PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri toplovodni kamin + plinska peč + zalogovnik toplote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
doma bom predeloval ogrevanje hiše. trenutno ima centralno na plinsko peč, katera tudi ogreva sanitarno vodo(pretočna peč) in v dnevni sobi starejšo lončeno peč.
cil je, postavit toplovodni kamin v dnevni sobi(zalogovnik toplote v kleti) in ga povezati z obstoječo centralno na plin.
ko sem prebral že vse možen članke na tem in ostalih forumih o podobnih temah, sem si v glavi naredil hidravlično shemo in me zanima vaše mnenje moje shem oz. nasvet kako vse to zvezat skupaj. sem amater na tem področju in vsak nasvet bi mi prišel prav. to je moja shema.
lp
one Napisal:Pozdravljeni,
doma bom predeloval ogrevanje hiše. trenutno ima centralno na plinsko peč, katera tudi ogreva sanitarno vodo(pretočna peč) in v dnevni sobi starejšo lončeno peč.
cil je, postavit toplovodni kamin v dnevni sobi(zalogovnik toplote v kleti) in ga povezati z obstoječo centralno na plin.
ko sem prebral že vse možen članke na tem in ostalih forumih o podobnih temah, sem si v glavi naredil hidravlično shemo in me zanima vaše mnenje moje shem oz. nasvet kako vse to zvezat skupaj. sem amater na tem področju in vsak nasvet bi mi prišel prav. to je moja shema.
lp
načelno v redu. pomembni so detajli. sistem naj bo čim bolj enostaven.
sprememba sheme. a mi lahko kdo pove če bo to delovalo, predvsem me zanima če dam bojler vsporedno z radjatorji? pred bojler bom dal še en elektro ventil, kateri bo zapru dovod ko bo bojler dovolj ogret.
one Napisal:sprememba sheme. a mi lahko kdo pove če bo to delovalo, predvsem me zanima če dam bojler vsporedno z radjatorji? pred bojler bom dal še en elektro ventil, kateri bo zapru dovod ko bo bojler dovolj ogret.
Kako boš grel bojler, če ne boš ogreval stavbe?
Kako pa bo tvoja žena kurila, ko te ne bo doma, navodil za uporabo pa ne bo našla?

Uporaben ogrevalni sistem naj bo enostaven in zanesljiv, razvojni prototipi pa nudijo obilo ustvarjalnega zadovoljstva. Načrtuješ uporabni ali eksperimentalni sistem?
ko nebo gorel kamin, bo hišo oz. bojler grela plinska peč. poleti pa bo plinska peč grela samo bojler. na vejo od radjatorjev bi dal še en ventil(ročni ali elektro) za preklop zima/poletje.
plinska peč se bo vklopla ko bo bojler hladen oziroma iz hišnega termostata(zalogovnik mrzel).

namen mi je narediti čimbolj enostaven sistem s toplovodnim kaminom v dnevni sobi in plinsko pečjo. če imat kdo kako bolj enostavno shemo, bi prosil če mi jo da. drugače pa o centralnih nimam pojma, razen kar sem v zadnjih mesecih prebral po forumih.
hvala
lp
one Napisal:sprememba sheme. a mi lahko kdo pove če bo to delovalo, predvsem me zanima če dam bojler vsporedno z radjatorji? pred bojler bom dal še en elektro ventil, kateri bo zapru dovod ko bo bojler dovolj ogret.

Po moje ne bo delovalo, ker bo voda skozi plinsko peč krožila v napačni smeri, ker ni nobene kontrole nad tem, v kakšnem razmerju bo voda krožila skozi plinsko peč, bojler in radiatorje, ter ker bi vsa toplota iz plinske peči kamorkoli drugam morala iti skozi zalogovnik spet v napačni smeri.

Raje prestavi desni mešalni ventil in črpalko še bolj desno, tja med bojler in radiatorje, ter dodaj še dve črpalki, po eno za plinsko peč in eno za bojler. Potem bo ob dobri regulaciji delovalo v redu.

Še bolje bi najbrž bilo, če bojlerja sploh ne imel, ampak bi zalogo za toplo vodo imel kar na vrhu zalogovnika in toplo vodo sproti ogreval s toplotnim izmenjevalcem.

Aleš
na prejsnji shemi manjkata 2 povratna ventila in plinska peč že ima punpo vgrajeno. tako da sem dopolnil shemo.

imeti bojler oz. izmenjevalec v zalogovniku mi ni všeč, ker potem je potrebno poleti ogrevati zalogovnik.
varjanta da ima bojler svojo pumpo - sem tudi razmišlal, vendar potem sem ugotovil, da ko delajo vse tri pumpe pride do povišanja tlaka v sistemu oz. bi moral vgraditi hidravlično kretnico. tako sem vsaj razumel.

