Objave: 52
Teme: 34
Ocena:
0
Z možem se zanimava za nakup starejše hiše s parcelo, pa me zanima, kako je s služnostnimi pravicami. Namreč, prodajalka pravi, da je pred leti prejšnji lastnik sklenil ustni dogovor s sosedi 8nič pravno formalnega), da lahko čez njihovo dvorišče peljejo do svoje njive. Njiva je namreč poleg prodajalkine parcele oziroma teh sosedov, samo ne morejo drugače priti do nje, kot čez to dvorišče. Prodajalka pravi, da ni nič spreminjala tega dogovora. Zdaj me pa zanima, kako je pravno s tem. Kaj če bi nas motilo, da s traktorjem in prikolico vozijo čez dvorišče, nas zaparkirajo ali moramo eni drugim umikat vozila? Pa da mi npr. umaže dvorišče oz. asfalt z blatom? Kako je najbolje to uredit, ne da si naložiš stroškov ali sodišča? Ne želimo se pa grdo gledat s sosedi in jim ne dovolit dovoza do njive.
Objave: 2356
Teme: 2
Ocena:
0
Če je to res edina pot do njihovih parcel potem jim pripada nujna pot in te ne rabi nič skrbeti, ker si postavljena pred dejstvo. Sosed lahko na sodišču doseže brez problema priznanje služnostne pravice.
Če pa to ni edina pot je pa odvisno od kdaj sosed to pot uporablja oz. ali jo uporablja več kot 20 let?
Čiščenje in vzdrževanje poti plačujeta lastnik in služnostni upravičenec v sorazmernem deležu glede na to koliko pot uporabljata. Če ima sosed služnostno pravico mu ne smeš preprečevati koriščenje te pravice (prav tako pa tudi on ne lastniku).
Objave: 139
Teme: 0
Ocena:
0
Zna biti kr zanimivo ko bo sosed vozil gnoj na njivo.
Objave: 69
Teme: 13
Ocena:
0
Da si se malo jas sposodim temo
imam sledec problem s sluznostno pravico dostopa do moje hiske. Pred vec kot pedesetimi leti se je moj dedek z se 3 sosedi dogovorili o sluznostni poti. Na podlagi ustnega dogovora se od takrat uporablja cesta za dostop do moje hise. Ostali 3 sosedje so si pred leti uredili drugi dostop.
Problem je nastal sedaj, ko bi jas staro hiso podrl in zgradil novo. Nihce mi ne brani dostopa ampak, kamor sem prisel mi vsi arhitekti govorijo, da za pridobitev GD rabim sluznost od sosede, ki pa mi je noce dati gre se pa za 2 kvadratna metra zemlje. Da je vse skupaj se bolj absurdno je glavna cesta vrisana za vsaj dva metra prenizko.
Ce bi obcina odmerila cesto na novo nebi bilo vec problema saj bi se moja parcela tudi po katastru dotikala ceste, ampak obcina nima sredstev...zalostno
Ali ne obstaja kaksna uradna pot, ki bi brez vecjih komplikacij in brez sodisca resila ta moj problem??? Konc koncev cesta je tam ze 50 let +/- 5 let ne vem natancno.
Hvala za vsakersne informacije lp
Objave: 3209
Teme: 61
Ocena:
17
Obstaja. Odkup (dela) parcele.
Objave: 69
Teme: 13
Ocena:
0
Kakšna pa je pravna praksa kako dolgo se lahko zavleče ta zadeva če odkup tudi nebo možen, ali se je kdo spoprojel že s tem problemom.
Kolikor je meni znano sodišče na konci vseeno prisodi služnost ker parcela mora imeti dostop. kakšni so kaj stroški tožbe in kakšno je časovno obdobje da je rešena zadeva s cesto,
hvala lp