PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave prenapetostna zaščita telefonske linije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dva dni nazaj je strela uničila siolov modem in MOJ PRENOSNIK. Strela je v hišo prišla po telefonskem kablu.
Ali kdo ve, če ima telekom nameščene prenapetostne zaščite na telefonskem omrežju?
Poklici na telekom in vprasaj.

Spomnem se, da sta pred leti imela Telekom in T2 neka prerekanja glede prenapetostne zascite, ker je Telekom vztrajal, da morajo biti zaradi varnosti, T2 je trdil, da ovirajo promet, APEK pa je grozil s kaznijo Telekomu. Podrobnosti sem pozabil.

A nisi bil doma, da bi odklopil masinerijo s kablovja?
Telekom ima zaščito linije in sicer prenapetostne odvodnike na dveh točkah bakrene parice in sicer v centrali oziroma delilniku in na razvodni omarici (koncentrator za skupino hiš v tvoji neposrednji bližini). Tokovnih odvodnikov se že leta in leta ne daje. Ker je splošno znano da zanesljive oziroma 100% zaščite pri udaru strele ni lahko iz izkušenj povem, da je vsakršna zaščita linije dobrodošla in zmanjša možnost škode, ki je lahko zelo velika. Pri udaru lahko poškoduje bakreno parico tako v zraku kot v zemlji, nato razcepnik (če ja na istem vodu-liniji še PSTN ali ISDN) nato modem, ki ima tudi zaščiten tako WAN (linijski vhod) kot tudi vse ethernet izhode. Ob udru strele se je potrebno zavedati, da prenapetost lahko prav tako pride po elektro energetskem omrežju in ne samo po telekomunikacijskem vodu.
Kar se tiče odvodnikov in spora T2, APEK ... je bila zadeva takšna, da je želel T2 odstranitev odvodnikov zaradi slabljenja in posledično rahlem zmanjšanju dometa sinhronizacije modema. Linija bi bila tako povsem odprta in nezaščitena, kar je po mojem osebnem mnenju zelo neodgovorno. Ob udaru strele pride do poškodb v sami centrali, kjer so vsi naročniki in ostala aktivna oprema.
Moj nasvet je prenapetostna zaščita, ki jo kupiš sam tako za EE kot TK vod toda specifična za DSL linijo in žal najbolj učinkovit sistem fizični izklop VSEH kablov iz modema, ko se začne grmenje.
Vse prenapetostne zašćite kot je predhodnik povedal so samo "blaženje" sunkov. Če strela udari dovolj blizu (ni nujno direktno) potem preživi samo tisto kar je izključeno (ali rojeno pod srečno zvezdo).

Telekomov modem mi je skurilo (preko linije) tudi ob prisotni Belkin zaščiti z 20.000€ garancijo... - kako drži ta garancija nisem sprobal ker je Telekom modem zamenjal brezplačno...

Če treska je še vedno najbolje vse skupaj odklopit.
HI
Samo v vednost - trenutno testiram Belkinove zadeve na lokaciji, kjer skuri zadeve 100% samo da se malo zabliska. V kolikor uporabnik zahteva povrnitev stroškov za okvarjene naprave, mora zadeve poslati v Anglijo, v drugem primeru ti pa LJ samo zamenjajo prenapetostno enoto. Dejstvo je da zaščita preko telefona(RJ11) pri Belkinu preprosto ne deluje. Niti ne skuri priključka na Belkinu, temveč preprosto potuje zadeva dalje. Pri nas je skurilo NT, razcepnik Siol modem, Router in pa LAN(RJ45) priključek na Belkinu (naprej pa ni šlo).
Lahko preizkusite enote kot je LPA 04 od Iskrazaščite (zadevo priklopite na krone letvico), škodite ne more, pa še poceni je. Seveda preglejte tudi kako imate izvedeno ozemljitev.
preko belkina je meni tudi skurilo modem, belkinu pa nič...
Pa predno še kdo pride na kakšno idejo - elektro inštalacija je nova in po predpisih.
Iskanje po temi