PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Štirna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
marx Napisal:Če misliš s tem"zabijanje štirne" zabijanje cevi za kasnejše črpanje vode,je odgovor približno takšen.Spomnim se da mi je oče pripovedoval kako so to počeli.Najprej so naredili glavo-špico za glavo so po cevi navrtali luknje skozi katere se kasneje črpa voda v cev.V cev so nasuli sol in jo natlačili v dolžini lukenj s tem namenom da luknje ni zapolnila prst.Cevi so tako zabijali v zemljo.Ko so zabili dovolj globoko je voda stopila sol.Takšen je bil včasih postopek .

LP Marko

Po tem postopku je sodelavec delal en mesec nazaj..seveda je zadeva uspešno potekala.

Pri nas smo ročno kopali kakih 8 metrov globoko...bil je neke vrste 'lonec' z zarezo spodaj (kot ribežen)..tega si vrtel in ko je bil lonec poln, si ga potegnil ven, spraznil ter ponovil postopek. Nato jenoter prišla cev (ne vem..mislim da okoli 2 coli) - naluknjana kakepol metra nad špico.
Ali bi lahko tako starinsko ročno pumpo (štirno) postavil nad vkopan rezervoar, v katerem bi zbiral deževnico? Ima to sploh smisel?
Glede na sušno obdobje bo verjetno tale tema spet zaživela.
Imam namen nabiti šterno,pa se pridružuje vprašanju pero76,kako veš kdaj prideš do vode?
lp
fojzl Napisal:Glede na sušno obdobje bo verjetno tale tema spet zaživela.
Imam namen nabiti šterno,pa se pridružuje vprašanju pero76,kako veš kdaj prideš do vode?
lp

Ko si približno na tisti globini, kjer naj bi bila voda, je potrebno vsakih 5-10 cm zabite cevi preverjati prisotnost vode. To najlažje narediš z kakšnim vijakom ali matico privezano na vrvico. Matico spustiš do konca v cev in jo izvlečeš. Če je voda prisotna, boš na matici opazil raztopljeno sol.
Zadeva je zelo preprosta. Moraš pa paziti, da cevi ne zabiješ pregloboko. Podtalna voda je velikokrat kot majhen potoček (žila). Če cev zabiješ pregloboko, boš zopet v "suhem" in z vodo ne bo nič.
pozdrav
tudi mene zanima kako veš na kateri globini je voda nebi ravno kopal z bagerjem do vode a je kak drug (cenejši) način?
karli&kristy' Napisal:pozdrav
tudi mene zanima kako veš na kateri globini je voda nebi ravno kopal z bagerjem do vode a je kak drug (cenejši) način?

Nekateri ljudje, ki imajo sposobnost iskanja vode, lahko dokaj natančno ugotovijo, kako močan je vir vode in približno na kakšni globini je. Poiščite nekoga, ki ima dar, da najde vodo in naj vam "preišče" parcelo.
Potem pa se odločite za vrtanje (dražje, lažje in več prostora potrebujete) ali klasično "zabijanje" (ceneje, bolj družabno Big Grin in vsekakor bolj zanimivo).
Pozdravljeni!

Mene pa zanima naslednja stvar in sicer, kaj se dogaja potem tam spodaj, ko črpamo polno vode... se tista luknja tam veča? (glej sliko)

Kaj bi se recimo zgodilo, če bi cev zabil v garaži? (imam namreč zeloooo nadležnega soseda, pa bi rad to malo bolj skril)
Če razmišljam, da zaradi večjega prečrpravanja vode, bi se luknja večala,
a je možno, da bi se mi po nekaj letih lahko začeli temelji sesedati?

Kako je s tem? Hvala vam!

Lp, SB

Priložene datoteke
.png   voda_cev.png (Velikost: 212,37 KB / Prenosi: 4092)
Mislim da ni bojazni, ker v nedogled se pa tudi ne bo širilo. Meni letos uspešno deluje. Cev imam na globini cca. 5m in mi pralni stroji in polnjenje bazena 5m3 čisto lepo lavfa s pomočjo hidropaka.
Luknja se bo vsekakor počasi večala. Vendar boš moral pretočiti še in še vode. Pri nas že 3 leta črpamo celo poletje na polno in zaenkrat ni kakega posedanja. Imamo pa tudi zabito štirno v kleti pod hišo.

Sem pa slišal zanimivo zgodbo. Nekdo naj bi pred precej leti vgradil eno izmed prvih toplotnih črpalk voda-voda. Ogrevali so cca. 3 stanovanjske hiše. In ker je bilo ogrevanje poceni niso nič kaj dosti šparali. Vodo so iz tolotne pošiljali direktno v kanalizacijo. Po xxx letih se je zelenica ob hiši začela posedati. Ko so prišli na sum, da je mogoče to zaradi črpanja vode so na mestu posedanja odkopali. Luknja naj bi bila tako velika, da je notri šlo 5 tavelikih kamionov materiala.