moj sistem ima tri načine delovanja:
1: plin - greje radjatorja in bojler, dokler ni segret bojler- nato elektro ventil zapre vejo v bojler.
2: kamin - ko gori kamin, greje radjatorja in bojler, dokler ni segret bojler- nato elektro ventil zapre vejo v bojler. na vseh radjatorjih(razen kopalnica) so termostatske glave, ko se te zaprejo gre toplota v zalogovnik.
3: kamin in plin ugasnjena, zalogovnik topel - greje radjatorja in bojler, dokler ni segret bojler- nato elektro ventil zapre vejo v bojler.

lp mitja
se shema
one Napisal:imeti bojler oz. izmenjevalec v zalogovniku mi ni všeč, ker potem je potrebno poleti ogrevati zalogovnik.
varjanta da ima bojler svojo pumpo - sem tudi razmišlal, vendar potem sem ugotovil, da ko delajo vse tri pumpe pride do povišanja tlaka v sistemu oz. bi moral vgraditi hidravlično kretnico. tako sem vsaj razumel.

V mislih sem imel, da se topla voda pripravlja z zunanjim toplotnim izmenjevalcem, v samem zalogovniku pa ni ničesar, razen morda kakšnih stvari za plastenje vode. Res je sicer, da je potem potrebno segrevati zalogovnik tudi poleti, ampak ne celega, temveč le določeno količino vode na vrhu. Pri bojlerju je pač potrebno segrevati bojler.

Hkratno delovanje različnih črpalk z različnimi pretoki ob zalogovniku ni noben problem, saj bodo, če temu tako rečemo, vsi viški šli v zalogovnik, oz. primanjkljaji prišli iz zalogovnika. Verjetno bi lahko rekli, da zalogovnik deluje kot hidravlična kretnica, karkoli že to je. Hidravlična sklopka bi bilo verjetno bolj pravilno reči.

V tej zadnji shemi je še vedno problem, da ni kontrole nad tem, kolikšen del vode bo tekel skozi bojler ter kolikšen skozi radiatorje. In, ko se bo ogreval bojler, bo enako vroča voda tekla tudi skozi radiatorje, kar je razen v hudem mrazu gotovo prevroče za radiatorje.

Aleš
to da ni neke pametne kontrole glede pretoka skozi bojler tudi menen skrbi.
temperatura vode v bojlerju naj bi bila cca 50C in bojler naj bi bil nekje velik 150 - 200l.
v sistemu, ko bo deloval kamin bo temperatura vode 60C oz več, glede na zunanjo temperaturo.
nimam predstave koliko časa rabi bojler da se segreje na 50C, ker takoj ko bo bojler segret, bo njegova veja zaprta z el. ventilom.

razmišljam tudi da bi imel bojler svojo vejo in pumpo, vendar potem se mi zdi da ko bo delala plinsak peč, bojo laufale 2 oz. 3 pumpe namesto 1.

lp
one Napisal:razmišljam tudi da bi imel bojler svojo vejo in pumpo, vendar potem se mi zdi da ko bo delala plinsak peč, bojo laufale 2 oz. 3 pumpe namesto 1.

Bodo, ja. In? Je to problem? Pravzaprav se čisto lahko pojavijo tudi situacije, ko bodo delale celo vse štiri hkrati (če je potrebno ogrevati tako bojler kot hišo, v zalogovniku ni zaloge, kamin pa v danem trenutku nekaj sicer greje, a tisto ni dovolj).

Aleš
casar Napisal:V mislih sem imel, da se topla voda pripravlja z zunanjim toplotnim izmenjevalcem, v samem zalogovniku pa ni ničesar, razen morda kakšnih stvari za plastenje vode. Res je sicer, da je potem potrebno segrevati zalogovnik tudi poleti, ampak ne celega, temveč le določeno količino vode na vrhu. Pri bojlerju je pač potrebno segrevati bojler.
Smo že bližje. Zalogovnik kar kliče po vgradnji sprejemnikov sončne energije. Lahko jih narediš v organizirani samogradnji, stroški za izdelavo SSE so približno taki kot subvencija, ki ti jo država nudi, dva vikenda druženja s sosedi in prijatelji pa tudi ni izgubljen čas.
Torej, če želiš, imaš v sončnih dneh brezplačno segrevanje vode, v prehodnem obdobju pa še ogrevanje prostorov, s soncem. Investicija? V tvojem primeru zelo majhna: črpalka, regulacija, nekaj metrov bakrene cevi...
to je tudi plan za prihodnost. zato sem mislil kupit zalogovni z enim izmenjevalcem.
kako pa zgleda ta samogradnja kolektorjev, je to preko zrmk-ja. lahko malo več informacij.
a mi lahko kdo narise najbolso shemo.
jutri grem za en teden na dopust, tako da bo debata vsaj zmoje strani malo zaostajala.

hvala vsem za ideje
lp
no pa sem nazaj.
o-val, kako zgleda ta samogradnja kolektorjev?

lp
one Napisal:no pa sem nazaj.
o-val, kako zgleda ta samogradnja kolektorjev?

lp
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/index-samogradnja.html">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/index-samogradnja.html</a><!-- m -->
1 2 3 4
Iskanje po temi