PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri 2 sobna termostata za upravljanje ene "pumpe"

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Hiša je stara 13 let in v zgornjem nadstopju sva naredila stanovanje. Vsi vodi za radiatorje si sledijo iz prvega nadstropja v drugega. Termostat je sedaj le v prvem nadstropju, slišal pa sem, da je možno kupiti tudi brez žični termostat na dalinsko upravljanje pumpe, tako da bi tudi v zgornjem nadstropju lahko zagnali pumpo.

Ali ima kdo kakšne izkušnje s takimi stvarmi in kateri termostati so najbolj primerni.
Lp Jaka
Dva termostata - torej bo ali en ali drugi lahko vključil črpalko in oba bosta morala bit izključena, da se bo črpalka izključila (torej vzporedna vezava). Na kaj pa ogrevate - olje, plin? Imate v bajti termostatske ventile?

V vsakem primeru, se po moje da kar na tem obstoječem termostatu nastaviti tako,d a bo tudi vam zgoraj udobno, saj če imaš samo eno črpalko itak ne moreš nastaviti sistema čisto po svojem okusu (še vedno bo potem to zmrdo tisti, ki bo spodaj nastavil drugače).

Brezžični termostati se dobijo marsikje in so cenovno ugodni in delujjo pač tako kot vsa roba ki se dela na Kitajskem (kjer se danes tako vse dela). Ima tudi Seltron nekja v ponudbi,....
v dnevni imam kamini in termostat. letos sem v nabolj mrzlo sobo dal dodatni termostat in ga vezal tako kot je zgoraj opisano. v dnevno pa sem namestil termostatski ventil. zadeva funkcionira super v primerjavi z lanskim letom, ko sem imel v dnevni 24, v sobi pa 16 stC, črpalko oz. peč pa sem moral vsakič sproti vklapljati in zapirati ter odpirati ventile...
Ja, to je osnovno pravilo, da moraš imeti termostat v tistem prostoru, kjer nimaš še pretiranih drugih virov.

Najpreprosteje (in zelo solidno) je termostatska ura (digitalna z možnostjo nastavitve za vsak dan v tedno posebej) brez meritve temperature - da pač nastaviš kdaj sploh naj greje in termostatski ventili na vseh radiatorjih, zraven pa še elektronski regulacijski ventil v kurilnici pri peči, če ni potrebe po preveč vroči vodi.

To je en tak dokaj preprost in cenen način zelo solidne regulacije.

Vse ostalo je potem bol komplicirano in dražje za majhne prihranke, ampak kaj hočemo, če smo pa elektroniki tako zaljubljeni v elektronska vezja, da moremo celo bajto ožičit in vse skupaj povezat na en mikrokontroler, ki potem dela (pogojno in večkrat kar po svoje. Pa še če te kap zadane more potem žena zamenjat celotno regulacijo, ali pa si najt drugega štromarja :-) .
Hiša se ogreva na olje, v 2 nadstropju so vsi Danfosovi termostacki ventili, spodaj pa so klasični navadni ventili -Armal. Menda se da tudi te navadne Armalove ventile nadomestiti s termostackimi glavami ne da bi bilo potrebno spuščati vodo iz radiatorjev.
Tudi sam sem že slišašal za termostate od podjetja Seltron iz Brezij. Ali ima že kdo kaj podobnega zmontirano in kako deluje?
Stvar je v tem da ni potrebno hoditi v spodnji štuk in zagnati pumpe ampak to lahko storiš som v svojem stanovanju.
Lp Jaka
Kontoler za to stvar je lahek. Vse kar rabiš je en čip z ALI vrati, par uporov, diodo, tranzistor, rele, ploščico ter en odslužen usmenik lahko od mobitela. Če znaš narediti te to pride okol 2kSIT.
jakob Napisal:Menda se da tudi te navadne Armalove ventile nadomestiti s termostackimi glavami ne da bi bilo potrebno spuščati vodo iz radiatorjev.

Bo treba kr vodo spustit in zamenjat ventile pred montažo term. glav. Cry
lahko pa to ugotoviš zelo hitro. Odstrani pokrovček. Če je potrebno steblo ventila obračati, da ga odpreš/zapreš jih je potrebno menjati.
Lp! e.
Iskanje po temi