14.1.2012 ob 13:34
berghaus Napisal:Preveril, vse ok, tako kot mora biti, vonja nikjer več.
Torej, kot sem že večkrat omenil, sem in tja le odvijte pokrov in pokukajte notri. Zna marsikaj končati v njej.
Hmmmm...V tehnični mapi piše, da je potrebno odviti pokrov enkrat tedensko z namenom, da preveriš nivo aktivnega blata in iz čistilne naprave poloviš morebitne biološko nerazgradljive delce.
Iz lastnih izkušenj vem da je "pozabiti na eco 6" kot pravi berghaus velik strošek, še posebej če nimaš možnosti izbire koncesionarja za praznjenje.
Pa bom podelil nekaj mojih izkušenj.
Eco 6 pri nas deluje že 2 leti in pol. Takrat sem jo kupil po smešni ceni 1700eur (nekaj v zvezi s sodelovanjem firme roto in občino v kateri živim). Vgradnja je bila izvedena po predpisih in tu nimam kaj več dodati. Prvi zagon nam je opravil serviser. Se je pa v nadaljevanju zapletlo pri delovanju naprave oz. prečiščenost odplak je bila enaka nuli. Čez pol leta sem moral prvič v celoti izprazniti čistilno napravo (250eur) kajti v zadnjem prekatu so plavali trdi delci, iz odtokov pa je že pošteno smrdelo. Ponovni zagon nam je zopet opravil serviser vendar ni bil isti kot prvič. Vse lepo in prav. Vendar ko sem zvečer pogledal v čistilno napravo sem opazil popolnoma drugačno delovanje kot pri prvem zagonu?????? Po opravljenih več deset klicih v tehnično službo, češ da naprava ne deluje, sem dobil vedno enak odgovor: Naš serviser je strokovnjak, zagon je pravilen. Obljubljali so mi celo ponoven obisk serviserja, vendar ga po pol leta nisem dočakal. Nihče mi ni znal povedati kaj je narobe. Prav tako nisem dočakal dan da bi se po telefonu potožil direktorju saj je bil v roku dveh tednov nedosegljiv. Zopet je preteklo pol leta, iz žepa pa je odteklo nadaljnih 250 eur za praznjenje. Vedno bolj sem bil prepričan, da je moja čistilna naprava v bistvu greznica ki povrh vsega odžira še električno energijo. No, tretji zagon sem opravil sam, po enem mesecu pa ista pesem. Neprečiščenost in smrad. In nato se zgodi čudež. Po nekem naključju sem čistil pokrov čistilne naprave, še večje naključje je bilo to, da sem pokrov obrnil na glavo in opazil da je zračnik popolnoma zabit s tanko plastjo plastike. Verjetno napaka pri vlivanju plastične mase v model. Plastiko, ki je blokirala dovod zraka v kompresorski prostor sem odrezal in glej čudež! Po treh tednih se je voda v zadnjem prekatu sčistila, smrad je izginil.
Čistilna naprava sedaj pravilno deluje že skoraj eno leto. Vmes so iz komunale prišli izmerit prečiščenost, ki je več kot zadovoljiva. Količina aktivnega blata je že ves čas 300-350ml na liter, torej normalno.
Še par misli za konec te zgodbe (če jo bo sploh kdo prebral
):- naša čistilna naprava je odprta vsake 4-7dni
- enkrat na teden opravim meritev blata in očistim stene 1. in 2. prekata
- stike s tehnično službo sem prekinil, ker imam občutek da nekateri tam ne vedo zakaj sedijo za mizo (se opravičujem, ampak dejansko sem dobil občutek, da je eco 6 še v povojih in da sem poskusni zajček)
- nekdo omenja 40 eur za praznjenje čistilne naprave. Samo sprejem blata na centralno čistilno napravo stane pri nas več kot 30 eur :wink:
- če bi imel možnost bi vgradil čistilno napravo bližje dovozu, da bi mi jo lahko praznil kar lokalni kmet (najcenejša varianta pri nas) tako pa žal....
Toliko z moje strani. Lep pozdrav!