Objave: 27
Teme: 3
Ocena:
0
lep pozdravcek
ker se že nekaj časa nisem oglasil, moram pokomentirati nekaj stvari za nazaj
glede zaščite pred prevročo vodo sem imel v mislih sistem, ki preprečuje vdor prevroče vode v sistem centralnega ogrevanj, saj imam cevi za centralno ogrevanje iz alumplasta (kjer voda ne sme imeti višje temperature kot 95 o C)
glede regulacije bom vzel vremensko vodeno, ki naj bi bila ok, pri bojlerju pa ima tudi tisti t.i. antilegionarski program.
premeri dimnikov pri novejših modelih pečeh so dokaj majhni, čeprav pri Vitoligu to ne drži (model je pač starejši in temperature dimnih plinov so kljub izkoristku okoli 87 % v povprečju okoli 240 o C. V navodilu piše da bi moral imeti dimnik fi 180 (za 18 kw) oziroma celo fi 200 (za močnejšo peč). Po posvetu z monterjem in dimnikarjem pa mi bodo peč priklopili tudi na Schiedel fi 160.
lp, Tine
Pozdravljeni,
zanima me ali pri omenjenih kotlih na polena (Fröling, Viessmann), potrebno paziti na obliko polen. Hočem reči, niso pač vsa polena idealne oblike - ravna in velikosti.
Torej je potrebno na to paziti ali šteje samo dolžina polena glede na dolžino kurišča.
Hvala.
Objave: 145
Ocena:
0
Mislim, da je potrebno polena predhodno res lepo obžagati, da so točnih mer 45x13x10cm.
Če jih pa za vsak slučaj še iz štirih strani pooblaš, bo pa najbolje.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Da ne bi kdo slučajno resno vzel!
Paziti je potrebno samo na vlažnost, preveč mokra drva ne prebavi najbolje.
In kako je s pečjo na polena čez poletje za ogrevanje sanitarne vode? Kako pogosto je treba kuriti?
In kako peč na polena prebavlja razne lesne ostanke (veje, debelejša debla, ...)? Lahko v peč naložiš vse kar gre notri?
Zanimajo me še sekanci, je investicija v peč na sekance sploh smiselna, glede na to da bi šlo za peč moči cca. 18kW? Prostor za skladiščenje sekancev niti ne bi bil problem.
LP
Odvisno od velikosti kotla, akumulatorja toplote, porabe vode in še česa. Konkretne številke ti je pa že napisal slovon. Kaj bi še rad?
Peč na polena je peč na polena. Ni namenjena lesnim ostankom in 'vsemu kar gori'. Z napačnim 'gorivom' jo lahko celo pokvariš.
Investicija v sistem na sekance za tako majhno moč kotla NI smiselna.
[quote="Anonymous"]Odvisno od velikosti kotla, akumulatorja toplote, porabe vode in še česa. Konkretne številke ti je pa že napisal slovon. Kaj bi še rad?
Se opravičujem, če se konkretne številke v zvezi z ogrevanjem sanitarne vode poleti na peč na polena že napisane, ampak jih žal nisem našel. Bolj me zanima, če s pečjo na polena ogrevate vodo tudi poleti. In koliko pogosto zakurite peč v povprečju? Približno enkrat tedensko?
Je smiselno pomisliti o ogrevanju sanitarne vode poleti na kakšen drug način, sončni kolektorji? Je investicija v kolektorje smiselna?
Za ostale odgovore pa se najlepše zahvaljujem.
LP
Objave: 18
Ocena:
0
Živjo
Sem nov na forumu, vendar me področje ogrevanja s poleni zelo zanima. Pravkar smo montirali eno peč, ki že deluje, vendar je potrebno še nekaj nastavitev.
Sam sem pristopil z vidika price-performance, se pravi za določen cenovni razred dobiti največ. In mislim da sem zelo dobro zbral. Peč je v cenovnem razredu 300 -400k sit. Ne potrebuje zalogovnika, ker ima izredno regulacijo. Menim, da država premalo nudi za inštalacijo takega sistema, ki stane 2 miljona, zatorej je so subvencije le metanje peska v oči.
