PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Varovanje brunarice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Naredil sem brunarico, v njej instalacijo, le ta pa bo priklopljena na agregatr. Zanima me, ali je smiselno to instalacijo varovat s fitom, ali je lahko vse skupaj varovano preko agregata'?Če je smiselno, kje bi dobil najcenejše fit stikalo, enofazno pri nas je čez 30 evrov?
S FID stikalom ne varujete inštalacije ampak sebe. Se vam varovanje tistih, ki bodo uporabljali elektriko v brunarici, zdi smiselno, boste morali presoditi sami.
Pri napajanju z agregatom, te bo elektrika stresla samo v primeru, če se hkrati dotakneš obeh vodnikov in narediš kratki stik preko dela telesa. Seveda nobeden od vodnikov (agregat) ne sme biti povezan z zemljo.
Nimam časa - sem v penziji!
Se pravi, če se dotakneš samo faze, te ne bo zrukalo? Ne bi rad probal.
Citat:Se pravi, če se dotakneš samo faze, te ne bo zrukalo? Ne bi rad probal.
Točno!
Poskusi dati žarnico (voltmeter) med kontakt agregata in zemljo (strelovod, kovinska vodovodna cev, večji žebelj v vlažni zemlji). Pri enofaznem agregatu običajno niti ni označeno, kje je faza.
A je pri vtičnici v bajti označeno KJE JE FAZA?????????

JOJ
Potem mi pa strokovno razloži, kako je to mogoče. Fazo, ki jo dobiš po daljnovodu , proizvaja tudi neka turbina, naprimer vodna, pa te zdrma proti zemlji.
Citat:Fazo, ki jo dobiš po daljnovodu , proizvaja tudi neka turbina, naprimer vodna, pa te zdrma proti zemlji.
Pa si oglej daljnovode. Imajo le 3 (6) žice. Nula jim manjka. V elektrarni povežejo nulo (zvezdišče) z zemljo in potem zemlja služi kot nula. Vsaka faza proti zemlji izkazuje napetost. V vsakem transformatorju je isto - dobra ozemljitev in to je nula. Pri nizkonapetostnih vodih pa vidiš 4 žice, nula je zraven, da nebi bilo treba pri vsakem potrošniku izvajati ozemljitve za pridobiti nulo.
Na mojem agregatu je na vtičnici vezana zemlja posebej na okvir agragata. Torej kupi tisti fid za 30 evrov, vse naredi tako, kot pri "zaresnem" štromu, na okvirju agragata je že pripravljen vijak za ozemljitev. Če nimaš originalnih navodil od agragata, si jih skopiraj ali naloži iz neta. S štromom se ne bi igral.

Lp J.
POzdravljeni,

Pred nekaj časa sem končal instalacijo v brunarici, pa sem dal fit stikalo, ki pa sedaj ne deluje. Če dam fazo na ozemljitev, se ne zgodi nič. Potem takem me tudi streslo ne bo al kaj? Zvezal sem tudi ohišje agregata na ozemljitev instalacije, vse skupaj vezal na valjenec, pa se ne zgodi ničesar. Zanima me, kako imam sedaj varovano oz kaj se bo zgodilo, če bo faza prišla n ohišje kakega aparata?
Enega od polov na agregatu povežete z zemljo. Na ta način boste dobili nulo, ta drugi pol pa bo faza. Trenitno nobeden od polov nima napetosti proti zemlji, zato tudi FID stikalo ne izklopi.
izolator Napisal:POzdravljeni,

Pred nekaj časa sem končal instalacijo v brunarici, pa sem dal fit stikalo, ki pa sedaj ne deluje. Če dam fazo na ozemljitev, se ne zgodi nič. Potem takem me tudi streslo ne bo al kaj? Zvezal sem tudi ohišje agregata na ozemljitev instalacije, vse skupaj vezal na valjenec, pa se ne zgodi ničesar. Zanima me, kako imam sedaj varovano oz kaj se bo zgodilo, če bo faza prišla n ohišje kakega aparata?

Agregat nima 'faze' in 'nule', oba pola sta enakovredna. 'Nula' bi lahko postal kateri koli pol, če bi ga ozemljil (povezal recimo na valjanec) in ga s tem izenačil s potencialom zemlje, ki je po dogovoru ničti potencial. Zakaj bi to počel pa ne vidim razloga. Ti si ozemljil ohišje agregata - ni isto.

Če hočeš, da bo FI stikalo izklapljalo, poveži zaščitni rumeno-zeleni vodnik na enega od polov agregata za FI stikalom. Ko bi potem prišel eden od polov napeljave na ohišje kakšnega aparata, bo del toka po zaščitnem vodniku stekel mimo FI stikala in zaščitno stikalo bo izklopilo.
Iskanje po temi