PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperator v srednje izolirani hiši

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obnese se super. Vlaga je zbetonirana med 50-55 %.
Gre za Lossnay, ki je prisesan na Mitsubishijevo kanalsko klimo. Vse skupaj z delom vred nas je prišlo 5.000 evrov.

Glede na to, da je naša hiša zrakotesna približno toliko kot fičo v času stiskanja na deponiji, sem seveda happy.

A če bo kdaj dejansko zrakotesna? Takoj ko izselim mulce, pol živalskega vrta in ženo. Prej ne. Tudi če zapurpenam in zasilikoniram vtičnice, šuke, kvantum, Teslino polje gostote.......
PowerNight Napisal:Kako se pa ta entalpična kocka obnaša poleti? Koliko ste imeli vlage v teh toplih dneh? Kateri model imate in koliko stane približno ostali material in delo?

Poleti imamo vklopljen t.i. bypass tako, da se zrak sploh ne izmenjuje čez kocko. Pri nas je vlaga vedno tam nekje nad 50%, tudi v teh dneh. Ne vem se tudi že tuhtal, da je vlagomer šel rakom žvižgat ampak sem poskusil meritve z vsaj še dvema, pa sta isto pokazala.

Edino težavo z rekuperatorjem sem zaznal čez praznike, ko nas ni bilo doma. Enkrat vmes je zmanjkalo elektrike in je rekuperator ostal izklopljen. Je bilo kar zatohlo, ko smo prišli domov. Mogoče celo obstaja kaka nastavitev nekje, ne vem, se nisem poglabljal.
Berghaus, potem ti ta klima tudi aktivno razvlažuje zrak. Si to prav predstavljam? Gre za split sistem?

Edid: imaš kombinacijo s klimo ali brez?

Ravno to je sedaj dilema pri meni. Ali izvest sistem s klimo, ki tudi razvlažuje če je potrebno ali pa rekuperator z baypassom in pasivno hlajenje s TČ.
Seveda. Beri moje lanskoletne zapiske, ko smo imeli v kurilnici dvakrat poplavo, ker je v eni noči sistem nacuzal več kot veliko vedro in se je voda prelila preko.

Poleti šele dobro vidiš, kako pomemben je dobro izveden odtok kondenza. Iz cevi v določenih obdobjih curlja, ne kaplja.

To velja za mode hlajenje in razvlaževanje.
Jaz imam kombinacijo brez klime.
edid Napisal:težavo z rekuperatorjem sem zaznal čez praznike, ko nas ni bilo doma. Enkrat vmes je zmanjkalo elektrike in je rekuperator ostal izklopljen.

Verjetno se da nastavit...kako pak. Pri meni je rekuperator narejen tako, da se ob napajanju aparata takoj postavi na prvo stopnjo. Torej če zmanjka elektrike takoj ob vklopu spet prižge.
Tudi ko opravljam servis ni problema. Ko odprem pokrov se avtomatsko izklopi (mejno stikalo), po čiščenju postavim pokrov nazaj in mašinca zalaufa na prvi, najnižji stopnji.
Izklopit ga moram ročno/z urnikom na daljincu.
Ali lahko kdo poslika malo tole kombinacijo rekuperatorja in kanalske klime. Sem gledal prospekte za oboje in si ne predstavljam kako se to zveže.
Pri nas doma je še vse odprto, golo, nepoknaufano. Odlično za pogledati. Vabljen.
Mega, to pa bi res blo zakon!
Citat:ta entalpična kocka obnaša
Lepo ime, ki ji tudi pripada. Dejansko je to rekuperator, ki dela na principu entalpije in ima obliko kocke ( dejansko prizme). Vse tisto, kar vas večina razume pod imenom rekupertator je prezračevalna naprava, rekuperator je le (lahko) njen del.

Rekuperator je izmenjevalec toplote - omogoča, da toplota iz izhajajočega plina prehaja v vstopajočega, ali obratno.
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:
Citat:ta entalpična kocka obnaša
Lepo ime, ki ji tudi pripada. Dejansko je to rekuperator, ki dela na principu entalpije in ima obliko kocke ( dejansko prizme). Vse tisto, kar vas večina razume pod imenom rekupertator je prezračevalna naprava, rekuperator je le (lahko) njen del.

Rekuperator je izmenjevalec toplote - omogoča, da toplota iz izhajajočega plina prehaja v vstopajočega, ali obratno.
Entalpija ni princip ampak stanje in sicer količina celotne energije nekega termodinamičnega sistema.
Finta entalpične kocke je v tem, da se čez membrane prenašata toplota in vlaga. Vlaga sama po sebi vsebuje latentno toploto, ki se ob prehodu skozi membrano zaradi razlike v temperaturi sprošča.
Na ta način dosežeš dvoje: povečaš izkoristek rekuperacijske naprave ter dvigneš vlažnost zraka v prostoru.
Citat: se čez membrane prenašata toplota in vlaga. Vlaga sama po sebi vsebuje latentno toploto, ki se ob prehodu skozi membrano zaradi razlike v temperaturi sprošča.
Tu nisem najbolj domač, samo razmišljam:
Ko je zunaj hladneje je možno da prihaja do kondenzacije vlage v izstopajočem zraku, s tem v zvezi sproščanje toplote, dviganje temperature izstopajočega zraka. Na drugi strani tako ovlažene membrane (predvidevam, da se membrana lahko omoči in prepušča vodo) vlaga izpareva in hladi vstopajoči zrak. Podobno se dogaja, ko je zunaj bolj toplo in bi kondenzirala vlaga vstopajočega zraka.

- Se ne morem strinjati, da se toplota iz vlage sprošča pri prehodu vlage skozi opno.
- Vlaga zmanjšuje efekt rekuperiranja (prehoda toplote med izstopajočinm in vstopajočim zrakom), če prihaja do kondenzacije znotraj izmenjevalca toplote.

Ali imaš kako razlago, zakaj je rekuperator (izmenjevalec toplote) upravičen do vzdevka "entalpičen". Zame je to le komercialna poteza, da izgleda bolj učeno.
Entalpičen mu rečejo zato, ker gre za prenos tudi notranje energije vodne pare na mrzel svež zunanji zrak in če vzameš npr. dva ekstremna primera:
stanje1 = topel, vlažen, umazan notranji zrak 22 st.
stanje2 = mrzel, suh, svež zunanji zrak 5 st.
potem lahko segreta zračna vlaga iz stanja1 prehaja v hladnejše okolje stanja2 in pri tem jasno oddaja notranjo energijo, ker teži h kondenzaciji.
Citat:Entalpičen mu rečejo zato, ker gre za prenos tudi notranje energije vodne pare na mrzel svež zunanji zrak
Se ne strinjam, da se notranja energija (izparevanje, kondenzacija) vodne pare v zraku prenaša na hladen zrak.
Citat:sproščanje toplote, dviganje temperature izstopajočega zraka. Na drugi strani tako ovlažene membrane vlaga izpareva in hladi vstopajoči zrak.

Entalpija = notranja energija snovi. Če govorimo le o toplotni energiji pare (vlage v zraku), je to skup ohlajanja pare, kondenzacije, ohlajanje vode, strjevanje vode (led) in ohlajanje ledu. Če je entalpija razlog za ime rekuperatorju (entalpična kocka, zakaj potem govorimo pri zalogovnikih centralne kurjave o zalogovnikih (voda) in entalpičnih zalogovnikih (parafin, ....). Če bi hoteli poudariti bistvo črpanja energije bi parafinski zalogovnik morali imenovati kvečjemu strjevalni - entalpična sta oba.
-Zame je ime entalpična kocka le reklamna poteza ne pa znanost.
Žerjavar Napisal:Entalpija = notranja energija snovi. Če govorimo le o toplotni energiji pare (vlage v zraku), je to skup ohlajanja pare, kondenzacije, ohlajanje vode, strjevanje vode (led) in ohlajanje ledu. Če je entalpija razlog za ime rekuperatorju (entalpična kocka, zakaj potem govorimo pri zalogovnikih centralne kurjave o zalogovnikih (voda) in entalpičnih zalogovnikih (parafin, ....). Če bi hoteli poudariti bistvo črpanja energije bi parafinski zalogovnik morali imenovati kvečjemu strjevalni - entalpična sta oba.
-Zame je ime entalpična kocka le reklamna poteza ne pa znanost.
Pravi entalpični izmenjevalec ne zna rekuperirati zgolj toplote ampak tudi latentno, notranjo energijo segrete vlage. Če vlaga nekje kondenzira, potem oddaja toploto, entalpična kocka jo pa zna prenesti na drugo stran k vstopu zunanjega zraka.

Latentni zalogovniki toplote delujejo na podobnem principu ampak tu gre za spremembo agregatnega stanja iz tekočega v trdno in obratno. Saj vemo da pri segrevanju ledu, ki ima 0 stopinj do tekoče oblike s prav tako 0 stopinj, potrebujemo kar veliko energije. Pri acetatnih zalogovnikih izkoriščamo prav ta pojav, le pri višji temperaturi. Ker je shranjena energija (notranja energija glede na lastnost snovi) toliko večja, rabimo manjše volumne zalogovnikov.
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi