Objave: 195
Teme: 45
Ocena:
0
Danes sem prvič vklopil toplotno črpalko (Gorenje TIKI 300l). Imam jo povezano z pečjo na polena, tako da ko kurim na polena se zaradi boljšega izkoristka polen greje tudi sanitarna voda, ko pa kurim na olje, pa sem predvideval vključitev TČ.
No in danes, ko je bilo v TČ še vedno 51.8 stopinj sem prvič vključil TČ, jo nastavil na 50 stopinj C. Ob tuširanju (se ni porabilo vode) je padla temperatura pod 45°C in toplotna črpalka se je vklopila (takrat tople vode več nismo točili). Ampak, hec je bil v tem, da je čeprav je bila T vode prej 50°C v TČ, je potem ko se je pri 45°C vključila TČ začela temperatura vode v TČ padat, na koncu po 3 urah neprestanega delovanja ventilatorja in TČ je padla na 23°C (sodeč po prikazovalniku T). To se mi je zdelo zelo čudno. Pa tudi prostor se ni kaj shladil, kar bi se po logiki moralo, le tam na tistem delu, kjer je ventilator, se je na tisti tanki cevki, ki je prmera nekje 3mm in zavita v kolut, potem pa gre v sredino "bojler" naredil led, ko sem izklopil iz vtičniče, pa je se led takoj stopil.
Sedaj me zanima, ali je možno da je vodo namesto da bi jo segrevalo hladilo? Ker to mi je res čudno, po moji logiki bi morala vsaj v 1 uri temperatura na prikazovalniku narasti vsaj za 5 stopnij, če ne še več.
Objave: 128
Teme: 10
Ocena:
0
Zanimivo. Ponavadi se zgodi ravno obratno, se pravi ko izklopiš TČ in vklopiš sekundarno ogrevanje (olje, drva) se temperatura v TČ najprej rahlo spusti - par °C (ker mora voda prekroži skozi cevi do vira ogrevanja). Vsaj pri nas je tako. Nikoli se pa ne nabira led na ceveh, tako da je v tvojem primeru res čudno. Je pa res, da ima TČ 2 senzorja temperature. TČ ga ima postavljenega višje kot pa je tisti, ki se uporablja, ko je TČ izklopljena in se ogreva vodo preko zunanjega vira.
Pokliči mojstra, ki ti je zadevo zvezal, naj preveri TČ.
LPM
Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Pokliči serviserja od proizvajalca. Bi reku, da hladi namesto ogreva.
Ocena:
0
Sem danes poklical in je vprašal, če je bila temperatura vode v rezorvarju ob vklopu nad 55 stopinj, kar je po vsej verjetnosti bila, saj sem imel na drva priključeno pred tem. No če bo to pomagalo bo ok, drugače pa je res kaj narobe...
Je rekel da je možno da je potem obratno hladilo vodo, no naj pustim danes da se voda popolnoma ohladi, in šele potem vključim toplotno, je pa zanimivo da včeraj ko sem jo vključil ni zasvetila kontrolna lučka za vključitev toplotne črpalke na prikazovalniku, kot piše v navodilih, ni zasvetila tudi takrat ko je ventilator delal. Potem zvečer ko sem nastavil T na 55 in jo vključil pa je svetila tista lučka, a sem raje ugasnil do danes. Bomo videli kako bo danes.
Objave: 149
Teme: 6
Ocena:
1
Toplotna črpalka je narobe priklopljena!
Ali je bil opravljen testni zagon, ob instalaciji TČ?
Lep pozdrav
Ocena:
0
Kako narobe priklopljena, a to so v gorenju-tiki narobe cevi povezali, ravno obratno, ali?
Ne vem takrat ko so jo instalirali, je bila pod 10 stopinjami voda potem noter ko se je natočila, pa so jo zagnali in je kar hitro temperatura narasla za 2 stopinji navzgor. Potem smo imeli na centralno še (1 teden), včeraj pa sem samo vtič dal v elektriko nastavil na 50 in pritisnil 1/0 gumb, kakor piše v navodilih da moraš držat ga par sekund pri prvem zagonu. Bom videl danes zvečer ko jo bom zagnal, ko bo temperatura 30 ali manj stopinj noter in bom opazoval če bo šla temperatura v + ali v -
Imam pa ta model:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")gorenjetikiunichr("46")si/filelib/tiki/products/2006/slike/tc_300-1_zunichr("46")jpg[/img]
Tam na sliki vidite tisto bakreno cevko? Tam na desni strani ko je zvita v krog? No nad tistim delom ko pride iz tistega radiatorja se je samo tam naredil led gor, drugje ne.
Objave: 871
Teme: 125
Ocena:
0
Pokliči mojstra, da preveri in dofila plin.
Opusti se i uživaj, nemoj da nam sada kvariš doživljaj....
Ocena:
0
Danes ob 9 uri bom ponovno stestiral, ko bom iztočil vso toplo vodo iz črpalke. Jaz sem sedaj razmišljal nekako takole, da je edina logična razlaga za tisti pojav (glede na to da je črpalka nova) tale: V polovici črpalke je bila topla voda 45°, spodaj pa mrzla. In ko sem vključil črpalko, ki je bila nastavljena na 50 stopinj, se je seveda pognala. In medtem, ko je segrevala vodo, se je voda okrog izmenjevalca toplote segrevala (morda ima tudi kakšno vodno črpalko (mešalna) znotraj, da pač zmeša temperaturo vode in je pač padla potem skupna temperatura po celotni črpalki na 20 stopinj, črpalka pa sem jo prehitro ugasnil, preden bi se sploh izenačila temperatura in bi se potem seveda začela temperatura dvigat.
No bom videl danes.
LP!
Ocena:
0
Sem včeraj zvečer vklopil, se je zagnala in temperatura je kar hitro naraščala, tako da očitno je vse OK... Res ne vem zakaj je zadnjič padla temperatura...
Ocena:
0
Prehitro rekel, ta problem se konstantno pojavlja, ko iztočimo toliko vode, da temperatura pade pod 20 stopinj.
Sem že pisal mejl na gorenje-tiki, ki je proizvajlec te toplotne črpalke, a še nisem dobil odgovora, tako da me zanima, če kdo od vas ve zakaj se to dela. Takrat ko se naredi ta led gor, je komresor čisto tih, ne sliši se tistega sik, sik zvoka ki se sliši v tem uparjalniku ali kaj je že to na sliki. Tudi ventilator piha topel zrak, skratka takšen kot je v prostoru, nič ohlajen. Posledično temperatura tudi temperatura ne narašča, oz zelo počasi, proti takrat ko piha mrzel zrak ven...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/files/ledq5pdunichr("46")jpg[/img]
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/files/led1q5peunichr("46")jpg[/img]
Kot da bi delal v prazno ali se bi tile vodi v uparjalnik zamašili... No pomagam si s tem trikom, odprem vode za centralno in ko centralna peč segreva vodo, se potem ko naraste na nekje 22.5 v tej TČ začne odtajevat ta led in naenkrat v trenutku se sliši spet zvok sik, sik in ventilator piha zelo mrzel zrak, kakor bi ga moral... Čudno se mi zdi, ker je v kurilnici topel zrak, da sploh pride do zmrzovanja tega dela zunaj radiatorja od TČ...
Sem že počasi prepričan da nekaj ne more bit OK...