V prihodnjem tednu pa napišem kaj več in vam ponudim moje izkušnje in nasvete,
lp, Toni
Objave: 18
Ocena:
0
Na kratko vam povem kao sem se jaz lotil te zadeve.
Izhajali smo iz tega, da je cena kurilca enostavno previsoka za ogrevat enodružinsko hišo, grajeno v klasičnem slogu izpred 20 let. Se pravi brez izolacije in lesenimi okni vprašljive kvalitete. Povrh vsega pa živimo na vasi in imamo svoja drva.
Začel sem iz čiste nule, z raziskovanjem klasičnih peči kot je npr. Viadrus-litoželezna. Ugotovil sem da so izkušnje v glavnem slabe, ker je poraba drv velika, nalaganje pogosto, regulacija slaba, čiščenje pogosto,.... Predlagali so mi ventilatorske peči. Ogledal sem si kako stvar deluje v praksi in se odločil, da je potrebno iskat rešitev v tej smeri.
Preiskal sem vse možne vire in se pozanimal kaj se da dobit za normalen denar. Moja žena je rekla da sem doktoriral s tega področja, ker sem se spustil res v podrobnosti. Največja ponudba kotlov je v Avstriji in moram priznati, da so res sofisticirani da glava boli. Ampak temu primerne so tudi cene. Poleg tega je treba upoštevat končno ceno z montažo, vsemi pripadajočimi deli, zalogovnikom, elektroniko,... Po zbranih predračunih so vse cene segale okoli 2 miljona za postrojenje. S tem da so to bile akcijske cene ali pa cene za montažo refernečnega kotla, kjer bi dosegel cca 21% popust. Odločil sem se da bom iskal rešitev v nižjem cenovnem razdredu, ki pa ne ponuja takih izkoristkov, da bi bil upravičen do subvencije. Sicer pa je subvencija namenjena tistim, ki imajo toliko denarja , da si lahko privoščijo kotel za 1-1.5 milj. Ostali pa se lahko obrišejo pod nosom. Investicijo je treba financirat vnaprej, nato čakat na rezultat ali si padel med srečne izbrance, v koliki meri ti bodo investicijo povrnili, za vse moraš imeti račune, odpadejo dela, ki bi jih mogoče sam naredil brez računov.
Nazadnje sem se odločil za nakup kotla (ne bom delal reklame), ki ima izkoristek 88%, kar pomeni da ima npr 3-4% manjši izkoristek od vrhunskega kotla KWB , Froling, Guntamatic ,... V praksi to pomeni da bom pokuril 1-2 metra drv več na zimo. Kotel je montiran brez zalogovnika, ker ima izvrstno regulacijo. Dodatno smo montirali še 300l bojler, ki služi kot stalni odjemalec, v poletnih mesecih pa omogoča kurjenje enkrat tedensko. Glede na to, da smo morali kupiti nov bojler in sanirat dimnik z rostfrei tuljavami večjega preseka, je celotna investicija z delom prišla blizu 900 tisoč sit, kar je vseeno zame veliko, v primerjavi z prvimi ponudbami pa poceni.
Izkušnje z inštalaterji-katastrofalne. Zelo redki vejo za kaj gre, prodajajo v glavnem svoje stvari, zagovarjajo tisto kar imajo trenutno na zalogi in posiljujejo z robo. Kar se zmeniš ponavadi ne velja, časovni roki in ure za njih ne veljajo,... Zato je treba bit non stop zraven in jim gledat pod prste.
Sicer pa menim da kurjenje s poleni ali pa na pelete predstavlja prihodnost ogrevanja v individualnih hišah. Zadeve so že toliko izpopolnjene, da nudijo veliko komoditeto in neodvisnost od energentov. Zato tak način ogrevanja priporočam vsem ki kolebate med energenti. Ne priporočam kurjenja z sekanci in odpadki, ker so take peči namenjene večjim odjemalcem. Samo v takih primerih so tudi ekonomsko upravičene.
