PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Hitachi Yutaki S

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
prasuvse Napisal:Praktičen primer:
Biomasa je lahko neverjetno dražja od ogrevanja s TČ in celo z elko... biomasa v Predvoru :oops:
Bajte s 100 m2 pozimi prejemajo tudi po 700,00 € račune.
Je blo tudi po cajtngih,..

Pa dobro, o čem ti bolnik to??
Telmos...se pa ve zakaj. Samo zaradi razlik v ceni in vaših zaslužkov. Konkurenca pa vam gre krepko na živce. Rad bi vas videl čez 10 let, kako se boste otepali inverterjev in posiljevali ljudi z zastarelimi on-offi. Pa da vidimo

Zakaj sam sebi lažeš?? Dobro veš, da so zaslužki, rabati pri inverterjih tudi več kot dvakrat višji kot pri evropskih proizvajalcih TČ :!: :!:
Ravno tako veš, da je zunanja enota klimatske naprave prvenstveno namenjena hlajenju in ne ogrevanju in se ne more primerjat s TČ, ki so bile razvite za ogrevanje.
Seveda bodo ZV inverterji! Ampak šele potem ko bo na voljo dovolj zanesljiva tehnologija po dostopni ceni. Do takrat je pravilno izbrana on - off mašina v vseh pogledih zmagovalna kombinacija.

Rentgenx... ali si že slišal za Anteninega neumnega spraševalca :lol: :lol:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
prasuvse Napisal:HT-jki z nižanjem zunanje temp. moč celo narašča :wink: in to je resnica.

Pa to zdaj ni sedmo čudo. Lahko pa se večkrat obrazloži način delovanja TČ, da tisti, ki še ne vejo to tudi zvejo in potrem presojajo kaj bi raje imeli za njihov (specifičen) primer.

Dejstvo je da vsaki TČ zrak/voda moč pada s padanjem zunanje temperature! Preko tega ne gre.

Sta pa tu dva načina delovanja:
- nekaterim model ostaja nazivna moč (npr. 11 kW gretja) enaka, ampak (!) se jim povečuje odjemna moč (torej vleče več elektrike iz omrežja...npr. namesto 2 kWh žrejo 3,5 kWh)
- drugim modelom pa nazivna moč pada (ni več 11 kW gretja ampak samo npr. 8 kw) vendar se jim odjemna moč ne spreminja (stalnih 2 kWh).

Vsem pa je skupno, da jim pada izkoristek (recimo iz COP 4 na 2,5).

Zda je pa na tebi da razmisliš kaj je tebi sprejemljivo...ob dobri izolaciji je TČ tako ali tako premočna...torej tudi pri -15°C ti še vedno zadoša zmanjšana moč (iz 11 na 6 kW)..potem ne kompliciraš okoli tega.

Ob neizolirani hiši pa zna biti problem, ker pri -15°C imaš hude izgube in si težko privoščih, da ti pa takrat naprava da tudi najmanj od sebe..torej gledaš za modeli, ki držijo nazivnih 11 kW - vendar pa moraš poštimati odjemni del - torej če ti zadeva hoče 4 kW moči, mora biti tudi inštalacija temu ustrezna (bojo električarji povedal kaj okoli tega).

In tu je 'keč d keš' - izkoristek pada vsem, se pa da to rešiti na omenjena dva načina: držiš nazivno moč, povečuješ odjem elektrike; držiš odjem elektrike, pada nazivna moč.

