PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave A je to dovoljeno, ker splača se?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri novogradnji smo v dilemi a priklopiti elektriko:
- kot samostojen prikop -prispevki, delo in materijal cca 1200€
- potegniti od stare hiše kabel (45-50m, 10mm2) kabel 360€, cev 30€, delo 100€ - skupaj 500€.
Za razliko v ceni imam eno leto zastonj elektriko, v stari hiši so varovalke 25A trenutno plačujemo cca 30€/mesec.
Če je dovoljeno potegniti prosim še mnenje a se splačalo pancarke povečati na 35A ker bo v novogradnji TČ 9 KW, indukcija, pečica, ....... .
Kolikor je meni znano, je v pogodbi z distributerjem zapisano. da potrošniku ni dovoljeno elektrike prodajati. To razumem kot odštevalni števec in mesečni obračun po njem.
Ne vidim pa problema, če potrošnik (lastnik stare hiše) podarja elektriko sosedu (novi hiši).

Razmisli o medsebojnem odnosu in predvidevaj možnosti za naprej.
Nimam časa - sem v penziji!
Kot je razbrati iz prispevka, gre za istega lastnika (ajd, morda staršev), ne pa kar nekega soseda?
jaz imam 3x25 in je čez in čez za 13kw tč,indukcijo,pečico,stroje,...
@žerjavar - na novi hiši bi postavili omarico tako da bi v "prmeru prodaje" hiše lahko opravili priklop za sedaj pa ni panike ke je stara hiša naša.
@allagas - ker je v stari hiši že ena indukcija, 2 skrinji, 2 pečici, 2 štedilnika, 3 bojlerji, orodje se malo bojim, ker če damo indukcijo ki ima 8Kw, TČ ki porabi max (pozimi) 6Kw, klima z 3 Kw, pečica, ...... da bo 25A malo na tesno.
aaa to je potem dvojno vse.mislim da bi bilo treba malo poračunati koliko rabite.
TČ 6kW, klima 3kW, ... a so to električne ali toplotne moči ? Kaj je to "indukcija" ?
"2 pečici, 2 štedilnika, 3 bojlerji" - čudno, da stara hiša sploh deluje na 3x25A; verjetno so varovalke že zdavnaj popravljene z nekaj bakrenimi žičkami od zunaj. Še kakšna zraven, pa bo gasilska veselica.
popravljene z žeblji po dolgem skozi...
@ el barto - Varovalke niso popravljene ker so v zakljenjeni omarici na zunanji strani hiše
@javr - Vse moči sem navajal toplotne, indukcija pomeni štedilnik ki ima možnost max koristiti 8Kw energije
Hiša je pred 3 leti dobila kompletno novo inštalacijo in avt. varovalke.
dovoljeno je, saj elektrike ne preprodajaš
10mm2 ti je premali presek.
zakaj premali presek, jaz imam od merilnega mesta do notranje omarice, dolžine ca. 50m, 5x10mm2 (za 3x20), zahteva elektra, pa so mi vsi govorili (dva uradna štromarja ), da bi komot dal 6mm2 ?
Pozdravljeni,
Priključne varovalke 3x25A pomene max 16,5kW električne moči.

kabel preseka 10mm2 ( 5x10mm2) ima tokovno opterečenje okoli 59A/po fazi.
kabel 10mm2 je čist dovolj.

Padec napona na kabelu 5x10mm2, dolžine 50m je okoli 0,5% ( za 10kW)
most0028 Napisal:Pri novogradnji smo v dilemi a priklopiti elektriko:
- kot samostojen prikop -prispevki, delo in materijal cca 1200€
- potegniti od stare hiše kabel (45-50m, 10mm2) kabel 360€, cev 30€, delo 100€ - skupaj 500€.
Za razliko v ceni imam eno leto zastonj elektriko, v stari hiši so varovalke 25A trenutno plačujemo cca 30€/mesec.
Če je dovoljeno potegniti prosim še mnenje a se splačalo pancarke povečati na 35A ker bo v novogradnji TČ 9 KW, indukcija, pečica, ....... .

Dovoljeno je.
Če povečaš pancere z 25-->35A , zvišaš priključnu moč z 17kW na 24kW, in obračunatu moč z 10kW na 24kW.
Poglej položnico iz izračunaj dvig cene
javr Napisal:TČ 6kW, klima 3kW, ... a so to električne ali toplotne moči ? Kaj je to "indukcija" ?
"2 pečici, 2 štedilnika, 3 bojlerji" - čudno, da stara hiša sploh deluje na 3x25A; verjetno so varovalke že zdavnaj popravljene z nekaj bakrenimi žičkami od zunaj. Še kakšna zraven, pa bo gasilska veselica.
Ah, dajte no pretiravat. Saj to ne pomeni, da bo vse našteto hkrati laufalo, malo logike pa je potrebno upoštevati.

Drugače pa lastniku tele teme - izračunal si si razliko med odjemom od stare hiše in priklopom direktno na omrežje 700€. Če pogledaš to številko v primerjavi z vsem do sedaj vloženim, je to majčken procent verjetno, tako, da gre moj glas za priklop na omrežje! Predvsem zaradi tega da imaš mir kasneje,...
Po drugi strani pa, je v tem primeru položnica 2x, torej 2x prispevki takšni in drugačni Smile ja težko je tole.
1 2
Iskanje po temi