PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Elektrika po ostrešju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Urejam mansardno stanovanje in ideja je, da bi električno napeljavo vlekli po ostrešju. Možnosti za razvod elektrike po tleh ni, ker je estrih že zalit. To je bilo že pred urejanjem, ker je v spodnji etaži stanovanje in je strop tega stanovanja izoliran z zgornje strani. Zato posegi v estrih odpadejo.

V mansardi bo električna omarica, elektrika je pripeljana gor iz spodnje etaže. Zanima me, ali je z vidika varnosti smiselno razpeljati elektriko po ostrešju, vsa inštalacija bi bila v samogasnih ceveh, vsak porabnik na svoji varovalki? Je to dovolj varno? Električar pravi, da ja, vendar bi jaz rada še kakšno drugo mnenje.
Ne vidim razloga zakaj nebi bilo varno. Da je pa vsak porabnik na svoji varovalki je pa čista potrata materiala. Če hočeš imet večjo varnost, raje izberi varovalke za vtičnice 10A in za luči 6A, razen za kakšen štedilnik, ki pač mora biti 16A.
meni je rekel električar da je dobro dati cev in kabel noter (ne žic). Drugače se pa da tako speljat - tudi sam imam tako.
vincent Napisal:meni je rekel električar da je dobro dati cev in kabel noter (ne žic). Drugače se pa da tako speljat - tudi sam imam tako.
Pa je ta električar tudi povedal, zakaj naj bi bilo dobro dajati kable v cevi po hišni inštalaciji? Je mogoče svojo trditev podkrepil s kakšno utemeljitvijo ali s kakšnim predpisom ali pravilnikom? Če ni, je to dobro kvečjemu za njega in za nobenega drugega. Za vas je to slabo in sicer z dveh vidikov: Dražje je, pa še slabše odvajanje toplote je če so kabli.
točno tako...bravo @DragoF!

ker tu je tudi ogromno filozofiranja, kako boš npr. 5x2.5 kabel eventuelno "zamenjal" če je v požirki itd.!

pa si že pri prvem kolenu v ...... ženskem "organu"!

zgolj mimogrede/konkretna izkušnja: od zunanje omarice - na fasadi, do "vozlišča" v bajti.... imam cca 15m, v požirki UTP kabel...ker smo prišli do objekta z "optiko", smo želeli še ta kabel zamenjat....vmes sta samo 1-2 "koleni"...a ma ni šans...ma nobenih.....da se spravi kabel iz požirke.....pa vsi vemo kako mehek je UTP, napram klasiki...za razvod štroma! Svoje seveda tudi naredi perforiran trak, s katerim se inštalacije fiksirajo na plato.....
dragoF...je bila zgolj debata. Ta del, sem delal sam in sem tlačil noter kable v cevi...sam je rekel, da je to dodatna varnost, ker grejo inštalacije po lesu.
@ribicaX : električar ima prav in ne bo problema.
Ko sva s soprogo pred 14 leti kompletno z vsemi inštalacijami in zaključnimi gradbenimi deli izdelala mansardno stanovanje (cca70m2, tri sobe, kuhinja, sanitarije, Knauf, ploščice, parket, voda, elektrika, centralna, beljenje, lakiranje), je bila moja naloga - električna napeljava.
Vsi kabli so razpeljani po rebrastih ceveh ('tubofleks'), za varovanje pa sem uporabil 12 avtomatskih varovalk (10 in 16A), na začetku razvoda pa tokovno zaščitno stikalo.
Cevi sem razpeljal pred dokončnim privitjem Knauf plošč, tu pa sem naredil napako: ena od cevi (glavna kuhinjska) je bila premalo fiksirana na leseni konstrukciji in ob vlečenju ('foršpananju') kablov sem se samo s tem ukvarjal nekaj ur, ker se je rebrasta cev pričela na zavojih obnašati kakor 'harmonika'.
Na to možnost velja biti pozoren že na začetku, jaz žal na to nisem pomislil.
Ko sem pred nekaj leti moral potegniti dodaten dvojni vodnik v eno od cevi, sem enostavno odklopil enega od že obstoječih kablov, na enem koncu trdno zvil in oblepil tri druge, namazal s tekočim milom in vse skupaj potegnil skozi. Brez problemov, na dolžini cca 8 metrov in z dvema zavojema.

Torej: kar veselo se lotite projekta, z idejo ni nič narobe.

LP
hvala vsem za hitre odgovore Smile imamo pa v el. omarico namen dati tudi glavno stikalo, FID ali kako se pravilno reče.

me pa še zanima kako je z UTP in koaksialnimi kabli, se lahko vlečejo vzporedno z električnimi (v svoji cevi) ali ne? Je omarica, kjer bodo zvezani vsi UTP kabli, lahko poleg električne ali ni to najbolj pametna ideja?
Lahko sta omarici ena zraven druge, pa tudi kablom nič ne škodi, če so blizu.
nemenabijat Napisal:Lahko sta omarici ena zraven druge, pa tudi kablom nič ne škodi, če so blizu.