Seveda pa to ni Hitachi, samo zdaj že čisto vsaka tema pade iz modela o katerem naj bi kdo kaj povedal v čisto kregarijo.
Eno vprašanje za strokovnjake,kolkor vem na tč črpalkah je voda v radiatorjih stalno ista in ne niha,razen če se spremeni zunanja. Za razliko ogrevanja na olje ko pumpa vklopi pretok in temp. niha sigurno za kakšnih 5 ali več stopinj !Torej koliko stopinj je lahko v TČ temperatura nižja zaradi stalnega pretoka vode ??
Ne drži vedno (kar se stalnosti temperature tiče), zlasti ko gre za odtaljevanje zunanjih enot. Tako čez palec je po mojem težko rečt, ker je po mojem odvisno tudi od zunanjih temperatur ter željene notranje temperature.
hm..jaz pa priznam da ne vem kajejmislil Tourer sploh vprašati :roll:
Torej lahko sklepamo da TČ v povprečju potrebuje isto temperaturo kot z ogrevanje na olje ! V mojem primeru sem imel na 55 stopinj,ob hujšem mrazu pa sem bil priseljen nastaviti oljno peč na 60 stopinj ! (govorim o stopinjah vode,ki je v cevi iz peči)Verjetno TČ on-of nima kaj delati v moji hiši ?
To je več ali manj jasno, saj tudi TČ ne bo delovala 24 ur na dan. Koliko si imel do zdaj temperaturo vtoka, je dobro izhodišče, od katerega planiraš. Ob doizoliranju objekta pa se bo ta potrebna temperatura vtoka seveda znižala.

@vincent: Mislil je na bolj stabilno temperaturo vode v sistemu zaradi potencialno manj "žmiganja" TČ v primerjavi z oljnim kotlom.
vincent Napisal:hm..jaz pa priznam da ne vem kajejmislil Tourer sploh vprašati :roll:
Olja peč ima pumpo ,ki vklaplja in izklaplja pretok vode, s tem se regulira temp.ogrevanja! V TČ pa stalno kroži voda in se spreminja samo temperatura vode že iz spodnje enote,če se zunanja temp.spremeni ! Ali to drži ??
Če je oljna peč direktno povezana v ogrevalni sistem potem to drži. Normalno pa je povezana preko mešalnega ventila kateri regulira temperaturo (nižjo kot v peči) v radiatorjih (pumpa načeloma pozimi delna stalno), če imaš tak sistem je temperatura stalna, kaj imaš ti v kotlovnici veš samo ti.
Zdaj sem poštekal :wink:

Narobe gledaš na stvari...TČ nič ne potrebuje :wink:

Ti RABIŠ, da ti je gorko temp. vode v sistemu 55 stopinj. In to je tebi bistvo da je peč (katerakoli že je) sposobna doseči, ker drugače te bo zeblo (Če ne računaš seveda izolacije objekta).

To je prvo. Drugo...voda kroži toliko in takrat ko boš ti nastavil...kot povsod - imaš rpogramator in nastavljaš čas vklopa in izklopa - takrat se bo zadeva tudi zagnala.

Je pa tako...če si zdaj obratoval v režimu (primer) od 6ih zjutraj (vklop peči oz. istema) da 21ih zvečer (izklop sistema) in zato potreboval 55 stopinj. Lahko zdaj obratuješ 24 ur dnevno, ter spuščaš v sistem vodo s temp. 40 stopinj.

Na koncu bo dovedene enaka količina toplote ....zate pa verjetno boljše, ker se prek noči stene ne nahaldijo preveč in je prijetnejši občutek.
sassapo Napisal:Rentgenx... ali si že slišal za Anteninega neumnega spraševalca :lol: :lol:
Seveda da sem slisal za nasega prashuvseja hahaha. On se meni in se komu redno obraca z neresljivimi vprasanji,katere on sploh ne rabi vedet,..

