvojim željam. A ni enostavno Smile
Meja je bila postavljena na skupno steno. Ta stena je še vedno skupna last, ne moreš si je lastiti, da je samo tvoja. Tudi prostora ob steni zaradi vzdrževanja ne moreš zahtevati - je sosednja parcela. Imaš pa možnost, da na svoji strani tik ob skupnem zidu postaviš nov zid, ki bo samo tvoj. Sedanji skupni zid pa pustiš propasti - se rešiš skupne lastnine.

Sprijazni se, da je potreben pogovor in dogovor. Tudi preko sodišča tega ne moreš doseči.
Nimam časa - sem v penziji!
Glede na to da skupna meja (zid) ŠE stoji in sosed namerava zidat se je sosed ODMAKNIL od skupne meje....

ne vem kje je sedaj problem.
kje pise da namerava zidat?
Kako ti je pustil streho nad skupno steno?
Koliko ti jo je pustil cez.
Vidim tezave v proihodnosti, sploh ce se bo tebi delala skoda na tvojem objektu.
Nekdaj skupno steno bi ti rad najbrz vsaj izoliral.
Po(ustnem) dogovoru mi sedaj pusti da čez steno naredim streho malo čez pol metra. Problem je tudi da je pod steno še klet, katero je tudi potrebno izolirat. On bo pa postavil nov objekt, ki bo na drugi strani parcele. Nov zid pa tudi ne pride v poštev, potem se bo trdnost celotne hiše zmanjšala, problem statike... Torej za legalizacijo podiranja objekta sedaj potrebuje gradbeno dovoljenje za rušitev? Ker pa je objekt s skupnim zidom pa brez mojega soglasja tega potrdila ne dobi in stroški obnove skupnega zidu bi tudi morali biti njegovi?
Legalizacija rušenja je tak abstrakten pojem Smile Načeloma seveda rabi, ampak vedno se lahk zgovarja, da se je začelo podirat zarad slabe gradnje al pa kej podobnega in je samo malo pomagal. Po mojem ga inšpekcija samo zaradi tega sploh ne more preganjat.

Glede skupnega zida - to mate potem nekakšno služnost al kako točno je to urejeno? Služnost bo z njegovo nerabo prenehala in u bistvu bo to postal izključno tvoj zid in strošek, zato bi se morala kaj domenit, to je še najboljši nasvet. Če je ta zid nekoliko na njegovi parceli torej da je malo tu malo tam, pa boš imel ti konstantne težave in potem se raje dogovorita, pa to rešita nekako dokončno tudi glede meje, če on ne misli met več v souporabi tega zidu.
hmm, spet te naše nesrečne zidarije (brez zamere, govorim na splošno)..

kot prvo, kako je bilo rešeno lastništvo oz parcelacija pred rušitvijo? ali je imal objekt veljavno gradbeno dovoljenje itd..

kot drugo, na kak način je bila izvedena rušitev njegoveg dela, saj če ni šlo prek gradbenega dovoljenja, potem je uradno še vedno cel objekt tam? ali misli sosed naknadno dozidat nov objekt v istih gabaritih kot je bil prej in se bo objekt dotikal tvojo stene? dej ti preveri malo tole, da te ne bo kaj preveč obračal oz imam občutek, da je njegova težnje bo na črno "sanirat" vse skupaj..

kot tretje, glede meje: načeloma je tako, da morajo biti objekti (s tem tudi ograje, škarpe ipd) odmaknjeni od mej vsej pol metra, se mi zdi, da se to navezeju na temelje ipd, kjer je tudi tako, da podzemni deli ne smejo segati preko parcelnih mej (za odmike nisem ziher, mislim, da tukaj ne velja odmik ). torej, če boš kakrkoli javno obdeloval glede objekta (kar bi se itak moralo, tako s sosedove kot tvoje strani, ko se je dala idejo o delni rušitvi), to bodo pobarali za te odmike ipd.

tako na hitro z moje strani, sej verjetno ni tako tragično, pa vseeno. rajš se trikrat prepričat o vsem, kot biti trikrat nasvizcan.
Citat: Torej za legalizacijo podiranja objekta sedaj potrebuje gradbeno dovoljenje za rušitev? Ker pa je objekt s skupnim zidom pa brez mojega soglasja tega potrdila ne dobi in stroški obnove skupnega zidu bi tudi morali biti njegovi?
Si skromen, informacije prihajajo po kapljicah.