Mene pa zanima ali kdaj preneha štirna oz. hidropak vleči mivko. Pri nas moramo menjati na cca. 5 mesecev filter, ker je zamašen od mivke. Sicer se stanje z leti izboljšuje vendar še vedno ni to to.
Zdravo vsem skupaj. Ker že dalj časa gledam en predel na travniku pred hišo, ki je bolj zelen in vlažen kot drugi (upam da mi ne pušča dovod vode v bajto :? ) sem posumil da je tam lahko samo podtalnica.
Me pa zanima, kako določiti globino kjer naj bi bila voda? Pa "približno točno pozicijo" (ne vem al zaupat tistim z "nadnaravnimi instinkti" :| )? Bajalica (baker je drag :lol: )? Drugače lahko na slepo zabijam in upam na zadetek, hehehe
Nekih podtalnih jezer pri nas ne more biti, ker smo na vrhu manjšega hribčka, neposredno pod velikim pogozdenim hribom, na katerem pa je nekaj manjših izvirov. Lahko je le kaka podzemna žila vode (zemlja - ilovka). Kar pomeni da moraš s špico res fajn zadet to žilo. Ali bi v takem primeru bilo bolje uporabiti bager in pokopati betonske cevi? Hvala za morebitne nasvete, pa lp
some1 Napisal:Sem pa slišal zanimivo zgodbo. Nekdo naj bi pred precej leti vgradil eno izmed prvih toplotnih črpalk voda-voda. Ogrevali so cca. 3 stanovanjske hiše. In ker je bilo ogrevanje poceni niso nič kaj dosti šparali. Vodo so iz tolotne pošiljali direktno v kanalizacijo. Po xxx letih se je zelenica ob hiši začela posedati. Ko so prišli na sum, da je mogoče to zaradi črpanja vode so na mestu posedanja odkopali. Luknja naj bi bila tako velika, da je notri šlo 5 tavelikih kamionov materiala.

Teoretično je možno vse, praktično pa …

Preprosta kmečka logika - po sistemu Uničevalci mitov :wink: .
Luknja se poveča za toliko, kolikor materiala črpalka uspe izčrpati na površje. Če črpalka v xxx letih izčrpa za 5 »tavelkih« kamionov materiala (vsekakor je to lahko samo mivka), potem jo toliko tudi manjka pod površjem.
No, še malce logike.
Ne znam si predstavljati črpalke, ki bi izčrpala toliko mivke in bi še vedno delovala bp. Tudi filtre bi bilo potrebno zelo pogosto menjavati. Še bi se dala najti kakšna logična skepsa, a naj bo dovolj.

Sam menim, da nekako ni bojazni, da bi se zaradi tega posedel teren. Ne nazadnje je tudi logično, da sesalna moč pada z oddaljenostjo snovi od sesalnega koša, zato tista mivka, ki je oddaljena npr. 1,5 m od sesalnega koša, na površje »napreduje« zelo počasi.

Če pa se prične dogajati, da je izčrpane mivke več kot vode, potem pa je to znak za zaskrbljenost. Big Grin
@MatjažM

Teoretično se na »zelenem« predelu res lahko nahaja nekakšen izvir. Odvisno je tudi, kakšna je tam zemljina. Morda gre za slabo prepustno plast (ilovico), ki bolje zadržuje vodo, zato se le-ta nabira na površju. Nikakor pa to ni zagotovilo, da je tam tudi žila talne vode.

Globino vode je možno določiti (tisti, ki ima dar iskanja vode) na naslednji način.
Potrebno je imeti dve ustrezni varilni žici (švasštebi), ki sta na enem koncu upognjeni za 90 st. Nato se v značilni drži približujemo mestu, kjer predvidevamo, da je žila talne vode. Ko se varilni žici razširita oz. prekrižata, se ustavimo in označimo točko. Nato se »ozemljimo« in se obrnemo za 180 st. ter se ponovno namestimo v značilno držo. Ponovimo vajo iz te točke in smo pozorni, ko se varilni žici zopet pričneta premikati in se razširita oz. prekrižata. Na tej toči se ustavimo in jo označimo. Razdalja med tema dvema točkama »kaže« približno globino vode (cca. 0,5 m natančno).

Morda malce čudno napisano a če ste kdaj videli postopek, vam bo povsem jasno.

Vam pa ne priporočam zabijanje cevi v ilovnat teren, saj boste zelo težko ustvarili »gnezdo«, o katerem je bilo govora nekaj postov nazaj. Ilovka je mastna in zelo lepljiva, vi pa jo morate skozi majhne luknjice, navrtane v cevi, izčrpati na površje. Verjemite mi, da je to veliko težje kot na terenu z mivko ali prodom. Jaz bi se odločil za betonske cevi.
Hvala za odgovor in nasvete sparky! Takole iskanje vode sem že videl, smo že počeli to, pa nekak nisem verjel v ta način, čeprav so očaki 8) dejali da deluje. Kar se pa tiče tega da je tam ilovka zbita, bi pa znalo biti. Moram še malo bolj preverit kaj je tam. Je pa tam vedno dosti bolj moker teren kot kjerkoli drugje. Lp
Mene pa zanima kako veš kdaj si dovolj zabil cev oz kdaj si na pravi globini?
Soseda vprašaš kako globoko je on zabijal :wink:
1 2 3 4 5
Iskanje po temi