Objave: 17
Teme: 2
Ocena:
0
Urejam mansardno stanovanje in ideja je, da bi električno napeljavo vlekli po ostrešju. Možnosti za razvod elektrike po tleh ni, ker je estrih že zalit. To je bilo že pred urejanjem, ker je v spodnji etaži stanovanje in je strop tega stanovanja izoliran z zgornje strani. Zato posegi v estrih odpadejo.
V mansardi bo električna omarica, elektrika je pripeljana gor iz spodnje etaže. Zanima me, ali je z vidika varnosti smiselno razpeljati elektriko po ostrešju, vsa inštalacija bi bila v samogasnih ceveh, vsak porabnik na svoji varovalki? Je to dovolj varno? Električar pravi, da ja, vendar bi jaz rada še kakšno drugo mnenje.
Objave: 237
Ocena:
0
Ne vidim razloga zakaj nebi bilo varno. Da je pa vsak porabnik na svoji varovalki je pa čista potrata materiala. Če hočeš imet večjo varnost, raje izberi varovalke za vtičnice 10A in za luči 6A, razen za kakšen štedilnik, ki pač mora biti 16A.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
meni je rekel električar da je dobro dati cev in kabel noter (ne žic). Drugače se pa da tako speljat - tudi sam imam tako.
Objave: 2374
Teme: 64
Ocena:
0
točno tako...bravo @DragoF!
ker tu je tudi ogromno filozofiranja, kako boš npr. 5x2.5 kabel eventuelno "zamenjal" če je v požirki itd.!
pa si že pri prvem kolenu v ...... ženskem "organu"!
zgolj mimogrede/konkretna izkušnja: od zunanje omarice - na fasadi, do "vozlišča" v bajti.... imam cca 15m, v požirki UTP kabel...ker smo prišli do objekta z "optiko", smo želeli še ta kabel zamenjat....vmes sta samo 1-2 "koleni"...a ma ni šans...ma nobenih.....da se spravi kabel iz požirke.....pa vsi vemo kako mehek je UTP, napram klasiki...za razvod štroma! Svoje seveda tudi naredi perforiran trak, s katerim se inštalacije fiksirajo na plato.....
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
dragoF...je bila zgolj debata. Ta del, sem delal sam in sem tlačil noter kable v cevi...sam je rekel, da je to dodatna varnost, ker grejo inštalacije po lesu.
Objave: 589
Teme: 10
Ocena:
0
@ribicaX : električar ima prav in ne bo problema.
Ko sva s soprogo pred 14 leti kompletno z vsemi inštalacijami in zaključnimi gradbenimi deli izdelala mansardno stanovanje (cca70m2, tri sobe, kuhinja, sanitarije, Knauf, ploščice, parket, voda, elektrika, centralna, beljenje, lakiranje), je bila moja naloga - električna napeljava.
Vsi kabli so razpeljani po rebrastih ceveh ('tubofleks'), za varovanje pa sem uporabil 12 avtomatskih varovalk (10 in 16A), na začetku razvoda pa tokovno zaščitno stikalo.
Cevi sem razpeljal pred dokončnim privitjem Knauf plošč, tu pa sem naredil napako: ena od cevi (glavna kuhinjska) je bila premalo fiksirana na leseni konstrukciji in ob vlečenju ('foršpananju') kablov sem se samo s tem ukvarjal nekaj ur, ker se je rebrasta cev pričela na zavojih obnašati kakor 'harmonika'.
Na to možnost velja biti pozoren že na začetku, jaz žal na to nisem pomislil.
Ko sem pred nekaj leti moral potegniti dodaten dvojni vodnik v eno od cevi, sem enostavno odklopil enega od že obstoječih kablov, na enem koncu trdno zvil in oblepil tri druge, namazal s tekočim milom in vse skupaj potegnil skozi. Brez problemov, na dolžini cca 8 metrov in z dvema zavojema.
Torej: kar veselo se lotite projekta, z idejo ni nič narobe.
LP
Ocena:
0
Lahko sta omarici ena zraven druge, pa tudi kablom nič ne škodi, če so blizu.
Ocena:
0
V čisto navadno tipsko troredno omarico za štrom se spravi vse. :wink:
Fajn je samo prezračevanje omarice zrihtat.
Če si pa res ekstremist v komunikacijah, se pa nekam postavi 10" ali celo 19" omarica. V praksi za tako stanovanje zadostuje navadna podometna omarica. :wink:
Objave: 1073
Teme: 8
Ocena:
1
nemenabijat Napisal:Tole je lajanje v luno in samo teorija. Še nikoli nisem naletel na primer, da v hiši komunikacija ni delala zaradi bližine vodnikov za elektriko. Pa saj nimaš doma bančnega komunikacijskega sistema, pa še tam to ni problem. :wink:
Kar se pa omarice tiče, če postaviš modem z wifi-jem v kovinsko omarico, lahko kar pozabiš da ti bo internet delal. Omarica mora biti plastična in prezračevana, ker se modem malo greje. Še najboljša se mi zdi Monelova oz njihova kombinacija.
V hiši je res (skoraj) vseeno, le da gredo vsak v svoji cevi

problem rata, ko zadevo štromarji pripeljejo v razne razvodne doze skupaj in potem ne dela IPTV, itd. (videno že večkrat). Paralelno lahko grejo, križali pa naj jih nebi...
Aja Sammmy... SFTP kabel je za doma čisti over kill

, ker drugače naj raje vleče optiko :twisted:
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Objave: 339
Teme: 18
Ocena:
0
Sam sem vlekel ravno S-FTP kabel (cat7). Res je zakon med kabli, samo če dobiš tak kabel po ugodni ceni, zakaj bi se ga branil ;-)
Ostalo mi ga je še nekaj metrov in če kdo rabi se lahko zmenimo...