PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Sosed zgradil parking, ki ima dovoz čez skupno zemljišče

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

v večstavnovanjski hiši sem lastnik enega manjšega stanovanja (okoli 30m2), ostala stanovanja pa so lastniško razpršena v eni družini (stric, brat, teta...). Njihov nečak, na katerem ni napisana nobena nepremičnina, pa stanovanja oddaja. Hiša stoji na parceli, ki še ni vpisana v zemljiško knjigo in se zadeva odvija na sodišču. Poleg te parcele je pa bila njiva, ki je pisana na pradedku te celotne družine-pravtako še ne vpisana v zem.knjigo.

Sedaj je ta njihov nečak, to njivo preuredil v parking, brez kakršnega koli dovoljenja oz. soglasja nas in sosedov okoli. Lokacija je v centru Ljubljane, in namerava naresti plačljiv parking za delavce v bližini. Prav tako je danes namestil 3 kamere na našo hišo ki snema na parking, prav tako brez soglasja kogarkoli. Dovoz do parkinga je najprej nameraval naresti direktno na ulico, vendar so mu verjetno mestne oblasti to preprečile, zato bo uporabil kar naš dosedanji uvoz na dvorišče in preko našega dvorišča/parkinga na parking ki ga je zgradil.

Inšepktorat je na pobudo sosedov že opravil ogled pred dobrimi 3 meseci, in se zadeva še odvija. On pa kar naprej dela po svoje. Zanima me na koga se lahko obrnemo, oz. ali imamo pravico preprečiti njegova dejanja, ki jih opravlja brez soglasja??

Hvala,
Lep pozdrav
Hmnja, od koga pa misliš, da rabi soglasja? Težka bo tole, težka, še inšpekcija ti po mojem kej dost ne bo mogla pomagat. Kaj točno je tle tvojga - stanovanje, kej zemlje, nič od tega, kaj od tega je v ZK vpisano nate, kdo uporalja tisti dovoz oz. na čigavi zemlji je? To ko pišeš, da je na sodišču, je to zapuščinski postopek, etažiranje, mogoče kaj tretjega?
Na sodišču se odvija postopek vpisa v zemljiško knjigo. Dovoz je na isti zemlji kot hiša in ta zemlja se mora še razlastniniti, na tej zemlji meni pripada eno parkirno mesto.
Svabacar, tole pa je zmešnjava, kar ti pišeš.
Njiva, ki je bila last pradedka je verjetno predmet zapuščinske razprave. Iz napisanage bi rekel, da pri tem nimaš nič, ker nisi dedič. Zakaj in kako je nečak na tej njivi naredil parking, bi moralo skrbet predvsem dediče.
Vse ZK parcele so vpisane, edina možnost je, da je obstoječa parcela v postopku delitve in v tem primeru nove parcelne št. še niso vpisane v ZK. Ampak, ti verjetno govoriš o lastniku nepremičnine. Ta pa je v ZK vpisan na podlagi neke listine, kupoprodajne pogodbe, sklepa sodišča itd. Ali gre za vpis etažne lastnine?
Dovoz je na isti zemlji kot hiša? Kaj si s tem mislil? Na isti ZK parceli, katere solastnik si? Razlastninjenje? Ali parcelacija in delitev v naravi? Zakaj tebi pripada eno parkirno mesto? Skratka, pomešani pojmi ...
Saj me ne skrbi njiva. vendar dovoz do te njive je preko parcele na kateri stoji hiša. V kupoprodajni pogodbi pa piše da mi pripada eno parkirno mesto na tej parceli. Zato me samo zanima, ali mora on dobiti kakšno soglasje za uporabo tega dovoza?
Meni zdrava pamet pravi, da če si solastnik, bi moral za vse, kar se dogaja na zemljišču, ki pripada hiši, in na hiši dati soglasje.
Kako imate trenutno urejeno v ZK? Ste lastniki po deležih? Samo stavbe ali tudi zemljišča?
Šarjenje po fasadi (vaši fasadi, kot razumem, on ni lastnik ničesar???) je najbrž motenje posesti, vandalizem ali kaj podobnega. Ne vem no, ne more kar nekdo (kako pa ti navsezadnje veš, da je on sorodnik) montirat kamer na tujo hišo.
Lastniki po deležih, tudi v kletnih prostorih mi nekaj pripada, ampak to ni relevantno sedaj. Za zemljišče na tej parceli, kjer stoji hiša pa piše da mi pripada eno parkirno mesto.

Sorodnik je sigurno, sin od lastnice 2 stanovanj v hiši. Vendar ne vem če lahko kar kamere montira na hišo??
Kar se videonadzora tice, si preberi tole: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-podatkov/informacijske-tehnologije-in-osebni-podatki/videonadzor/">https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-po ... deonadzor/</a><!-- m -->

Ce so kamere aktivne, mora biti jasno oznaceno s tablo, da se snema.
Iskanje po temi