Praviš, da je porušil, pozneje, da rabi GD za rušenje? Kaj je res?
Ali ima po rušenju namen zidati tik do tega skupnega zidu? Morda bo ta zid tudi izkoristil, kot del nove zgradbe?
Ali je klet samo na tvoji parceli? Je zid kleti izpod skupnega zidu na meji? Potem je tudi zid kleti skupna last.
Objekt je že porušil, brez dovoljenja. Tik ob zidu nebo ničesar zidal, ta zid pa bo ostal prazen. Temelj kleti je hkrati temelj stene, sama klet pa je samo pod mojim delom stavbe(podkletitev dela stavbe). Sam objekt nekdaj skupni je stal pred poslikavo terena(objekt star nekje 100 let ni pa spomeniško zaščiten), razmejitev parcele in objekta pa je bila izpeljana naknadno(dedovanje).
Citat:Tik ob zidu nebo ničesar zidal, ta zid pa bo ostal prazen
Da ne bo pozneje problemov, skleni z njim pogodbo o služnosti:
- vzdrževanje zidu z njegove parcele
- streha zidu je 50 cm na njegovo parcelo
- polovica debeline zidu (tudi kleti) je na njegovi parceli
- zid, do sedaj skupna last postane samo tvoja last
Za služnost mu plačuješ odškodnino: letno .... ob povzročitvi škode več kot je letna odškodnina pa še dodatno povrnitev dejanske škode.
da vidimo, kaj je znanega do zdej:

Sosed je porušil svojo polovico nekdaj skupnega objekta, seveda na svoji strani zemljišča. Mislim da brez rušitvenega dovoljenja, saj jaz nisem rabil ničesar podpisat. Na e-prostoru je objekt vrisan kot enoten, [i]ki se razprostira čez obe polovici zemljišča[/i], gre pa za staro obnovljeno hišo. S samo rušitvijo sem se jaz načeloma strinjal, samo obnovo nekdaj skupne stene pa sedaj opravljam v lastni režiji. Kaj bi jaz rad dosegel je da bi bilo okoli skupne stene sedaj nekaj prostora, seveda pa se sosed s tem ne strinja. Kako rešiti ta problem?

Objekt je že porušil, brez dovoljenja
. Tik ob zidu nebo ničesar zidal, ta zid pa bo ostal prazen. Temelj kleti je hkrati temelj stene, sama klet pa je samo pod mojim delom stavbe(podkletitev dela stavbe). Sam objekt nekdaj skupni je stal pred poslikavo terena(objekt star nekje 100 let ni pa spomeniško zaščiten), razmejitev parcele in objekta pa je bila izpeljana naknadno(dedovanje).

tule mi par stvari najbolj jasnih, enkrat je objekt moral biti zaveden, tudi 100 let nazaj ali več. predvidevam, daj je bil objekt po prvotni izgradnji potem predelan (verejtno ne samo enkrat) do stanja, kakršno je bilo pred rušitvijo soseda in kakršno je bilo zavedeno po parcelaciji. in to šteje trenutno, vsaj uradno.
za vse, kar odstopa od tega stanja (seveda bi že prej morali imet za stanje, kot je bilo pred rušitvijo, vsaj neke vrste uporabnega dovoljanje, kar recimo lahko izvedeš prek dokazovanje, da je bil objekt zgrajen pred letom 67, vedndar je spet problem morebitnih naknadnih dozidav ipd), bi bilo potrebno imet nek pravni dokument oz boste v vsakem primeru morali to nekakoo izpeljat, če hočete imeti zadevo črno na belem.
namreč, kot razumem, bosta na koncu vseeno stala dva objekta (sicer vsak na svoji parceli), z nekaj razmika med njima, ti pa imaš(?) pravno dokumentacijo le za en skupen objekt, ki seveda uradno ni bil deležen rušitve in novogradnje zraven.
tudi če boste na koncu vse skupaj speljali prek neke legalizacije (upam, da ti je jasno, da stanje, kakršno je sedaj, ni legalno), po vsej verjetnosti morali čez postopke, opisane prej. upam, da nisem preveč pihnil mimo..

da pa ne tukaj nekaj na pamet filozofiramo, stopi z vso dokumenatcijo, ki jo imaš, da kakšnega projektanta, da ti svetuje, kako uredit vse skupaj. ali pa vsaj pripopaj kakšno slikco objekta ali geod. izmere ipd, take stvari niso enostavno, sploh, ko se začne saga o lastništvu, prejšnjih veljavnih dokumentih, dedovanju itd itd.
In zakaj misliš, da ti sedaj pripada sosedova zemlja?

Če mene vprašaš, bi si pridobil služnost, kot je že zgoraj napisano: za streho ter za vzdrževanje stene. Če boš hotel steno izolirati, verjamem da se da s pogovorom doseči tistih 10cm v sosedovo. Da ti bo pa zdaj sosed kar neke metre talal, pa najbolje da pozabiš. Edino če odkupiš oz. menjaš.
1 2 3 4
Iskanje po temi