PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Plin ali kurilc

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ogreval bom 200m2 površine (p+m), jedilnica, kuhinja, hodnik spodaj bomo ogrevali talno, ostalo z radiatorji.

Katera varianta je boljša/cenejša plin ali kurilc?
Aja, pozabil sem dodati, da bo v jedilnici (z dnevno sobo) še kamin!!!
če mate mestni plin potem bo plin cenejši. V kolikor misliš na varinato s cisterno - tu je zadeva rahlo dražja.

samo olje ni več rentabilno, ker že sami oljni grelci grejeo z močjo 20 kW in več, kar je močno predimenzironirano in temu primerne so tudi izgube enormno večje ...s tem tudi strošek precej naraste.

Plinske peči so nekaj boljše, se pa d z njimi poleg nižje moči dosegati tudi boljše izkoristke - torej se že na pdlagi teh dveh dejavnikov da prihraniti do 20 %.

LP
Nimamo plinovoda - torej rabimo cisterno za pli...............
A je kdo delal primerjavo za tako varianto kot je moja........... torej poraba olja bi bila okoli 2500l / leto?

še to - poleti bomo imeli ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko zrak/voda....
Kar me moti pri olju je če imaš korilnico v hiši ti potem smrdi pol hiše.
no ne vem..,samo zadnje cajte se mi sosed dela norca,da se on segrava 25sit/uro. inverteska klimatizacija. tak da ne vem.
Strojne instalacije, zelo UGODNO.
v cisterni za plin je druge vrste plin kot tisti iz plinovoda (žal ne vem imena za nobenega) - in ta v plinohramu je precej dražji, poleg tega moraš plačevati še najem plinohrama (oz ga kupiti), pa še moram biti zunaj na prostem - kar ni ravno eststsko.

Potem je že bolje da si omislite olje, ter dogrevate s klimo (bo poraba od 30 - 50 % nižja) - vsaj pri nas je.

Mi pri nas, to zimo zaenkrat še nismo prižgali olja Smile (sicer zvečer zakurimo na drva - odpadki, da sem temp. porazdeli po sobah...drugače pa priži samo klima ..prib. 15 SIT/uro...ni slabo kaj ...ko se grelec samo pirpravlja na vklop gre 150 SIT Smile).

Tako da..prvo zimo (brez klime) je bila poraba 1.800 litrov, drugo zimo klima+ olje...1.200 litrov + 18 jurjev za elektriko, zdaj tretjo zimo pa nova okna + klima + 0 litrov olja (je pa res da še ni konce zime, res pa je tudi da imamo odpadnega lesa še kar nekaj).

drugo leto (planiram) da bomo še kaj nazaj dobili :twisted: :twisted: :twisted:
vincent Napisal:v cisterni za plin je druge vrste plin kot tisti iz plinovoda (žal ne vem imena za nobenega) - in ta v plinohramu je precej dražji, poleg tega moraš plačevati še najem plinohrama (oz ga kupiti), pa še moram biti zunaj na prostem - kar ni ravno eststsko

Plinohram ti ni treba kupiti, ampak ti ga dajo zastonj v uporabo, samo od njih moraš jemati plin. Lahko ga imaš zunaj na prostem ali pa ukopanega v zemljo. Razlika ni v plinu ampak v količinski porabi, zato tudi razlika v ceni.
V plinohramu pred hišo je UNP (utekočinjen naftni plin), v plinovodu pa Zemeljski plin. Razlika je precejšnja,od imena, pridobivanja do lastnosti in cene...!
"Glej daleč in, ko misliš, da že gledaš daleč, glej še dlje"
Fiat, mogoče sem se malo narobe izrazil. V plinovodu je zemeljski plin pretežno sestavljen iz metana CH4. UNP je propan ali butan lahko pa tudi mešanica, ki pa se mislim, da se v večini uporablja in to je propan-butan. Čeprav mi uporabljamo v večini propan, ker se mi zdi da ima boljše izgorevanje. Hotel sem povedati, da te kot posameznega odjemalca vsaka stvar pride dražje kot pa, če jih je velika masa odjemalcev.
...In za razmerje med cenami bodo že poskrbeli, da bodo obe vrsti plina aktualni!
"Glej daleč in, ko misliš, da že gledaš daleč, glej še dlje"
Iskanje po temi