Objave: 1973
Teme: 59
Ocena:
1
Eno morda neumno vprašanje, ker kanalizacijsko omrežje najverjetneje ne bo končano do vselitve (čeprav bi naj bilo že pred dvema letoma) bom moral v vmesnem času zadeve urediti začasno. Vprašanje je kako to narediti, da ne bom čez leto dni spet nazaj pri večjih zemeljskih delih.
Trenutno imam preko betonskega jaška hišno kanalizacijo že speljano do predvidenega mesta priklopa.
Moral bom od tega jaška nekako preusmeriti zadevo v greznico, ki pa mora stati v drugi smeri. To pomeni spet razkopavanje (sedaj to ni problem) in ko bo kanalizacija ponovno razkopavanje (ni problem, je pa zoprno rasla bo trava tudi po trasi, kjer bo dostopal bager).
Zato sprašujem ali obstaja kak komad, karkoli, kar bi delovalo kot kretnica. Zmontiram in naslednje leto ko bo kanalizacija obrnem npr. to kretnico v smislu sedaj "drek levo" in ne več desno v greznico ideja je brez vnovičnega velikega razkopavanja? Kake druge ideje ali se naj pač sprijaznim - verjetno bo pač tako.
Spodaj na hitro narejena skica.
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2Z/EL/1X6DBVYO/kretnicaunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2Z/EL/1X6DBVYO/kretnicaunichr("46")jpg[/img][/url]
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Če še nimaš še napeljane cevi lahko v ta namen izkoristiš obstoječi jašek. Ne vem kako je izveden, a v jašku bi lahko sestavil cevi ali tako, da daš 2 45 stopinjski koleni, ki se jih da sneti in obrniti v drugo stran. Če je potreben padec oziroma kaskadni jašek, ga trenutno narediš nižje za sedanje stanje, rezervna cev je pa višje in zaprta. Kasneje samo dobetoniraš jašek na višino rezervne cevi.
skratka, sam bi naredil vse v enem jašku, če je le dovolj velik. Tu bi tudi kasneje imel dostop za primer da se kaj zamaši itd.
LP,
Samojed
Ocena:
1
V jašku je takole. Vtok je nekaj višje, iztok pa nižje - razlike v višini skladno s potrebnimi standardnimi padci, ni kaskandega padca. Vmes je zbetonirana mulda po kateri bodo nekoč odplake/fekalije zavile v levo smer po cevi proti kanalizaciji.
Si mi pa dal eno idejo.
Razmišljam, da bi vstavil dve koleni po 45 stopinj in brez mulde v greznico. Jašek je 80 cm tesno, a prostora bi moralo biti dovolj . Verjetno bo potrebno odbiti del že zbetonirane mulde - a to kasneje lahko zbetoniram nazaj. Težava je v tem, da je vtočna cev v jašek že odrezana vzporedno s steno jaška - kako natakniti koleno, ki je žensko? Lahko bi sicer vstavil manjšo cev, da bi pridobil nekaj "mesa" za nataknit koleno, se pa bojim, da se bodo rjave jahte zatikale na "zobu" tega vstavka saj bi bil zožan fi cevi v smeri pretoka- ima kdo kaj praktičnih izkušenj. Čez leto dni bi odstranil kolena. Ponovno zabetoniral muldo. Vhod v cev proti greznici pa zamašim. Kaj pravite? Vse skoraj brez kopanja. Pokrov jaška je kakih 30 cm pod površino. Je ideja OK ali strel v prazno.
Ocena:
4
Če je cev že odrezana, skoraj ni druge kot da malo poštemaš če ni prostora in nanjo natakneš podaljšek. Tak, minimalen - se pravi kupiš najkrajšo cev iste dimenzije (verjetno pol metra) in jo skrajšaš tako, da ostane samo tistih cca 5 cm, kamor se natakne naslednja cev ali koleno. Če na odtočni cevi nimaš "mufne" je pa najbolje gor dat drsni spoj - kos ki ima na obeh straneh "mufno". To je to in po mojem bo najmanj težav in dela. Pokrov jaška daj tako, da prideš do njega, odvisno kje je. Jaz sem jih dal na takšno višino, da je žez cca 1cm peska in tlakovci. Če bo treba odpirati, poberem par tlakovcev in sem v jašku, do takrat se ga pa sploh ne vidi kje je.
LP,
Samojed
Ocena:
1
Bom naredil kot je svetovano. "Kretnica" če bi obstajal bi bila še boljša rešitev. Ker nihče ne pozna - je zgleda pač ni.
Objave: 293
Teme: 0
Ocena:
0
Jaz ne bi kompliciral s koleni. V jašku se iztok v javno omrežje začepi. Iz jaška pa spelje začasno cev do greznice. Muldo se po potrebi malo prilagodi oziroma izdela na novo...
LP
Ocena:
1
To je rešitev, ki je očitna. Zmeraj lahko narediš na novo.
Iščem rešitev za katero ni treba dvakrat delat. Kretnica bi bila optimalna. Zgleda da ne obstaja.
Štemanje po "posrani" muldi in jašku mi priznam ne diši. Sprašujem po boljši ideji.
Objave: 1073
Teme: 8
Ocena:
1
muldo bi lahko naredil v "Y" kot imajo to narejene večje ČN, za delitev drekca

če se spomnim, ko pridem na firmo ti poslikam, čeprav mi ne diši :twisted:
ko maš tale narejen pa enostavno z malo betončka zapreš odvod v en krak... und das ist alles
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Ocena:
4
Štos je v tem, da ima do ene in druge cevi pravi kot, tako da z Y muldo ne bo šlo na izi. Če bi pa že kdo rad naredil Y muldo - jaz sem jo naredil tako, da sem kupil Y kos za odtočne cevi in ga prežagal na pol po dolžini. Tako sem polovica samo postavil kamor je bilo treba in obbetoniral.
LP,
Samojed
Objave: 1073
Teme: 8
Ocena:
1
ja, samo če da Y kos oz. muldo v Y lahko še vedno do greznice doda eno 45 ali 67 stopinjsko cev, saj je itak začasno... vse pa je odvisno kako ima pritok in potem iztoka... bi pa jaz verjetno naredil Y kar iz betona in potem ga fino "zaribal"...
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Ocena:
1
Ok, da pojasnim - všeč mi je dosedanje razmišljanje
Narejeno je že:
- jašek
- vtok v njega
- iztok v njega proti kanalizaciji, ki je ne bo pravi čas
- mulda med tema dvema
Ni še:
- začasne greznice,
- povezave jašek - greznica
Mislim da je zmagovalna Ericcson varianta - za sliko se priporočam, da bom lažje razložil izvajkalcu. Ne bo pa to Y mulda ampak bolj nek iztegnjen Y ali nekay med Y in T. Naslednje leto samo odtranim neko začasno zaporo in zamašim luknjo v smer greznica. Hvala. Sem vedel, da sem se preveč ukorininil v ideji o kretnici. Upam edino da me spomin ne vara kako je bilo narejeno - že par dni iščem sliko, če se spomnim pravilno bi moralo biti izvedljivo.