PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Za telebane; kako sam opraviš prepis z darilno pogodbo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
lep pozdrav,
sama imam tudi primer, pri katerem ne vem, kako naj ga rešim. Stric želi prepisati name hišo ter nekaj zemlje. V vsakem primeru bom lastnica postala sama, saj bo tudi pri morebitnem dedovanju hiša postala moja. V hišo sem se že vselila, rada pa bi se zavarovala pred morebitnim "nagajanjem" strica, saj ne bi rada pustila vseh mojih prihrankov v tej hiši. Sedaj me zanima, če obstaja kakšna druga legalna-pravna možnost, da bi bilo moje bivanje v tej hiši uradno in me ne bi mogel "nagnati", ali se naj poslužim darilne pogodbe?

Hvala za odgovor, Martina.
še nekaj vprašanj Big Grin
Ker sem se z očetom pogovarjal in mi je prišlo na idejo (po prebiranju vaših komentarjev).
oče je rekel, da bi prepisal name a jaz bi zaradi davka malo počakal da uredim stanovnje tako da:
1. Mu za 2/3 povečam kvadraturo,
2. adaptiram kopalnico,
3. adaptiram inštalacijo, vrata, okna, tla,...

In potem prepiše name ter ob tem na obrazcu za prepis napišem veliko višjo vrednost stanovanja.
Tako prodam in davek na kapitalski dobiček je zelo majhen.

1. Koliko realno moram oceniti?
2. Nekje sem bral da moram postaviti 5.000€ pod tržno? Torej bi bil davek na prodano recimo če bi za isto ceno prodal 1.000 (20% na 5.000)?
3. Kaj če se proda pod napisano ceno kot bo napisano na obrazcu?
4. Je možno, da mi pošljejo cenilca če se ne strinjajo z višino moje cenitve stanovanja? Npr. 130.000 za 40m2 (prodal bi ga verjetno za 100.000 ali 110.000).
5. Kaj je to 2% davek na trgovanje z nepremičninami? Velja to tudi zame?

Prosim za mnenja. Ker na kar je zdaj ocenjeno bi plačal 12.000€ davka, kar je enormno
Morda zadeve razumeš nekoliko napačno.
Problem je davek na kapitalski dobiček. In tega plača tisti, ki nepremičnino odtuji (proda, zamenja, podari). Razlika med vrednostjo ob pridobitvi nepremičnine (če je ta pridobitev bila pred 01.01.2002) in vrednostjo na dan odsvojitve.
V tvojem primeru bo pomembna številka (vrednost), ki je na odločbi o dedovanju, to se šteje kakor vrednost ob pridobitvi. če je tam napisana kakšna majhna številka (kar se je delalo, da bi se plačalo manj davka), potem bo treba zadeve urejati preko cenilca, ker dacarji verjetno ne bodo verjeli da je vse skupaj tako malo vredno. Če pa imaš tam napisano stvarno vrednost, potem morda davka od dobička OČE sploh ne bo plačal. On je namreč tisti, ki bi v očeh dacarjev imel dobiček, ne ti.

Bom pa še enkrat svetoval (čeprav to vsi zelo neradi slišijo): strošek notarja v takšnih transakcijah je malenkost proti možnim zapletom, če se lotimo dela sami...
Če dopolnim lial-a - dacarji bodo rade volje 'verjeli', da je bilo stanovanje pri dedovanju tako malo vredno.
Imaš prav, SinAbi.
Vidim, da sem nekoliko nerodno zapisal vse skupaj - dacarji 'verjamejo' majhni vrednosti ob dedovanju, nikakor pa majhni vrednosti ob odtujitvi.
Sploh je pa v mojem primeru dacarka kakor popolnoma nepomembno označila URADNO številko, ki smo jo dobili od države v tistih papirjih...
lial Napisal:Morda zadeve razumeš nekoliko napačno.
Problem je davek na kapitalski dobiček. In tega plača tisti, ki nepremičnino odtuji (proda, zamenja, podari). Razlika med vrednostjo ob pridobitvi nepremičnine (če je ta pridobitev bila pred 01.01.2002) in vrednostjo na dan odsvojitve.
V tvojem primeru bo pomembna številka (vrednost), ki je na odločbi o dedovanju, to se šteje kakor vrednost ob pridobitvi. če je tam napisana kakšna majhna številka (kar se je delalo, da bi se plačalo manj davka), potem bo treba zadeve urejati preko cenilca, ker dacarji verjetno ne bodo verjeli da je vse skupaj tako malo vredno. Če pa imaš tam napisano stvarno vrednost, potem morda davka od dobička OČE sploh ne bo plačal. On je namreč tisti, ki bi v očeh dacarjev imel dobiček, ne ti.

