Objave: 2
Teme: 1
Ocena:
0
Imam 30 m2 veliko stanovanje kateremu pripada odkrita terasa terasa
15 m2 poleg tega imam 50m2 neizdelanega (je samo streha) podstrešja
katerega 50% ni uporabne- je nižje od 1,40 m.
Od katere površine sem dolžna plačati za obnovo fasade in od katere
površine v rezervni sklad (do sedaj nismo imeli rezervnega sklada).
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
msedem: če nimaš kaj povedati, tudi prositi ni treba (smeško gor alpa dol).
bežigrad: povej kaj več. Kaj piše v kupoprodajni pogodbi oziroma v zemljiškoknjižnem izpisku za tvojo lastnino? Razjasni malo bolj podstrešje.
Terasa (kot tudi balkon) se je včasih obračunaval s faktorjem 0,25 (kako je sedaj, nimam podatka)
Za fasado (kot tudi rezervni sklad) se obračunava delež, ki ga ima površina tvoje lastnine v razmerju z ostalimi etažnimi lastniki. Ali imate mogoče upravnika?
lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Objave: 5
Teme: 0
Ocena:
0
Ja pri nas je tko!stanovanski sklad pošlje dve položnici mesečno!Obe sta določeni po kvadraturi stanovanja,rezervni sklad ravno tako!
Pri obnovitvenih delih je dogovor tak,da se na blokovski skupnosti določi nujna dela(recimo nova streha ali fasada),nato se najde ponudbo,ki je cenovno dostopna,nato se znesek razdeli na osebo in se dodatno varčuje!
Primer:potrebujemo 1000 eu za fasado,imamo 15 oseb,torej 1000 delimo na 15 in dobimo 66,66 eu na osebo!nato se določi varčevalna doba,saj nemore vsak plačati 66,66 eu v enkratnem znesku,in se doreče da se da na 3 obroke,ko je plačano se prične z deli!Vedno je odstopanje pri varčevanju saj nekdo lahko plača več,nekdo manj,princip pa je enak,tako naj bi to funkcioniralo!Pri nas traja že 30 let!
LP
Objave: 1679
Teme: 3
Ocena:
2
Če do sedaj niste imeli rezervnega sklada....ali je objekt relativno nov, ali pa niste imeli upravnika?
S temle si boš lahko pomagala. Vir: odgovor ZPS na sorodno vprašanje.
Pravilnik o merilih za določitev prispevka etažnega lastnika v rezervni sklad in najnižji vrednosti prispevka, ki je začel veljati 7. 2. 2004, določa, da se kot merila za določitev prispevka upošteva:
površina stanovanja,
starost večstanovanjske hiše in
rekonstrukcija večstanovanjske hiše.
Upravnik pridobi podatek o (bruto) površini stanovanja na podlagi opravljenega točkovanja iz zapisnikov o ugotovitvi vrednosti stanovanj. Če v večstanovanjski hiši točkovanje še ni bilo opravljeno, pridobi upravnik podatek o površini stanovanja iz zemljiške knjige ali iz katastra stavb ali iz listine, ki je podlaga za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo (npr. prodajna pogodba).
Prav dejstvo, da se sedaj namesto višine neprofitne najemnine upošteva površina stanovanja, bo na eni strani olajšalo upravnikom izračun prispevka, na drugi pa bo lastnikom tudi olajšalo nadzor nad pravilnostjo izračuna.
Glede na starost (ta se določi po letu izgradnje) je lahko večstanovanjska hiša uvrščena v enega od naslednjih starostnih razredov :
I. starostni razred - če je hiša stara do 10 let;
II. starostni razred - če je hiša stara 10 do 30 let;
III. starostni razred - če je hiša stara 30 do 60 let;
IV. starostni razred - če je hiša starejša kot 60 let.
Pri določitvi starosti hiše pa je treba upoštevati tudi opravljeno rekonstrukcijo. Če je bila na večstanovanjski hiši opravljena celovita rekonstrukcija, to pomeni, da so bila opravljena vsa potrebna glavna investicijska vzdrževalna dela (obnova ali zamenjava strešne konstrukcije ali kritine, instalacij in naprav za ogrevanje, vodovodnih, plinskih, električnih in drugih instalacij, obnova ali zamenjava fasade, toplotne izolacije in dvigal), se šteje, da je starost hiše v prvem letu po rekonstrukciji pet let in je tako uvrščena v I. starostni razred.
Če pa je bila opravljena le delna rekonstrukcija (opravljena sta bila vsaj dva sklopa navedenih investicijskih vzdrževalnih del), je starost hiše v prvem letu po rekonstrukciji 20 let in je tako uvrščena v II. starostni razred.
Tudi znesek, s katerim pomnožimo površino stanovanja (izraženo v m2) in tako izračunamo višino mesečnega prispevka v rezervni sklad, je določen glede na to, v kateri starostni razred sodi večstanovanjska hiša. Znesek je tem višji, čim starejša je hiša, kot je razvidno iz tabele :
I. starostni razred
0 EUR/m2
II. starostni razred
0,20 EUR/m2
III. starostni razred
0,25 EUR/m2
IV. starostni razred
0,30 EUR/m2
Lep pozdrav,
Mag dom
Gorazd
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Ponavadi je že rezervni sklad in vsi ostali stroški, ki se obračunavajo v bloku po kvadraturi...narejen po nekem delilniku...in na podlagi tega delilnika se potem tudi določa koliko je kdo dolžan za obnovo večjih del, kipresegajo stredstva rezervnega sklada.
Torej....če je recimo delež po katerem vplačuješ v rezervni sklad npr. 1,36 % bo tudi tak delež pri obnovi fasade, ki bo stala recimo 70.000 EUR..torej pade nate 952 EUR.
Objave: 2
Teme: 1
Ocena:
0
spoštovani,
pošiljam še dodatno pojasnilo k mojem vprašanju.
v stanovanjski stavbi stari preko 80 let z 8 stanovanji imam najmanjše
stanovanje 30 m2. K stanovanju spada še odkrita terasa 15 m2 s
kovinsko ograjo.Terasa je neuporabna, ker je nad zelo prometno cesto
tako da še perila ne sušim na njej.Pod teraso je stanovanje. lastnik
tega stanovanja mi že grozi da moram teraso sanirat da mu ne bo teklo
v stanovanje, Lastniki stanovanj smo si razdelili tudi kletne prostore
in podstrešje kjer so si nekateri izdelali bivalne prostore. Moj del
podstrešja v bruto površini 50 m2 je neizdelan brez izolacije in brez
svetlobe ima samo streho.Polovico mojega podstrešja je pod višino
1,50 m.Pri razdelitvi stroškov za obnovo fasade mi je upravnik računal
vso bruto površino 30+15+50 m2 tako da je moj delež obnove fasade
večji kot pri 3 x večjemu stanovanju. Pa še obnovo terase moram
narediti sama na svoje stroške.
Prosim vas za nasvet, ali je izračun stroškov pravilen glede na to, da se obravnava terasa in podstrešni prostori enako kot stanovanjska površina.
Za vaše nasvete oz. odgovore se vam najlepše zahvaljujem!