Drugace vsi v temo brcate. Visina vtoka je odvisna od izolacije in zt. Glede na to se ta spreminja. Sam sem imel 35 let staro pec in se je vtok reguliral na podlagi ZT. Seveda je bila to oljna pec in pri TC ni nicdrugace. Vincent (pozabil)/nisi dodal da ne pada vsem tc moc. Nekaterim do -12c ne pade nic in do -20 komaj iz 11kw na 10kw. To pa je odlika za radiatorje in srednjo izolacijo-l.
95 in starej. Drugo je pri tebi talno g. in dobra izolacija. Pri tebi bi vsaka tc super opravljala nalogo! Samo tolko o tem...
Tourer,
Drži približno. Vendar pa ima tudi TČ neko minimalno moč s katero lahko deluje, kar pomeni da tudi tukaj lahko pride do žmiganja ali tiktakanja. Oziroma npr. zadoščalo bi, da deluje s 1 kW moči 24ur na dan in temperaturo vtoka 30*. Ker pa je min. obratovalna moč npr. 3 kW to pomeni, da bo TČ dejansko delala recimo ca. 8 ur, a z nekaj višjo temperaturo vtoka, kot bi bila pri 24/7 režimu. Vse cifre so seveda na pamet.

S tega stališča je pomembno, da TČ ni predimenzionirana, da ima po možnosti čimvečji razpon delovanja. Po drugi strani pa tudi ni smiselno, da TČ brli na koristni moči 0,5kW, ker gre nekaj energije fiksno tudi za vzporedne elemente v sistemu, ki energijo trošijo a je ne prozvajajo - zniža se ti COP. Brlenje in žmiganje/tiktakanje pa dvomim, da bo velik problem na slabo izoliranem objektu. Prej je to problem hudo varčnih hiš. Po drugi strani pa potrjuje za trditev npr. ssapa in nekaterih s tega foruma , da je zalogovnik v radiatorskih sistemih praviloma priporočljiv, čeprav ne vedno nujen. Da ni nujen potrjuje nekaj uporabnikov tč z višjim temperaturnim režimom obratovanja. Da bi nekaj koristil (zalogovnik) je tudi jasno, da bi bil ekonomsko upravičen pa je čisto druga debata.

Končna poanta je, da je eden od ključnih elementov pravilno izbrana moč TČ glede na potrebe hiše.
Sam bom povedal en primer iz prakse. Doma sem testiral dnevno porabo kurilnega olja v primeru, ko je tem. ogrevalne vode odvisna od zunanje tem. in varianto, ki mi jo omogoča program, da je tem. vode konstantno 45 c. V prvem primeru sem imel običajen režim, vklop peči ob 5 30, izklop ob 7 00. Ponovni vklop ob 14 00 (če tem. v prostoru med tem ne pade pod 19 c) izklop ob 23 00. V drugem primeru je bila tem. sobnega termostata skoz na 21 c. Poraba v obeh primerih je bila identična. to se pravi, če toplotna črpalka v mojem primeru konstantno laufa recimo na 45 c, bi morala pokriti dnevne izgube objekta.
Sicer pa, prvo naredi to, kar ti je predlagal Csamo. Pri debeline ne šparaj, ker cena stiropora je le en del stroška izolacije, postavitev odra, lepljenje, sidranje, mrežica itd. je neodvisna od debeline. Pa pazi na toplotne mostove, če boš menjaval okna. Ko sem jaz delal fasado, mi nobeden od prodajalcev oken ni znal svetovati, kako pravilno montirat okna oz. rešiti problem rolet ( v projektu sem namreč imel predvidene polkne, zato so bile okenske odprtine nižje za debelino škatle od rolet). Postaviš jih na rob zida in daš debelino fasade takšno, kot je navečja globina rolo škatle. S tem se rešiš toplotnih mostov na špaletah in policah, ki tudi niso zanemarljivi.
Ne moreš verjeti... Tema je Hitachi TČ, ne pa plini, poraba, HT pumpe, inverteji vs. ON/OFF pumpe in raznorazna prepucavanja kdo ima večj...

Kot iniciator tele teme prosim Administratorje, da ali pobrišejo vse "smetenje" ali pa zaklenejo temo.

Hvala.
1 2 3 4 5 ... 92 Pojdi na stran 
Iskanje po temi