Objave: 639
Teme: 18
Ocena:
1
Moj predlog je električno centralno ogrevanje z zalogovnikom, na katerega se po potrebi (energetska kriza, lasten gozd) priključi še manjša peč na drva. Sploh pri dobri izolaciji hiše in kaminu v dnevnem prostoru bodo potrebe po dodatni energiji majhne, zato ne upravičijo dragih investicij.
Objave: 255
Teme: 9
Ocena:
0
Glej nekaj na tem tudi drži. Vendar pa cena kotla z gorilcem vendar ni 600 do 800k, bo kar dober že za 400k - seltron optima, de dietrich..., patudi dimnik ni 400 k temveč morda kakih 300 k, cisterna ja je še 60 k, vse skupaj znese cca 700k, bojler, črpalke in ostale inštelacije pa morajo biti prav tako vgrajene v primeru TČ. Postavlja se še vprašanje o kašni TČ govorimo, ali je to zrak voda, zemlja voda, voda voda ali še kaj tretjega. Za tvojo primerjavo glede cenovne podobnosti pride v poštev le zrak - voda, kajti vse drugo gre s cenami v višave. Vedi pa da za pridobitev subvencije v primeru TČ ni tako enostavno kot s kotlom na drva, pelete. Moraš paziti pri sami gradnji, da je hiša vstreza vsem sicer sam ne vem kakšnim predpisom, pa končno iskaznico baje potrebuješ (sicer nisem siguren in naj me kdo popravi če je drugače)... Sicer pa pazi, da boš v primeru vgradnje TČ zrak - voda, imel dopolnilno gretje (ali el grelce, ali kaj drugega), ker TČ zrak-voda je še kako odvisna od zunanje temperature. Pa še to TČ so predvsem trifazne kar pa se hito pozna že pri osnovnem računu za el. energijo.
Objave: 253
Teme: 4
Ocena:
0
na trg je prišla nova toplotna črpalka zrak-voda Daikin za katero ne potrebuješ 380 V. malo posrfajte pa boste dobili še cene, ki so pomojem kar znosne od 650+ddv naprej. drugače sem našel še nekaj v glasilu podjetja klima petek. dodatni vir ogrevanja pa vam v tem primeru seveda ne uide...
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
po moje bomo doživeli kar konkreten razcvet TČ zrak/voda ker to ni kaj dosti drugačna zadeva kot običjna klima (zrak/zrak).
In veliki proizvajalci praktično še niso nič rekli na to temo (oz. če so jih naši ponudniki zaenkrat še ne propagirajo)...Daikin (ki je seveda mercedes pri klimah je nekaj že naredil) potem pa so tu še toshiba, mitsubishi, hitachi, panasonic, fulitsu,....
Objave: 1677
Teme: 112
Ocena:
0
Samo cen DAIKIN od 650K. Cen za CTC EcoAIR so od 800K naprej, za ECO2, ki naj bi bila nova najboljša rešitev do -20 pa ni. Ta naj bi bila najboljša se pravi za zunanjo uporabo. A nekej me res zanima tale grelna števila so mi sumljiva. Kolk je tole realno da dobiš pri -15 COP 3?
Objave: 1677
Teme: 112
Ocena:
0
CTC ECOAir pardon pri -10 je COP 2.9 do 3.0