Objave: 445
Teme: 38
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Naredil sem brunarico, v njej instalacijo, le ta pa bo priklopljena na agregatr. Zanima me, ali je smiselno to instalacijo varovat s fitom, ali je lahko vse skupaj varovano preko agregata'?Če je smiselno, kje bi dobil najcenejše fit stikalo, enofazno pri nas je čez 30 evrov?
Objave: 931
Teme: 34
Ocena:
10
S FID stikalom ne varujete inštalacije ampak sebe. Se vam varovanje tistih, ki bodo uporabljali elektriko v brunarici, zdi smiselno, boste morali presoditi sami.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Pri napajanju z agregatom, te bo elektrika stresla samo v primeru, če se hkrati dotakneš obeh vodnikov in narediš kratki stik preko dela telesa. Seveda nobeden od vodnikov (agregat) ne sme biti povezan z zemljo.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
0
Se pravi, če se dotakneš samo faze, te ne bo zrukalo? Ne bi rad probal.
Ocena:
1
Citat:Se pravi, če se dotakneš samo faze, te ne bo zrukalo? Ne bi rad probal.
Točno!
Poskusi dati žarnico (voltmeter) med kontakt agregata in zemljo (strelovod, kovinska vodovodna cev, večji žebelj v vlažni zemlji). Pri enofaznem agregatu običajno niti ni označeno, kje je faza.
Objave: 1799
Teme: 19
Ocena:
0
A je pri vtičnici v bajti označeno KJE JE FAZA?????????
JOJ
Ocena:
0
Potem mi pa strokovno razloži, kako je to mogoče. Fazo, ki jo dobiš po daljnovodu , proizvaja tudi neka turbina, naprimer vodna, pa te zdrma proti zemlji.
Ocena:
1
Citat:Fazo, ki jo dobiš po daljnovodu , proizvaja tudi neka turbina, naprimer vodna, pa te zdrma proti zemlji.
Pa si oglej daljnovode. Imajo le 3 (6) žice. Nula jim manjka. V elektrarni povežejo nulo (zvezdišče) z zemljo in potem zemlja služi kot nula. Vsaka faza proti zemlji izkazuje napetost. V vsakem transformatorju je isto - dobra ozemljitev in to je nula. Pri nizkonapetostnih vodih pa vidiš 4 žice, nula je zraven, da nebi bilo treba pri vsakem potrošniku izvajati ozemljitve za pridobiti nulo.
Objave: 7877
Ocena:
-189
Na mojem agregatu je na vtičnici vezana zemlja posebej na okvir agragata. Torej kupi tisti fid za 30 evrov, vse naredi tako, kot pri "zaresnem" štromu, na okvirju agragata je že pripravljen vijak za ozemljitev. Če nimaš originalnih navodil od agragata, si jih skopiraj ali naloži iz neta. S štromom se ne bi igral.
Lp J.
Ocena:
0
POzdravljeni,
Pred nekaj časa sem končal instalacijo v brunarici, pa sem dal fit stikalo, ki pa sedaj ne deluje. Če dam fazo na ozemljitev, se ne zgodi nič. Potem takem me tudi streslo ne bo al kaj? Zvezal sem tudi ohišje agregata na ozemljitev instalacije, vse skupaj vezal na valjenec, pa se ne zgodi ničesar. Zanima me, kako imam sedaj varovano oz kaj se bo zgodilo, če bo faza prišla n ohišje kakega aparata?
Objave: 931
Teme: 34
Ocena:
10
Enega od polov na agregatu povežete z zemljo. Na ta način boste dobili nulo, ta drugi pol pa bo faza. Trenitno nobeden od polov nima napetosti proti zemlji, zato tudi FID stikalo ne izklopi.