Kablom res nič ne škodi. Lahko pa energetski kabli škodijo komunikacijam po UTP kablih, če so kabli zelo blizu skupaj. Sploh v primeru, če kabli niso kvalitetni.

Če sta omarici kovinski in za svojo notranjost ustvarjata Faradayevo kletko, ni problema, če sta ena poleg druge.

Sicer nima veze z vprašanjem, ampak pri komunikacijski omarici je dobro biti pozoren na to, da bo dovolj globoka. Switchi znajo biti kar globoki, sploh dobri switchi. Pa spredaj potrebujejo kar nekaj prostora za priklope, sploh v primeru priklopa kakšne optike.

Aleš
casar Napisal:Kablom res nič ne škodi. Lahko pa energetski kabli škodijo komunikacijam po UTP kablih, če so kabli zelo blizu skupaj. Sploh v primeru, če kabli niso kvalitetni.
Tole je lajanje v luno in samo teorija. Še nikoli nisem naletel na primer, da v hiši komunikacija ni delala zaradi bližine vodnikov za elektriko. Pa saj nimaš doma bančnega komunikacijskega sistema, pa še tam to ni problem. :wink:
Kar se pa omarice tiče, če postaviš modem z wifi-jem v kovinsko omarico, lahko kar pozabiš da ti bo internet delal. Omarica mora biti plastična in prezračevana, ker se modem malo greje. Še najboljša se mi zdi Monelova oz njihova kombinacija.
casar Napisal:
nemenabijat Napisal:Lahko sta omarici ena zraven druge, pa tudi kablom nič ne škodi, če so blizu.

Kablom res nič ne škodi. Lahko pa energetski kabli škodijo komunikacijam po UTP kablih, če so kabli zelo blizu skupaj. Sploh v primeru, če kabli niso kvalitetni.

Če sta omarici kovinski in za svojo notranjost ustvarjata Faradayevo kletko, ni problema, če sta ena poleg druge.

Sicer nima veze z vprašanjem, ampak pri komunikacijski omarici je dobro biti pozoren na to, da bo dovolj globoka. Switchi znajo biti kar globoki, sploh dobri switchi. Pa spredaj potrebujejo kar nekaj prostora za priklope, sploh v primeru priklopa kakšne optike.

Aleš

Se popolnoma strinjam z napisanim. V praksi sem že večkrat zasledil kako projektanti ali izvajalci vlečejo elektriko in računalniško mrežo vzporedno le nekaj cm narazen. Zadeva sicer deluje, dokler na elektriko ne priklopimo bremen z veliko induktivnostjo, motorji, ki se zelo iskrijo in podobno nesnago (predvsem v proizvodnih objektih). Takrat pa rač. omrežje mrkne.
Sicer dvomim, da boš imel take uporabnike doma pa vseeno pazljivost ni odveč! Če ti ni do tega, da bi vlekel drugo traso, morda uporabi FTP ali S-FTP kabel, ki ima svoj oklop in prepreči induciranje motenj iz el. omrežja.
Glede omarice - ne vem če bo katera vgradnja omarica dovolj globoka, da boš vgradil vse aktivne elemente, če si vsaj malo zahteven uporabnik. Če pa boš imel samo navaden router, ki ima vgrajen wireless, potem je pa itak bolje da ga pritrdiš na steno kot pa v omarico. Adapter za napajanje boš pa že pospravil v zidno omarico.
V čisto navadno tipsko troredno omarico za štrom se spravi vse. :wink:
Fajn je samo prezračevanje omarice zrihtat.
Če si pa res ekstremist v komunikacijah, se pa nekam postavi 10" ali celo 19" omarica. V praksi za tako stanovanje zadostuje navadna podometna omarica. :wink:
nemenabijat Napisal:Tole je lajanje v luno in samo teorija. Še nikoli nisem naletel na primer, da v hiši komunikacija ni delala zaradi bližine vodnikov za elektriko. Pa saj nimaš doma bančnega komunikacijskega sistema, pa še tam to ni problem. :wink:
Kar se pa omarice tiče, če postaviš modem z wifi-jem v kovinsko omarico, lahko kar pozabiš da ti bo internet delal. Omarica mora biti plastična in prezračevana, ker se modem malo greje. Še najboljša se mi zdi Monelova oz njihova kombinacija.
V hiši je res (skoraj) vseeno, le da gredo vsak v svoji cevi Wink problem rata, ko zadevo štromarji pripeljejo v razne razvodne doze skupaj in potem ne dela IPTV, itd. (videno že večkrat). Paralelno lahko grejo, križali pa naj jih nebi...
Aja Sammmy... SFTP kabel je za doma čisti over kill Wink, ker drugače naj raje vleče optiko :twisted:
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Sam sem vlekel ravno S-FTP kabel (cat7). Res je zakon med kabli, samo če dobiš tak kabel po ugodni ceni, zakaj bi se ga branil ;-)
Ostalo mi ga je še nekaj metrov in če kdo rabi se lahko zmenimo...
1 2
Iskanje po temi