PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da se razumemo govora je bilo o "kurilnosti"...

Kurilnost - označuje tisto količino toplote, ki jo dobimo z zgorevanjem goriva, če dimne
pline ohlajamo samo do temperature rosišča vodne pare, ki je v dimnih plinih.
Voda, ki se sprošča, se šteje kot para, kar pomeni, da smo odšteli toplotno
energijo, nujno za spremembo vode v paro (latentna toplota uparjanja vode pri
25 °C )

In mogoče samo še tole...

Dečko mojih let, ki mi dobavlja bukova drva za kamin, vedno gleda na luno. In če mora kaj posekati v napačnem času, npr. zaradi vetroloma, potem pusti listje na deblu dovolj dolgo, da to iz lesa potegne čim več sokov. Točno ve, kdaj je najbolje it v hosto kaj postoriti in kako. Se je naučil od svojega očeta.
drmr Napisal:
Fery Napisal:Smrekovi razturajo.

:lol: :lol: ampak prej zgorijo Confusedhock: :roll: :wink:

Ne drži! En kg bukovih briketov v moji peči (ETA - SH 20), gori manj časa, kot en kg smrekovih.

Razlaga:

Ker imajo bukovi briketi manjšo kurilno vrednost glede na težo, kot smrekovi (briketi se tudi kupujejo na težo), avtomatika kotla pa vzdržuje konstantno temperaturo dimnih plinov, se ventilator pri kurjenju bukovih briketov hitreje vrti.

Posledično mora v enakem času kot 1 kg smrekovih briketov zgoreti 1,125 kg bukovih. Pa še nekaj. Pepela je pri smrekovih briketih manj - posledice sestave lesa!

Zakaj vsi hočejo bukova drva?

V klasičnih kuriščih so imela (in še imajo) prednost!
- smrekova rada smolijo (zaradi nepopolnega izgorevanja), pa še hitreje pogorijo.
- hrast in kostanj pri gorenju rada pokata in če nista posušena po receptu naših dedov slabo gojijo.

V sodobnih kotlih na pirolizo in z lambda sondo pa to ni več važno. Lansko leto sem kupil en tovornjak smrekovih krajnikov. 1 prm me je stal 12 €, nerazrezano in pripeljano na dvorišče. Malo več dela je bilo pri razrezu in nalaganju v kotel. Malo več pometanja v kurilnici. Kurjava pa je bila trikrat cenejša, kot pa če bi kupil bukova drva.

Cela kurilna sezona s sanitarno vodo vred preko celega leta 200 €! Pred parimi leti sem pokuril 2500 l kurilnega olja. Letos sem kupil dve leti sušen hrast. Cena 40 €.

L. P.: Goba
Goba, bi znal povedati kako se ti je obnesel hrast v Eti ? Pri nas doma imamo precej hrasta, ki ga bomo letos prvič kurili v uplinjaku. LP
Letos smo v Eti skurili star hrastov sod. Res je bil lepo presušen in gorel je res fantastično, učinek je bil na oko enak kot pri bukvi.

Če pa ni res suh in dobro spran ga na tvojem mestu ne bi kuril samega. Sicer gori ampak ni pravega učinka. Lahko ga mešaš s kakšnimi krajniki, paletami in podobno ali drugim suhim lesom, najboljše pa da počakaš še kakšno leto, če je svež.
Letos bomo kurili 2 leti starega sušenega zunaj na prostem, več ali manj so to okroglice. Za drugo leto pa imam tudi dobrih 10metrov hrasta ki je bil posekan konec februarja. Suši se na lokaciji katera na žalost ni cel dan obsijana z soncem. Samo med 12-17.00 uro.
@jack1 ukurim skoraj same hrastove ostanke,pa lahko recem da so super drva je pa pogoj,da so suha.
So kar enakovredna naprem bukovini,ce ne se boljsa -saj zame .
l.p_cratos
Eno leto sem pripravil lep kup smrekovih vej, nekatere debelejse kot kaksna roka. Tisto je pa dalo peci po ..... Ce mi bo kdaj manjkalo drv, grem najprej po smrekove veje(iglice obijem dol). Uplinjaku najbrz ne bodo skodile.
@cratos, se strinjam, hrast res lepo gori.

Ker mi je skoraj škoda mojih bukovih drv (bi jih kar pustil še kakšno zimo zunaj), planiram dobavo kakšnih palet, krajnikov in podobnih materialov. Nameravam kombinirati s kostanjevimi drvmi, ki so že lepo "uležana".

Za palete imam že rešitev, pozna še kdo kakšno ugodno varianto za take lesne ostanke v okolici Domžal?
Poklici v dol (valjavec)in klece(mesec) na zago. Mogoce tudi moravce.
Hanzi Napisal:Poklici v dol (valjavec)in klece(mesec) na zago. Mogoce tudi moravce.

Valjavec nima nič gre vse v ITA, sem namreč njegov neposredni sosed, sem ga že spraševal ker grem letos tudi sam na uplinjaka.
In po kolk proda butaro italijanu. To je ze vcasih pred leti prodajal.mislis da jo sosedu za enako ali visjo ceno ne bi prodal?
Problem je, ukvarjat se z (nami) malimi padalci ki kupujemo take ostanke. Njim je, najlažje poklicat hiaba, ko ima polno skladovnico, in gre cel tovornjak za izvoz. Lažje je dobiti material pri manjših lokalcih. To so moje izkušnje.
Okramu sem zrihtal hrastove butare po 20 eur.suhe direktno iz zage. Jih je sam hodil iskat s prikolico .
l.p.cratos
Vse odpadke se sedaj proda za sekance in ne gredo vsi v italijo saj je teh sistemov na sekance čedalje več.
cratos Napisal:Okramu sem zrihtal hrastove butare po 20 eur.suhe direktno iz zage. Jih je sam hodil iskat s prikolico .
l.p.cratos

Res je in še enkrat hvala.
1 2 3 4
Iskanje po temi