PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Pot do zemljišča

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej ... kupujem zemljišče in mislim, da sem ga našel. Edini problem je da do zemljišča ni direktne poti. Kot sem videl na spletni strani "Prostor...", bi se moral za pot pogovarjat s vsaj dvema lastnikoma. Sedaj neke provizorične ceste so na teh zemljiščih narejene, ampak ne vem ali je to dovolj...
Kako lahko pridem do imen lastnikov teh posestev in kako naj se te zadeve sploh lotim. Ne bi si rad recimo ustvaril posestva in hiše, potem pa bi se eden on lastnikov sprdnil in bi mi začel delat probleme.
Kaj je v takem primeru potrebno naredit?

Lp
Andy
Lastnika dobiš v zemljiški knjigi <!-- m --><a class="postlink" href="http://evlozisce.sodisce.si/esodstvo">http://evlozisce.sodisce.si/esodstvo</a><!-- m --> (zahteva se registracija).
Če je občina v sistemu PISO, je v tem okolju še nekoliko lažje poiskat lastnika.

Potreboval boš vpisano služnost v zemljiško knjigo. Če eden od sosedov oz. lastnikov na to ne bo pristal, ti skoraj ne priporočam nakupa zemljišča. Možno je sicer po sodni poti dobiti "nujno" pot za dostop, ni pa to postopek, ki bi si ga želel kot prvi stik s sosedi.
To je problem prodajalca, naj ti da zemljišče z ustreznim dostopom, oziroma si za potencialne stroške in probleme ustrezno znižaj kupnino - recimo za pol.
Zame zemljišče, ki nima urejenega dostopa sploh ne zasluži imena parcela.

Glede na vse več slovenceljskih zgodb je morda predlagan 50% diskont cene še premalo. Sam bi v tak nakup šel izključno pod pogojem, da dostop če je le možno odkupim. Najraje pa bi se nakupu izognil. Služnost je OK, a še če je vpisana v ZK se hitro zakomplicira. Nakup brez predhodne ureditve v tvoji ali prodajalčevi režiji najmanj služnostne poti (raje pa odkup dostopa), ki se tudi vpiše v ZK je tvegano početje in pogosto vzrok za večdesetletne zdrahe.
Jaz sem si sedaj pogledal te podatke v zemljiški knjigi in zgleda da bi se moral za dostop dogovarjati s 2 osebama.

Sedaj če pogledam ta zemljišča v portalu Prostor se vidi, da neka provizorična cesta obstaja na vseh 3 zemljiščih, ki jih moram prečkat (tako močna je da se vidi na sliki; 3 zemljišča zato, ker moram prečkat 3 zemljišča, ki pa sta 2 v lasti iste osebe). Težko dostopnih zemljišč pa je v okolici teh "mojih" zemljišč kar nekaj takih lastnikov, ki dostopajo do svoje zemlje preko teh istih zemljišč kot jaz, vendar pa v ni v sami zemljiški knjigi nobenih vpisov o služnostni poti.

Kaj to pomeni, da se lastniki teh zemljišč sklenili nek drugačen dogovor (direktna pogodba, ali kaj takega)?

Nadaljno pa se mi zdi, da se mojo zemljišče isto uporablja, kot dostop za zemljišča, ki so na drugi strani mojega zemljišča (gozd)...

Lp
Andy
Odlično, sklepam, da so v okolici predvsem kmetijska zemljišča in da gre za nekakšen kolovoz, ki se vseskozi uporablja za dostop na polja in njive? Seveda lahko računaš, da bodo s tem težave, prav tako bi verjetno moral v izogib morebitnim tožbam zaradi priposestvovanja služnosti dopustiti drugim lastnikom prehod prek tvoje parcele na njihova zemljišča z mehanizacijo. Če je stvar taka, je verjetno dejansko služnost že, le da še vpisana ni. Torej to bo najbolje, da prodajalca povprašaš kako je s tem, ampak načeloma, dokler ni to črno na belem najmanj služnost vpisana v ZK, brezveze da kupuješ oz. je to argument za konkretno sesuvanje prodajne cene. Razen, če imaš željo ob kakšnem zapletu iskat odvetnike in se par let tožbarit. Zapleti pa so vslovenistanu rado tam, kjer jih ne pričakuješ, posebej, če kdo vidi, da bo lahk kej iztržil.
Cena samih zemljišč (velikost okoli 1.2 ha) s hišo je tako majhna (okoli 10 k EUR) ravno zaradi tega, ker ni urejenega dostopa.

Drugače pa ja... Tukaj so sama kmetijska ali gozdna zemljišča v okolici, najbližji sosedi so preko vsaj 3 zemljišč...
Aja še to...

Kakšni so stroški takega pridobivanja služnostne poti?

Ker bom moral dilati s 2 osebama, bo verjetno treba vložiti 2 "prošnji" ali kar pač.

Glede cene sprašujem, ker sem dobil zelo nizko ceno ravno iz tega naslova, da ni ceste, sedaj pa bi se rad s prodajalko zmenil, da se tudi to uredi, sem pa pripravljen kriti polovico stroškov tega, tako da bi iz tega naslova rad vedel kakšni so ti stroški in tudi kakšni so postopki...
To pa težko rečt, če ti bojo sosedje priznali služnost brez težav je tak vpis tam okoli 100€ po osebi (sestava pogodbe in vpis v ZK), če bo tožba pa moraš računat vsaj 1000 po osebi. To je sicer tko bolj od oka, lahko da te bo prišlo tudi kaj več.
Ne razumem najbolje. Ali je tvoje zemljisce sploh zazidljivo?
Zemlisce ,ki nima urejenega dostopa sploh ne sme postati zazidljivo.
Za sluznost se boste morali dogovoriti in ce vam jo bodo sploh hoteli dati jo boste, ce bodo zahtevali morali tudi odplacati;
V sluznostno pogodbo tocno definirajte ; sirino poti-, da jo lahko utrdite in asfaltirate, da se nanasa na korist vase parcele, za vsakrsne koli potrebe za dostop.
Cez vaso bodoco parcelo poteka pot za dostop do gozda, ta se uporablja ze vec kot 10 let in ima ze pridobljeno sluznost samo vknjizena se ni, imajo pa jo pravico uporabljati samo za dostop do gozda in z njim povezano uporabo.
Služnost pravno ni plačljiva pravica - ali imaš služnost, ali odkupiš oz. zakupiš
Si pa dolžan plačevati odškodnino za služnostno pot = nadomestilo izpada kmetijskega pridelka (pa še kaj drugo).
Nimam časa - sem v penziji!
Jaz sem imel tak problem - parcela brez dostopa do ceste. Cesta je 2 m stran, a tistega koščka sosed ni hotel prodati. Zato smo se zmenili z dvema drugima sosedoma, da sem nekako speljal kakih 50 m poti preko njunih parcel. Naredil sem parcelacijo, nato smo hkrati ob nakupu parcele odkupili še tiste koščke parcel za pot. Služnosti nisem niti hotel, se mi ne da nekoč prepirat glede tega. Če je tvoje, lahko tam delaš kar želiš in je stvar enostavna. Res pa je, da je cesta sedaj usekana v pobočje (beri - vse razrito, prekopano, poškarpano...) in bi bila služnost v tem primeru malo nesmiselna.
Iskanje po temi