Objave: 162
Teme: 55
Ocena:
0
Lotil sem se adaptirati stanovanje in.. zamenjati moram tudi del elektroinštalacije..
Ko sem razbijal predelne stene in nosilne zidove sem naletel na PPR kable..
Sedaj pa moram na novo narediti inštalacijo in me zanima kaj naj uporabim?
Recimo debelina ometa je 3 cm, takoj za ometom so opeke..
Ali se splača "štemat" opeko in speljat cevi za inštalacijo s tem, da moram razbit 3cm ometa + opeko... ali naj vlečem kar PPR naprej do razdelilnih doz?
Ali lahko vlečem kar cevi za inštalacijo takoj pod ometom?
lp
Objave: 881
Teme: 6
Ocena:
0
Cevi za žice lahko vlečeš takoj za ometom. Cevi vsekakor priporočam.
LP!
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
če vlečeš samo kable bo manj štemanja.
jaz sem dajal cevi, razen pri stikalih ob vratih sem poštemal zgolj omet in dal noter samo kable - ker sem se bal da mi bo preveč pokalo, če bom ob štoku mesaril tudi cegel.
Objave: 1521
Teme: 81
Ocena:
0
Kabli direktno v omete bodo ob pravilni uporabi elektroinštalacij preživeli tebe, tako da bi tudio sam pri adaptaciji verjetno dal brez cevi.
Sicer pa lahko vlečeš cevi kar samo po ometih - 3cm je več kot dovolj (omet mora samo cev skrit, lahko je pa cev tik pod površino (no bolše je če je malo več, da ti kje ven ne pogleda).
Sam bi kljub vsemu dal cevi in to direktno v omete, kot pa sem že napisal pa ne bo nič narobe če daš direktno kable not.
Objave: 318
Teme: 1
Ocena:
0
Za moje pojme elektrika sodi v cevi, ni pa nič narobe, če ni v ceveh. Sam raje delam s tatrdimi kabli, ker je lažje doze zvezat, no vsaj meni.
Vse se da, če se hoče!
Objave: 162
Teme: 55
Ocena:
0
E bom probal z rebrastjo cevjo.. (kako se bo obneslo)... če ne pa kar direkt kabel pod omet... (enako kot je PPR)...
Objave: 11
Teme: 1
Ocena:
0
Najlažje boš delal kar z okroglim kablom pod omet. Ko dajaš rebraste cevi moraš precej veš štemat.
PPR pa je super za takrat ko še nimaš ometov, saj ti ni potrebno štemati. Pa tudi tanjše preseke lahko pri PPR-u uporabiš, saj se veliko bolj hladi kakor žile v kablu, ki zaradi tega potrebujejo večje preseke. Ne moreš verjet kaj vse se da furat po 1,5 kvadrat.
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Če boš delal napeljavo sam in popreje dobro premislil, boš bistveno lažje naredil z PPR kablom 1,5 kvadrat. tega lahko uporabiš prav za vse, razen za mogoče štedilnik in še kakšen močnejši porabnik. 1,5 kvadrat zadostuje za vse porabnike do 2KW moči.
A UTP se mora dat v cev?
V cevi se baje nabira tudi vlaga in zrak in pol je življenska doba kabla krajša kako je s tem?
Električarji so mi delali mrežni kabel in so ga dali po omet so rekli da ima cat5 dve izolaciji in ni potrebno v cevi dajat...Isto telefon...
Ocena:
0
Vsekakor je bolj primerno dat kabel v cev, saj potem lahko menjaš in dodajaš. Cat5 nima 2 izolaij ali pač, če vzamemo osnovno na sami žici, razen , če so dali FTP, ki pa je še dodatno oplaščen. Če je kabel v cevi in se ne premika nimam pojma, zakaj bi imel krajšo življensko dobo. Majstri včasih najdejo ali poiščejo rešitev tudi tam kjer je ni.....
CAT5e bi naj bli kaj jaz vem...
Ocena:
0
konec koncev je tam brez cevi in sedaj je itak prepozno za karkoli, itak pa danes to ni več pomembno, saj je vsepovsod WIFi, ta kabel pa se potrabi za kaj drugega
Objave: 16
Teme: 0
Ocena:
1
Tudi sam sem gradil in adaptiral. Z električarji sem imel precej razprav o PPR in navadnih kablih.
Uporabljajo predvsem dva argumenta:
1) Kabel v cevi lahko zamenjaš, če ga poškoduješ z vrtalnikom
2) Lahko napelješ dodaten kabel po cevi, če je to potrebno
Po mojih (resda samo nekaj več kot 30 letnih) izkušnjah sta oba argumenta nesmiselna in prazna.
ad 1) Zelo malo verjetno je, da bi z vrtanjem poškodoval kabel. Meni se to pri stotinah izvrtanih lukenj še ni zgodilo
ad 2) V praksi se rado zgodi, da bi potreboval še kakšno povezavo, vtičnico ali kaj podobnega. VEDNO, ampak res VEDNO je treba "štemat".
Resničen argument za kable v ceveh je večji zaslužek električarjev in trgovcev. PPR kabli preprosto niso dovolj dobičkonosni.
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
2. argument sem že pridno uporabljal, večkrat pa tudi bil preklemansko jezen, ker ga nekdo ni upošteval...
Ocena:
0
Murphy je vedno na delu in takrat ko ni cevi še toliko bolj, zato pri napeljavi sploh ne razmišljam, da bi ne dal cevi.