PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Mokre stene, počena cev?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

danes zvečer ko sem prišel domov sem videl stene pri tleh (spodnja etaža hiše, stare 6 let) kot da so mokre.pogledal sem še na drugi strani je enako. pomislil sem, da je kaj drugega a kaj ko je za omaro v koti enako na steni. pripenjam sliko
Takoj zunaj je vrt, kjer je trenutno še beton. ni še urejeno. sem pa že nekaj dni opažal, da je bilo vlažno, mokro, zunaj pa nora vročina. pa mi ni in ni bilo jasno.
zdaj sem povezal še to steno in šel malo raziskovati zunaj. Imam občutek, da je neka cev pod estrihi počena.parketa mi ni še nič dvignilo.
Ali je to možno?
kako to lahko ugotovim in na koga naj se obrnem da se to res pregleda?

hvala

Priložene datoteke
.jpg   2012-08-06 22.55.49 (640 x 478).jpg (Velikost: 161,48 KB / Prenosi: 3411)
kako je stanje zunaj? Je ta del hiše vkopan?

Ker če je ta del na sliki pod nivojem zunanje zemljine, in stena ni izolirana lahko prihaja do kondenza, ker je stena hladna, zrak pa topel.
ni pod nivojem in je na obeh straneh stene tako
sem na barju, ni podkleteno,. je pa hiša dvignjena, torej nasutje je kar precej dvignjeno. nizji nivo na vseh straneh

lp
Citat:Imam občutek, da je neka cev pod estrihi počena.
Za vodovod ugotoviš tako, da zapreš vse pipe (tudi WC kotliček) in opazuješ števec. Že ena kapljica na sekundo premika števec.
Za centralno pa ugotoviš glede na padec tlaka v sistemu. Je pa treba opazovati dalj časa - morda tudi nekaj mesecev. Glede na pokazano količino vlage, bi morda kak teden zadoščalo.
Zunanja vlaga iz tal? Ali imaš pod zidovi in estrihom HI? Je ta HI od zunaj še vidna (ni zakopana)?
Nimam časa - sem v penziji!
a inštalacije veš kje ti grejo po stenah in tleh?

Meni je madež sila sumljiv, ker je enakomerno razporejen po steni - če pušča cev običajno rata na tistem delu okrogel madež (oz. na delu kjer voda useka ven).

Ker kaj dosti možnosti niti ni...če praviš da ni zasuto, ni preboj hladu prek stene, drugo je da vlečejo vlago temelji(če je izvedena HI potem ni tudi to)..torej vodovod ali centralna..simptome pa kot je opisal žerjavar..ali opazovanje vodomera (običjanoj e tisti najbolj občutljivi kolešček trikotne oblike..tisti bo mrdal ob najmanjših premikih vode).

Pri centralni boš pa lahko opazil prek padca pritiska.
Pri meni so se na dveh mestih v kleti tudi pojavili vlažni fleki na stenah. Najprej sem tudi jaz pomislil, da gre za cev, vendar, pa na enem mestu sploh ni cevi, tako da sem to izključil. Zdi se kot, da bi stena vlekla vlago iz zraka v prostoru (fleki so nastali v času dopusta, ko verjetno ni bilo zadosti zračeno...)

Klet je vkopana, stene so betonske (z dobro hidroizolacijo...) + omet + izravnalna + belež.
sem to že naredil ja. zaprl vodo in slikal števec da vidim spremembo.
stene so vse mokre v "kvadratu", torej ne samo ena.kot da bi spodaj bila voda in bi se vse "napajalo"

Izolacija je narejena seveda.

zunaj na terasi se mi zdi da tece voda "izpod hiše". je mokro na betonu.

Priložene datoteke
.jpg   2012-08-07 08.33.53.jpg (Velikost: 247,87 KB / Prenosi: 3276)
Citat:Meni je madež sila sumljiv, ker je enakomerno razporejen po steni - če pušča cev običajno rata na tistem delu okrogel madež (oz. na delu kjer voda useka ven).
Madež je tipičen za kapilarno vlago, če je zid spodaj po vsej dolžini v vodi. To je možno pri puščanju instalacije pod estrihom. Spodaj je stiropor in voda se po špranjah med ploščami od mesta puščanja razširi praktično po vsej površini talne plošče tudi do zidu. Če je mesto puščanja bližje enemu zidu, se na tem zidu pojavi vidna vlaga prej kot drugje.
Citat:zunaj na terasi se mi zdi da tece voda "izpod hiše". je mokro na betonu.
Dobro poglej, če voda priteka iznad HI, potem je to to, kar sem opisal.
točno tega se bojim ja.
kako naj pogledam nad hidroizolacijo? HI, Estrih, parket. kako naj pridem do tja Cry ?
pride popoldan vodovodar da naredi test in potem naprej.
Ni pa mi jasno kaj potem*? ali se gre s kamero v cevi da se najde kje naj bi puščalo?
torej tla razsuti; parket ven,...?
ali so na cevi kaj garancije? v 5 letih in to poleti da poči, a ni to čudno?
Citat:kako naj pogledam nad hidroizolacijo? HI, Estrih, parket. kako naj pridem do tja
Mislil sem zunaj. Rob HI je viden. Osuši okolico vidne vlage (če je vlage malo, uporabi fen) in takoj potresi recimo s cementnim prahom. Boš videl, da se je prah navlažil prej nad robom HI. Seveda predvidevam, da je HI na talni plošči lepljena z HI pod zidom.
Tako, ja vodovodar naj najprej naredi tlačni preizkus. Glavni ventil zapret in sprostit tlak v sistemu, nato vse porabnike vode zapret, namesto ene od pip (predlagam tisto od pralnega stroja) pa naj namontira manometer. Nato se v sistem spusti voda, da se ustvari pritisk in takoj potem spet zapre glavni ventil pri števcu.
Odvisno od velikosti luknje in tlaka v vodovodu, se bo hitro pokazalo ali tlak upada ali ne (upaj da ne).

Podoben preizkus se naredi na centralnem ogrevanju, le odziv je ponavadi počasnejši.

Vodovodna napeljava pa so plastika ali pocinkane cevi?
tako je, lepljen na zid

cevi- hja, zdaj sem pa tu. ne vem natančno.
ah, hec je v tem, da sem bil pravi zelenec ko sem se tega lotil, nadzornik pa ni bil nadzornik ampak je bolj rihtal ponudbe (kot po čudežu so bile njegove ponudbe bolj ugodne.....)

nategun v glavnem.
No naredimo test in potem naprej. kakorkoli vzamemo ni luštno in predvidevam da tudi ne bo malo denarja za sanacijo?

lp
gledam tvojo fotko....ena od opcij je tudi ta, da ti na stiku fasade in cokla pronica v notranjost (med sloji izolacije) in povzroča zamakanje.
ne, je obratno, tece ven.
sem izsušil z viledo in potem takoj vidis, da čisto počasi teče ven.

trenutno ej tako da sem zaprl ventil, se nič ni premaknil števec v 2 urah in pol, voda pa je tudi nehala zunaj teci ven.
zakaj si zaprl ventil?

Zapri vso vodo po hiši, pa opazuj števec na uri...če se minimalno premika (kolešček) pomeni da voda uhaja .- glavni ventil pa mora biti odprt..

Če je res voda...sanacija ni mus da je zelo draga...največja stvar je najti točno mesto puščanja - ker moraš štemati dokler ne najdeš. Potem gor spojko, ter zadelat nazaj.

Največkrat cev poči na stiku dveh materialov - ali tam kjer voda pride v hišo (je to kje blizu tega madeža?) oz. na kakem prevoju.
Tule bojo v neznanasko pomoč kake slike hišne napeljave, če si jih delal med gradnjo - ker možnod a pušča nekje na sredi sobe pod estrihom, pa pride voda po izolaciji/plati do roba kje rpotem uhaja ven kakor je pač mogoče.
1 2
Iskanje po temi