Objave: 2374
Teme: 64
Ocena:
0
.......pa kaj bi se lahko vidva počasi začela pogovarjati v "slovenščini" ...... :lol: :oops:
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Če vlaga nekje kondenzira, potem oddaja toploto, entalpična kocka jo pa zna prenesti na drugo stran k vstopu zunanjega zraka.
Kako jo prenese? Sem zgoraj zapisal, kje se ta toplota sprošča in kje se porablja. Ne govori v prid tvoji trditvi.
Citat:bi se lahko vidva počasi začela pogovarjati v "slovenščini"
Se trudim uporabljati izraze: notranja, talilna, uparjevalna, .... toplotna energija. Kaj misliš, zakaj me moti izraz "entalpična kocka"?
Latentni zalogovnik = strjevalni, ledni, parafinski, ... zalogovnik.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Sicer jaz sem strojnik po poklicu..samo priznam...da me tale entalpija malo bega..ker ali sem pozabil nanjo :oops: ali pa nismo govorili o njej (kar dvomim).
Pri nas je bilo govora o Entropiji....ki je bila zanimiva za obrazložiti, in temu primerna tudi za razumeti :wink: .
Ocena:
1
Citat:me tale entalpija malo bega
Za osvežitev znanja: Če nek materjal segreješ od 20 na 50 stopinj, boš moral vložiti nekaj toplotne energije. Dokler je ta materjal pri tej temperaturi, to toplotno energijo ohrani. Topel materjal ima razpoložljivo energijo. Ali ima tudi hladen materjal energijo? Seveda jo ima, če ga želiš še bolj ohladiti, mu moraš odvzeti (izčrpati) toplotno energijo. Materjal pri absolutni ničli pa notranje energije (= entalpija) nima, ne moreš je odvzeti, da bi ga še bolj ohladil. Entalpija je vsa notranja toplotna energija materjala. Znatna sprememba notranje energije (entalpije) je ob taljenju ali izparevanju, čeprav ni spremembe temperature.
Objave: 7354
Teme: 20
Ocena:
4
oz. poenostavljeno: vsota dovedene/odvedene toplote je enaka spremembi entalpije.
Objave: 1477
Teme: 9
Ocena:
1
Sem kje kaj falil ali tale trditev kje ne drži:
Pri entalaptičnem rekuperatorju se notranji zrak ohlaja in vlaga kondenzira, ok se sprošča več energije (izkoristek naraste), vendar ko se ta kondez spet uparja je potrebno spet več energije kot sicer in izkoristek pade.
Po tem kar nekateri pišete bi pa lahko obstajal rekuperator z več kot 100% izkoristkom (pri isti/podobni vlagi odpadnega zraka in ogretega svežega).
Isto mi ni jasno ta ledeni hranilnik toplote, že res da voda dalj časa vztraja pri 0° ko spreminja agregatno stanje, vendar ko led enkrat nastane (si odvzel vodi preveč energije), boš spet moral vložiti tisto isto energijo za taljenje, ali ne? 1.000 l ledeno kocko bo pa zemlja stalila v koliko časa?
Edit: še ena stvar glede ledenega hranilnika, dokler je voda v tekočem stanju je prenos toplote preko izmenjevalca dokaj dober (molekule vode krožijo), ko začne voda okrog izmenjevalca ledeneti pa ta prenos verjetno ni več dober?
Ocena:
1
Citat:Isto mi ni jasno ta ledeni hranilnik toplote,
Če računaš, da ga bo stalila toplota zemlje, mora biti dovolj majhen - več hranilnikov ustrezno medsebojno odmaknjeni.
Lahko je en velik, ki zadošča za zimske potrebe, poleti pa ga odtajaš s toploto s strehe (sončni kolektorji).
Res je, led slabše prevaja toploto kot voda. Pri vodi je še dodaten prenos - voda se giblje, kroži okrog cevi. Pri lednem akumulatorju moraš imeti večjo površino izmenjevalca toplote (daljša cev).
Objave: 85
Teme: 6
Ocena:
0
Včeraj sem si ogledal berghausov sistem in sem čisto navdušen. Točno tako bom dal narediti tudi za svojo hišo! Pa da ne rečem kok koristnih nasvetov sem dobil spotoma... človek res ve o čem govori!
Objave: 1638
Teme: 3
Ocena:
3
Mislim, da smo tukaj vsi malo preveč zabluzili. Entalpična kocka omogoča prenos vodne pare iz umazanega toplega notranjega zraka na svež zunanji mrzel zrak. Kako? Na kocki je posebna paroprepustna membrana, ki opravi ta del posla. In če prenašate vodno paro iz višje na nižjo temperaturo, se pri tem oddaja tudi energija. Učinek je torej malenkost boljši izkoristek ter vrnjen del vlage, ki jo pozimi še kako primanjkuje v prostoru.
Ocena:
1
Citat: Entalpična kocka omogoča prenos vodne pare iz umazanega toplega notranjega zraka na svež zunanji mrzel zrak. Kako? Na kocki je posebna paroprepustna membrana, ki opravi ta del posla
Vse je možno. Blagor tistim, ki verjamejo brez da vidijo. Ali lahko to malo pojasniš - morda bom verjel. Predvsem to o membrani, da gre para skozi, zrak pa ne. Neke vrste osmoza?
Ocena:
1
Navaden papir ima tako lastnost
Ocena:
1
Citat:Navaden papir ima tako lastnost
Tudi zrak gre skozi. Ob enakih pogojih celo nekaj več (volumsko in utežno) kot vopdne pare.
Ocena:
1
Zrak gre tam kjer ima lažjo pot, mogoče ga gre res kak procent v svež zrak, pa kaj pol? Vodna para pa se zaradi temperature kondenzira na steni in prehaja na drugo stran.