Bom pa še enkrat svetoval (čeprav to vsi zelo neradi slišijo): strošek notarja v takšnih transakcijah je malenkost proti možnim zapletom, če se lotimo dela sami...
Ne vem če se razumevaBig Grin Vem, da oče nebi plačal saj gre na vendarle za darilno pogodbo v prvem dednem redu.
Oče se je odločil, da bi meni daroval in jaz bi rad prej povečal kvadraturo in obnovil (še predno mi daruje), tako da, ko bom dobil obrazec bom lahko velik znesek napisal. Torej bom po prodaji imel manjšo razliko in bo potem takem manjši znesek kapitalskega dobička.
Se pravi sedaj je vredno recimo 60 in po obnovi bo vreden recimo 100, šele tedaj ga meni oče podari in napišem na obrazec večjo vrednost recimo 110.
Potem se jaz odločim prodati recimo za 120 in na razliko 10 gre 20% davek na kapitalski dobiček ter jaz plačam 2.
Je tako?

Verjamem, da je malenkost samo bi rad razumel :wink:
brunoland Napisal:Vem, da oče nebi plačal saj gre na vendarle za darilno pogodbo v prvem dednem redu.
Pa še kako bo plačal, če se izkaže razlika med vrednostjo ob dedovanju in na darilni pogodbi!
Tu je dedni red nepomemben. Na zapuščinski so zneski in samo to šteje.
Ja, sliši se noro da davkariji plača nekdo, ki nekaj podari in to celo v družini...
Tudi sam nisem mogel verjeti tega, moja mama, ki ima krepko čez 80, pa še danes zmajuje z glavo. Na srečo imamo v širši družini sodnico, njej je mama na koncu le verjela.
Kljub temu, da je bilo kompletno obnovljeno z novo inštalacijo, okni, kopalnico, povečavo prostora? in da bo ob predaji drugačna kvadratura?

Torej da bi se davek nekako izpodbijalo in opravičevalo z vložkom?
Očitno se bo res že prej treba dobiti s pravnikom oz. notarjem Sad
To je pri meni uredil kar cenilec. Ocenil in zapisal je vrednost ob pridobitvi in drugo ob odsvojitvi.
Od razlike, ki je bila najmanjša možna (po besedah cenilca) je potem mama plačala ta davek.
Vendar mi nismo imeli nobenih konkretnejših vlaganj, tako da ne vem, kaj se ti bolj splača.

Edit: ne mislim na tvoj zadnji stavek - pisal sem za prejšnje vprašanje!
Notarji so pri vseh teh zadevah skoraj nujno zlo - pogodba, nasvet, vpis v ZK, plačal sem dobrih 250€ + sodno takso.
Se pravi ko dobim in ga obnovim, ga tik pred prodajo ocenim?
Pozdravljeni,

tudi sam imam eno vprašanje. Mami mojega dekleta je lastnica zazidljive parcele, katero bi podarila nama. Predlagal sem naj jo napiše samo na njo z darilno pogodbo, saj je strošek najmanjši, punca pa vztraja da se naj napiše na oba, vsak 1/2 lastnika. Kaj je najboljša in najcenejša opcija v tem primeru?
ali se v tem primeru naredi za pol parcele prepis z darilno pogodbo mati-hči, za ostalo pa se dobi vrednost in po kupoprodajni, ali je kakšna bolj smiselna varjanta?

Hvala za odgovore
Imel bi eno prošnjo v zvezi z darilno pogodbo. Prosil bi, če bi lahko kdo posredoval osnutek/vzorec darilne pogodbe za nepremičnino/hišo. Seveda imam namen zadevo pregledati in dodelati z znancem/odvetnikom, pa bi si z osnutkom olajšal delo. Hvala.
Poslano na mail...

LP
1 2 3 4 5
Iskanje po temi