PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Reducirni ventil vodovoda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pri novogradnji smo, preden vovovodna napeljava pride v bajto, za vodovodnim števcem vgradili reducirni ventil tlaka. inštalacija po hiši so totra cevi. problem je ta, da reducirni ventil nastavim na, recimo, 3 bare in tlak čez nekaj časa (kak dan) naraste tako, da vodo vrže iz varnostnega ventila. dobro, sem mislil, ventil je hin in sem zamenjal z drugim (enakim). vendar se dogaja isto... ve mogoče kdo, kaj je problem? zakaj tlak naraste? naj povem, da sta oba reducirna ventila bila nova! ... :?:
Ali ste na hišni strani dali ekspanzisko posodo? Za hišo nekje 5 l.
mogoče neumna pripomba ampak vendarle.....

koliko pa si plačal za reducirni ventil. Jaz sem namreč imel podobne probleme s tistimi za 5 do 7 tisoč tolarjev (kar tri sem reklamiral).

Potem pa sem le začel poslušati svoje mojstra za vodovod, ki mi je že
na začetku hotel prodati enega za 18.000 SIT.

Zdaj pa je mir, in pritisk takšen kot mora bit (3.5 Bar)
Nimam izkušenj, se pa strinjam. Če reducirni ventil samo malce pušča (slaba kvaliteta ali pa samo smeti na tesnilu), se bo tlak počasi dvigal in če vode ne točiš redno, bo npr po 5 do 50 urah enak vstopnemu tlaku.
LP,
Samojed
CvetkoP - a se da na vodovod ekspanzijska posoda? Lahko razložiš, zakaj je to dobro?
Voda se razteza ob ogrevanju in če je pred tem reducirni ventil in še protipovratni ventil se pritisk ne more uravnati glede na zunanji tlak. Zato je v primeru reducirnega ventila nujno treba vgraditi tudi ekspanzijo in to za protipovratnim ventilom. Obstajajo ekspanzije za sanitarno vodo in so običajno bele barve.
OK in še vprašanje za forumce - kdo je to naredil?

Zdaj se mi zdi kar logično, vendar še tega nisem videl.
No še to, jaz imam to izvedeno in ob lanskoletni predelavi in vstavitvi zalogovnika sem jo moral povečati iz 2 na 5 litrov. Brez tega pa se dogaja prav to, kar je napisano, pa še ob odprtju pipe pride do močnega izliva.
Se strinjam s Cvetkom!

Jaz imam z enakim namenom vgrajeno za varnostnim/nepovratnim ventilom pred (300 l) bojlerjem.

L.p.; Janez
hvala za DOBRE odgovore!

sam sumim, da je kriv ventil, ki je nek italijanski in se mi je takoj zdel nek "kičast". bom kupil kakega konkretnega in potem poročal.

dal bi pa prav tudi cvetku, če bi se to dogajalo vedno na dolgi rok. ampak včasih mi kar v uri ali dve naraste tlak tako daleč, da spusti varnostni ventil...

je pa res, da če bi v hiši že stanovali, bi se voda redno trošila in tlak ne bi smel nagajati.
Ni kriv ventil, da tlak naraste je kriv pritisk na vodovodu, ki ni stabilen, vendar pa, ko se enkrat dvigne se ne more izenačiti oziroma sprostiti. V tem primeru mu pomaga ekspanzija. Kaj boš naredil je pa itak tvoja izbira.
CvetkoP Napisal:Ni kriv ventil, da tlak naraste je kriv pritisk na vodovodu, ki ni stabilen, vendar pa, ko se enkrat dvigne se ne more izenačiti oziroma sprostiti. V tem primeru mu pomaga ekspanzija. Kaj boš naredil je pa itak tvoja izbira.

ampak ekspanzijska posoda lahko absorbira tudi samo omejeno nihanje tlaka. in če tlak nenehno narašča (govorim o napeljavi v hiši) pa ga ne sprostiš (npr. da odpreš pipo), bo tudi absorbcijska kapaciteta ekspanzijske posode prekoračena in bo spet varbnostni ventil na delum, ali?
No, tlak ne more nenehno naraščat, na javnem omrežju niha tlak kar precej, ne gre pa v brezkrajnost. Pritisk v hiši pa je vedno procentualen odvisen glede na zunanji tlak.
seveda, ampak tlak na vodovodu je cca. 9 barov, varnostni ventil v bajti pa drži do 4 bare.
Kolikor vem, je maksimalni tlak na javnem omrežju 7 barov !!! Jaz imam reducir in notranji tlak 4 -5 barov.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi