Če izvzamemo prepih, pa se tisti gumjasti blažilci dobro slišijo.
A je potrebno in smotrno blažit?
Jasno, da med betonom in nogicami naprave morajo biti plastični ali gumijasti distančniki, saj preprečujejo direkten stik z betonom in posledično rjavenje.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Kaj pa varianta, da bi skozi steno v kleti prebil luknjo recimo fi 100, tako, da bi zrak iz kleti, kjer pozimi temperetaura tudi če je okno odprto na oberliht, nikole ne pade pod 10c, grel podnožje črpalke, ki bi bila okrog jaška izolirana, tako, da zunanji zrak ne bi mogel prodreti mimo. Zanima me, če lahko črpalka v takem primeru potegne zrak iz kleti, oz. če že ima kdo takšno rešitev narejeno. V bistvu bi bila zadeva podobno narejena kot na priloženi sliki, samo, da bi bilo celotno koleno fi 100 in zrak direktno iz kleti.
...da bo rešil svet, če bo kdaj. To boljše ve Erich von Daniken.
Klet se ogreva delno od toplote zemlje, je namreč cela vkopana, razen tam ko je vhod v garažo, nekaj je transmisije skozi strop, nekaj pa pride tudi iz kurilnice, čeprav imam vrata dolj zaprta, da mi pes ne hodi po celi kleti. Je namreč gospod in spi v garaži, pa da ne laja ponoči. Sicer imam radiatorje v kleti, vendar sem jih koristil samo na začetku, ko smo še ping pong špilali pozimi, dokler se ga nisem naveličal. Tako, da tu gre zgolj za neke vrste naravno toploto. Poblem je samo, če bi skozi to luknjo nastal cug, ki bi ga povzročila črpalka.
xavi Napisal:...da bo rešil svet, če bo kdaj. To boljše ve Erich von Daniken.
Klet se ogreva delno od toplote zemlje, je namreč cela vkopana, razen tam ko je vhod v garažo, nekaj je transmisije skozi strop, nekaj pa pride tudi iz kurilnice, čeprav imam vrata dolj zaprta, da mi pes ne hodi po celi kleti. Je namreč gospod in spi v garaži, pa da ne laja ponoči. Sicer imam radiatorje v kleti, vendar sem jih koristil samo na začetku, ko smo še ping pong špilali pozimi, dokler se ga nisem naveličal. Tako, da tu gre zgolj za neke vrste naravno toploto. Poblem je samo, če bi skozi to luknjo nastal cug, ki bi ga povzročila črpalka.
To je res, ampak pretok zraka... Samo moja sanitarna pumpa ima 400 kubikov na uro, ogrevalne TČ recimo tudi po 6000 kubikov na uro.
Saj črpalka bi bila zunaj na podstvku, okrog zadihtana, od spodaj pa bi skozi steno kleti v podnožje podstavka, recimo kakšnih 30 cm pod črpalko napeljal topel zrak, samo za odtaljevanje podnožja. Sprašujem samo, če črpalka v takem primeru vleče zrak tudi od spodaj gor, ne samo iz strani, ker se vzpostavi na nek način pretok zraka skozi steno. V bistvu sem imel že podobno vprašanje pri postavitvi zunanje enote na svetlobni jašek. Ker pa je tega treba zaditat, ne bi imel več svetlobe v kleti, ker je samo en svetlobni jašek.
Jaz sem pripravil odvod kondenza za TČ tako, da sem izvedel povezavo na drenažo okoli hiše. Kanalizacije ni zraven, vode pa verjetno tudi v drenažni cevi ne bo, ker je nadstreška dovolj.
Kako pa rešit zadevo v situaciji kot jo imam sam, namreč lahko naredim jašek 70cm ali več ampak na tej globini nimam kondenzata kam speljat odtoki za meteorne vode so veliko višje cca 20-30cm globine. Dno jaška bi potem takem na globini cca 70cm bilo ilovnato, kar pomeni da nebo odtekalo ampak se nabiralo kar sigurno ni dobro?! Kakšni predlogi?
Jaz sem tudi izkoristil odtok. Verjeno ni samo ena rešitev edino pravilna. Sem pa pod beton dal 6 cm stirodurja, pa na rob tudi. Preventivno pa je ob montaži vgrajen še grelni kabel.
Zanimivo, da proizvajalci toplotnih črpalk, ki naj bi bile namenjene ogrevanju v področjih, kjer temperature padejo pod ledišče, kljub milijonom prodanih enot po vsem svetu, do danes niso poskrbeli za ustrezno zbiranje in odvod kondenza v drenažo.. Raje pustijo kup lukenj, iz katerih curlja in kaplja, kupec pa se mora vsak po svoje znajt in uredit odvajanje kondenza, vsak po svoje poskusi iznajti optimalno rešitev, z zavedanjem dejstva, da optimalne rešitve ni, so le približki... Vztrajno nespremenjeno, že leta in leta, vsi ti proizvajalci na enak način ignorirajo ta problem..
Zanimivo res..
Se opravičujem za nekonstruktiven off-topic, samo moje razmišljanje po prebiranju te teme, ki v marsičemu spominja na A-je-to...
Fantocci Napisal:Kako pa rešit zadevo v situaciji kot jo imam sam, namreč lahko naredim jašek 70cm ali več ampak na tej globini nimam kondenzata kam speljat odtoki za meteorne vode so veliko višje cca 20-30cm globine. Dno jaška bi potem takem na globini cca 70cm bilo ilovnato, kar pomeni da nebo odtekalo ampak se nabiralo kar sigurno ni dobro?! Kakšni predlogi?
Jaz bi bi na tvojem mestu pod podstavkom izkopal še luknjo recimo za metersko cev fi 60, not nasipal rizl in potem nad to cevjo zabetoniral še jašek, tako kot imaš v planu. Je pa vprašanje, če imaš seveda plac za to. Ziher je ziher.
ufm Napisal:Jaz sem tudi izkoristil odtok. Verjeno ni samo ena rešitev edino pravilna. Sem pa pod beton dal 6 cm stirodurja, pa na rob tudi. Preventivno pa je ob montaži vgrajen še grelni kabel.
Dobro si to zrihtal. Odtok pač mora biti na najnižji točki, tako kot pri tuš kadi. Tukaj bi moja ideja mogoče prišla prav, glede topleka zraka iz kleti, ker imaš fajn izolirano. Še vedno pa ne vem odgovora, če lahko črpalka vleče zrak od spodaj gor.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.