Če ima kdo kakšno konkretno vprašanje mi ga lahko pošlje na mejl.
lp
Mislim da moraš poslati pod zasebno.
lp
Objave: 27
Ocena:
0
Pozdrav
Toni, imam precel podobno razmišljanje kot ti (in sem se podobno odločal glede ogrevanja), res pa je da mi ta varianta glede peči brez zalogovnika ni povsem jasna - namreč glede na to, da gorenja lesa ne moreš kontrolirati kot npr. olja, plina, pelet ali sekancev. Vsi proizvajalci zapovedujejo da je zalogovnik nujen (seveda predstavlja tudi vir izgub, pa vseeno). V primeru da nimaš zalogovnika to po mojem mnenju pomeni da moraš umetno (kot pri starih pečeh, ko si priprl loputo za zrak) zaustaviti gorenje, da se temperatura zniža, kar pa poslabša izkoristek. In po tej logiki se lahko zgodi da peč večino časa dela s polovično obremenitvijo. Res je da ti 300l bojler predstavlja določen zalogovnik, kar je super za poleti, ampak za glavno kurilno sezono pa nisem povsem prepričan. Imaš ti drugačne informacije?
Aja, mi lahko še zaupaš za katero peč si se odločil (lahko pod zasebno, če ne delamo reklam)
Lp,
Tine
Živjo
Odločil sem se, da zalogovnika zaenkrat ne bomo imeli, ker je regulacija peči izvedena zvezno. To pomeni, da se obrati ventilatorja znižujejo že dosti prej, preden peč doseže nastavljeno temperaturo, ker mikroprocesor zasleduje gradient naraščanja temperature. Seveda je možno in verjetno, da bo temperatura prešla nastavljeno tudi za 5 stopinj, kar je popolnoma normalno in dovoljeno. Pri večjem povišanju se vklopi varovalni mehanizem, ki vklopi ogrevanje sanitarne vode v bojlerju. To pomeni, da se višek energije spravi v višjo temperaturo sanitarne vode. To se je meni zgodilo dvakrat in sicer takrat, ko sem vse skupaj nastavljal.
Glede zalogovnika pa je tako:
1. služi kot antikondenzacijski element
2. služi kot hranilnik toplote za sistem
Da bi ustregel obem pogojem, bi moral zalogovnik biti zelo velik, večji od 50l/KW inštalirane moči. To pa pomeni fizično velik volumen vode, ki jo moraš tudi segreti in za to segrevanje vložit kar nekaj energije (beri drv). Cena takega zalogovnika bi bila kar velika. Če bi šel po priporočilih (50l/kw) bi ščitil samo peč pred kondenzom. To pa se da rešiti tudi na drugi način, npr. dobrim krmiljenjem. Kondenz predstavlja problem v prehodnih obdobjih, ko peč na laufa ves čas, pozimi pa se je praktično ne ugaša in se peč ne ohlaja. Ne pozabit pa tudi na to, da so stvari minljive in da nobena stvar ne traja večno. Ko bo življenska doba potekla, bo treba zadevo zamenjat. Zamenjava telesa kotla v mojem primeru predstavlja 1/3 cene- če jih bodo takrat še delali take. Koliko pa to stane pri kotlu višjega cenovnega razreda ne vem. Še enkrat povem, da je bil moj pristop price-performans. Lahko se vozimo v marcedesu in to je celo zelo kul, lahko pa tudi v golfu, pa isto pridemo na cilj. Mogoče pa se bom enkrat v prihodnosti odločil tudi za hranilnik.
lp, Toni
Ej Toni .Pa kaj je to zaena peč?Reklama gor ali dol saj vsak od nas vse itak še kako preveri.Nam vsem zainteresiranim je to v pomoč.lp.janez