PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Najceneša izvedba toplovodni kamin + talno ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izkušnje, mnenja?
Zanima me ugoden, nezakompliciran sistem!
Toplovodni kamin bi imel najraje na pelete.

O kakšnih cenovnih okvirih lahkot tukaj sploh govorimo....?!

hvala.
Trenutno finaliziram Zuzio. Teme o skupinskem nakupu se verjetno spomneš. Na palete je še manj kompliciran sistem, ker ima menda vse vgrajeno in samo še priklopiš.

Nabavljene imam dve ekspanziji, dve pumpi (apfa 2, wico), mešalni ventil je na poti, en kup pocinskanih kolen je vgrajenih, par pocinkanih cevi, ki jih sproti prilagajam (navoje delam, je zanimivo), dva varnostna ventila, oddušni lončki, par navadnih ventilov. Za hidravično ločenost sitema nameravam vgraditi ploščni izmenjevalnik (ima tudi Laik in jo kopiram, sprašujem v sosednji temi). Zalogovnik je v planu, bo ko bo. Trenutno sem testiral delovanje termostata v povezavi s loputo dovodnega zraka (v pisarni). Dela.
Talno je v polaganju. Drugega sistema zenkrat ne bo.

Izkušnje s takim ima laik, menda pa jih je polno, ki ga imajo na palete.
kaj pa zalogovnik oz. kako imaš vezano na talno?
vidva imate vložke, a ne?
Kaj pa samostojna kaminska peč? se ne splača?
Prvi krog bo okoli peči, drugi krog, v katerem bo nižja temperature, bo direkt na talno. Zalogovnik bo prišel na prvi krog, takrat bo verjetno ukinjen drugi krog. Hidravlično ločenost svetujejo na forumu strojnistvo. Se mi zdi kar logično, da ne vseka kakšnih 70 do 90 stopinj v alumplast, če gre kaj narobe.

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ignkominkiunichr("46")pl/pliki/producent/kratki_schemat_kominek_z_kotlem_smallunichr("46")jpg[/img]

Na skici mešalni ali termostatski ventil nista narisana.

Na hitro stroškovnik:
- peč, termostat, avtomatična loputa, STS varnostni ventil, sistem za loputo dimnika cca 950 EUR (glej temo o skupiinskem nakupu),
- termostat 2,5 bar cca 8 EUR + 3 poštnina
- termostat 3 bar z oddušnim lončkom - enih 30 EUR
- lonček par eur
- dve expanziji 40 EUR
- mešalni ventil + tipalo + poštnina 60 EUR
- inox cev 40 EUR + koleno
- črpalka aplha 2 25 40 - cca 190 EUR
- 2 holandca - ceno pozabil
- wilo star 25 60 + 2 holandca + pošntina - 185 EUR
- izmenjevalec + poštnina - cca 60 EUR
- pocinkane cevi, 1 cev 1" cca 6m x 4 EUR, 1 cev 1/2" nezano EUR, manjkata še cca 2 cevi 3/4"
- en kup pocinkanih kolen, cena neznana
- par ventilov, cena pozabljena

Tja proti 2 jurjem gre komplet ogrevanje brez zalogovnika + max 2 jurja komplet talno za 180 m2 (1600 m cebi, 3 omarice, 3 mešalni ventili), s tem da bo ostalo par 100 metrov cevi in en razdelilnik in omarica za poznejše čase. Par fitingov colskih je bilo dragih kot pes, ravno tako cev fi25.

Sposodil sem si nože za rezati navoje, nabavil cevni primež v interdiskontu za 14 EUR, kupil rezalnik inox cevi s poštnino 20 EUR, menda je profi.

