PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Odvod vode iz greznice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živim v naselju, kjer še ni kanalizacije (in je tudi še dolgo ne bo). Hišo sem kupil lani.

Trenutno je situacija glede odvoda odvečne vode iz greznic takšna, da zgornja dva soseda spuščata odvečno vodo na mojo parcelo - to izgleda tako, da vsak enkrat na mesec izpusti vodo iz greznic preko cevi, ki tečejo pod mojo parcelo, na plano pa pridejo v bregu, ki je pod mojo hišo in je prav tako v moji lasti. Tudi moja greznica ima speljano cev do istega mesta, tako da v tisti breg odteka višek vode iz naših treh greznic. Takšen je bil ustni dogovor prejšnjega lastnika hiše in teh dveh sosedov.

Sedaj pa imam namen tisti breg sanirati (prejšnji lastnik ga je pustil, da se je razrastel po svoje, jaz pa sem ga zdaj počistil in bi rad nasadil sadno drevje), moti pa me tudi vonj, ki se pojavi vsake toliko časa. Zanima me, kakšne opcije sploh imam. S sosedi smo v dobrih odnosih in bi rad, da tako tudi ostane. Obstaja kakšna opcija mini čistilne naprave, ali pa da se skoplje globok jašek in se cevi napeljejo vanj... ali kaj drugega? Kakršen koli nasvet bo dobrodošel Smile
Kako urediti je precej odvisno od vrste terena. Če je teren pod vrhnjo pastjo zemlje porozen, je še najlažje narediti izkop vsaj 3m in nato postavit tri betonske meterske cevi pokonci, spodnjo navrtano in na ta način naredit ponikalnik.Na vrhu daš pokrov in ti zadeva ostane lepo zaprta, vonja ni še in noben ne more noter past pa svinjarije nimaš na parceli.

Na podoben način sem jaz rešil odvod vode in zraven speljal še meteorno vodo in zadeva špila. Seveda je predpogoj da spodnja podlaga požira in da se greznice redno čisti, da ti ne bi greznični mulj "zabil ponikalnika".

Pa tudi cenovno tri meterske cevi in dve strojni uri rovokopača ni nek v nebo vpijoči izdatek. Seveda pa bo mislim da 2017 vse skup, cela greznica, morala biti speljana v malo čistilno napravo in potem bo tvoj ponikalnik brez veze, ker bo imel vsak sosed svojo MČN, ali pa če jo boste delali skupaj. V 5 letih se pa tri betonske cevi že xy-krat poplačajo.
Hvala za odgovor.

Bi takšna rešitev bila dovolj za 3 povprečna gospodinjstva, pri čemer ima 1 greznico, kjer odvečna voda odteka 'nonstop' malo po malo, 2 pa enkat na mesec izpustita odvečno vodo in je je kar precej?
Kaj pa če bi zraven speljal še meteorno vodo iz enega jaška s ceste?
Iskanje po temi