da vidimo, kaj je znanega do zdej:
Sosed je porušil svojo polovico nekdaj skupnega objekta, seveda na svoji strani zemljišča. Mislim da brez rušitvenega dovoljenja, saj jaz nisem rabil ničesar podpisat. Na e-prostoru je objekt vrisan kot enoten, [i]ki se razprostira čez obe polovici zemljišča[/i], gre pa za staro obnovljeno hišo. S samo rušitvijo sem se jaz načeloma strinjal, samo obnovo nekdaj skupne stene pa sedaj opravljam v lastni režiji. Kaj bi jaz rad dosegel je da bi bilo okoli skupne stene sedaj nekaj prostora, seveda pa se sosed s tem ne strinja. Kako rešiti ta problem?
Objekt je že porušil, brez dovoljenja. Tik ob zidu nebo ničesar zidal, ta zid pa bo ostal prazen. Temelj kleti je hkrati temelj stene, sama klet pa je samo pod mojim delom stavbe(podkletitev dela stavbe). Sam objekt nekdaj skupni je stal pred poslikavo terena(objekt star nekje 100 let ni pa spomeniško zaščiten), razmejitev parcele in objekta pa je bila izpeljana naknadno(dedovanje).
tule mi par stvari najbolj jasnih, enkrat je objekt moral biti zaveden, tudi 100 let nazaj ali več. predvidevam, daj je bil objekt po prvotni izgradnji potem predelan (verejtno ne samo enkrat) do stanja, kakršno je bilo pred rušitvijo soseda in kakršno je bilo zavedeno po parcelaciji. in to šteje trenutno, vsaj uradno.
za vse, kar odstopa od tega stanja (seveda bi že prej morali imet za stanje, kot je bilo pred rušitvijo, vsaj neke vrste uporabnega dovoljanje, kar recimo lahko izvedeš prek dokazovanje, da je bil objekt zgrajen pred letom 67, vedndar je spet problem morebitnih naknadnih dozidav ipd), bi bilo potrebno imet nek pravni dokument oz boste v vsakem primeru morali to nekakoo izpeljat, če hočete imeti zadevo črno na belem.
namreč, kot razumem, bosta na koncu vseeno stala dva objekta (sicer vsak na svoji parceli), z nekaj razmika med njima, ti pa imaš(?) pravno dokumentacijo le za en skupen objekt, ki seveda uradno ni bil deležen rušitve in novogradnje zraven.
tudi če boste na koncu vse skupaj speljali prek neke legalizacije (upam, da ti je jasno, da stanje, kakršno je sedaj, ni legalno), po vsej verjetnosti morali čez postopke, opisane prej. upam, da nisem preveč pihnil mimo..
da pa ne tukaj nekaj na pamet filozofiramo, stopi z vso dokumenatcijo, ki jo imaš, da kakšnega projektanta, da ti svetuje, kako uredit vse skupaj. ali pa vsaj pripopaj kakšno slikco objekta ali geod. izmere ipd, take stvari niso enostavno, sploh, ko se začne saga o lastništvu, prejšnjih veljavnih dokumentih, dedovanju itd itd.