Droben material - loctite vrvica (ta je super, boljša kot telfonski trak) 15 EUR

itd.
hvala.kolko kalklkuliraš te bo prišlo vse skupaj? 3 čuke, več?
Okrog 4 tuto kompleto. Sem dopolnil zgoraj vse kar sem se spomnil in zaokrožil navzgor.
verjamem.
hm, ni "poceni" zgodba, to, a ne?!
jaz bi to številko (najbrž utopija), rad prepolovil!
nimam šans očigledno :?
Nekako ni najbolj, ne. Lahko bi čaral samo z 1 črpalko, ta cenejšo, bi malo bolj trpela elektrika. Ena ekspanzija. Izmenjevalnik ni nujen, delo bi opravljal mešalni ventil. Glede cevi, bakrene so najbrž dražje, plastike ne bi dal, pri varnosti ni kaj špekulirati, ventili tudi niso dražja postavka. STS20 je kar drag - cca max 70 EUR pri nas, je pa nujen. Termostat bi lahko bil navaden/ta cenejši. Cevi v osnovi mimimalne na račun večjih pretokov. Talno bolj na široko na račun malenkost večje vstopne temperature. Bi se dalo sklestit za par stotakov, komot. Ostane vprašanje, kam s presežkom toplote, če peč ponori. Menda ustreza 5 cm tlaka 180m2 500 literskemu zalogovniku. Videčemo i zdravi bili.

Pričakujem še koga, ki bo priletel s precej nižjimi cenami.
Jaz sem tudi na tem, da bi namesto TČ uporabil toplovodni kamin na pelete. Glede na to, da bo hiša 130m2 in na pol pasivna, se mi zdi investicija v TČ pretirana.
Tako ali tako pa sva planirala manjši kamin na drva v osrednjem bivalnem delu. Sedaj razmišljam, da bi namesto kamina na drva vstavil kamin na pelete in ga povezal na talno ogrevanje.
In če prav razumem ursa, ni nujno potrebna predhodna vezava na zalogovnik vode? Kamin je namreč oddaljen cca 10 m od prostora, kjer je planiran prostor za tehniko in če ni potrebe, ga ne bi vključeval. Tako ali tako za sanitarno vodo poleti ne bom kuril, zato vseeno še investicija v TČ za sanitarno, kar pa vseeno ni veliko.
Ali je možna taka vezava pri talnem ogrevanju, da se lahko zalogovnik dodatno instalira (če se pokaže, da so T odkloni pri direktni vezavi peč-talna preveliki? Verjetno pa je razlika v temperaturi vode (vsaj do časa, da se sistem stabilizira) ali gre voda direktno v talno, ali pa najprej v zalogovnik? Najbolj me skrbi, da bi imel določen pas v tleh pretopel.

Če ima kdo že praktične izkušnje s tem?
hm, mislim da direktna vezava odpade! vseeno je premalo primerno ogrete vode, ali pa je le-ta prevroča.... zalogovnik je potemtakem nuja, ali ne?!
to tudi mene zanima....
jaz stremim tudi k čim preprostejši rešitvi, brez nepotrebne in drage navlake...
Laik je nekje pisala, da je gnala sistem brez zalogovnika samo preko mešalnega ventila. Očitno je imela dovoljšen odjem. Voda bi bila kvečjemu prevroča. Verjetno bi bilo potrebno kuriti s pametjo.
...drži...kar je najbrž "lažje" na pelete??....
Res je.
Prbl. 9500eur., kompletni ogrevalni sistem, 100m2 talno, zg. 4 zanke, spodaj 5, 2 lojtri, + priprava sanitarne v kotlovnici. 7m, 150mm inox dimnik, na ključ, kpl. (lahko bi bil 120mm) - 1150eur,
Toplovodni peletni kamin Extraflame Melinda idro 15kW, 1000l zalogovnik z vgrajenim bojlerjem 200l +6kW el. grelec, regulacija Seltron z meš. grupo, 1x alpha 2, 2x exp. posodi (80l in 8l), 2x esbe termo vent. (sanitarna v. in dvig povratka), kotlovnica ogrevanje baker 22, 2x lojtri 18 in 15 baker (termosifonsko!). Cena nabave,montaže kotlovnice in kamina 6600 eur, Dobil subvencijo!

Materijal talno gretje 900m cevi, 2 razdelilca in 2 lojtri nabavil in zmontiral sam. Cena tega pa sigurno ni presegla 2000eur.

Mislim da je taka izvedba ena cenejših ogrevalnih sistemov z dimnikom, mogoče tudi brez...

lp, Primo
Pa še to! Ob vsak toplovodni kamin pri talnem gretju, obvezno zalogovnik!

lp
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi