PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prebral sem skoraj ves forum na to temo, pregledal številne prospekte, vendar kljub temu se ne morem odločiti kako naj ogrevam svojo novo hišo. Kot sem prebral ima vsak način nekaj dobrih in nekaja slabih stavri. Kakšna bi bila vaša izbira, če imate hišo pritličje + mansarda, z garažo vred je 240m2, zidano s 30cm običajno opeko, vsi spalni prostori so zgoraj, okna bodo cenovnega razreda 40ksit/m2, nad požarno ploščo 15cm izolacije, fasada pa 10cm stiroporja (verjetno). V skupnem spodnjem prostoru (9x5m) imam tudi kamin.

Zaenkrat se nagibam k klasiki - olje, radiatorji z odcepi talnega gretja. Ali je smiselno vzeti kombinirano peč olje/drva?
Tudi nama se je porajalo enako vprašanje. Strokovnjak na tem področju nama je svetoval, da je bolje imeti ločeno za olje in ločeno za drva, tako da se bova odločila za to varianto. Prav tako sva dobila informacije, da ni le peč za 800.000,00 dobra, ampak da so tudi cenejše peči čisto ok.
RMRM,pa še eno na plin pa za vsak slučaj še toplotno črpalko. Jaz bi šel na plin.
V čem je boljša varianta da imaš dve ločeni peči (drva-olje)? Je to le izkoristek ali še kaj drugega? Kajti če je samo to, je treba verjento mal premisliti v kolikšnem času bom z boljšim izkoristkom nadomestil strošek za drugo peč...........
alc3dr Napisal:Prebral sem skoraj ves forum na to temo, pregledal številne prospekte, vendar kljub temu se ne morem odločiti kako naj ogrevam svojo novo hišo. Kot sem prebral ima vsak način nekaj dobrih in nekaja slabih stavri. Kakšna bi bila vaša izbira, če imate hišo pritličje + mansarda, z garažo vred je 240m2, zidano s 30cm običajno opeko, vsi spalni prostori so zgoraj, okna bodo cenovnega razreda 40ksit/m2, nad požarno ploščo 15cm izolacije, fasada pa 10cm stiroporja (verjetno). V skupnem spodnjem prostoru (9x5m) imam tudi kamin.

Zaenkrat se nagibam k klasiki - olje, radiatorji z odcepi talnega gretja. Ali je smiselno vzeti kombinirano peč olje/drva?

Jaz bi šel na drva izključno, če bi imel sam v lasti gozd. Potem bi se konkretno poznalo na ceni ogrevanja. Drugače pa olje. Ni ga čez okomot, če ni lastnega lesa pri hiši. Seveda dobra izolacija je pa osnova. Raje tisti denar za dodatno peč zmeči za dodatno izolacijo in boljše okna.
Jaz bi dal toplotno črpalko.
LP!
mi imamo plin inpo celi hiši samo talno gretje brez radiatorjev. no bomo imeli
jeeee mi imamo pa hiško jupi jupi jej! Smile
hm,kaj naj recem na vse to kar pises.????
Zakaj se toliko drzis klasike in se naprej razmisljas klasicno?????A tudi avto mas klasicen????A ko kupujes gledas da je varnejsi bolj izpopolnjen kot prejsnji.....
Pri hisi se mi zdi se pomembneje da naredis kvalitetno in po novejsih boljsih metodah,saj so stare ze zastarele,pa tudi te bodo kmalu zastarele kot tvoj avto.tehnologije se vseskozi izpopolnjujejo....No da ti ne nakladam.......se nisem opazil na tem forumu da bi kdo komu svetoval:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm">http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm</a><!-- m -->

je brezplacno...,bi pa ob enem vprasal a se je kdo ze posluzil tega svetovanja in ce je bil zadovoljen??????
Smo se enkrat dobili s svetovalcem, ravno na temo izbora ogrevanja, ampak nisem bil zadovoljen.
Pač je tako, da si v dobi interneta vse informacije lahko pridobiš sam, svetovalci so pa samo ljudje in vsak bo zagovarjal svojo subjektivno preferenco. Morda je kul, če res nimaš pojma o zadevi in človeku pač slepo verjameš, oziroma če imaš kakšno konkretno vprašanje, na katerega nikjer ne najdeš odgovora. Kaj pa vem...

V kratkem se bom moral odločiti za način ogrevanja naše nove hiše, pa kljub 1 letu česanja po internetu, branja člankov in forumov, obiska celega kupa sejmov itd, kljub temu, da poznam vse argumente 'za' in 'proti', praktično vseh možnih načinov ogrevanja, še vedno ne vem, za kaj se bom odločil in energetski svetovalec mi ni pri tem prav nič pomagal.
mi imamo drva in talno gretje. radiator je en in sicer samo v kopalnici -lojtrnik za brisače. tudi novo hiško načrtujemo izključno s talnim gretjem. trenutno težko govorim o kakšni energetsko varčni hiši (siporex 25 cm, brez fasade, delano pred 23 leti, ko zidarji niso vedeli da se za gradnjo s siporexom uporablja lepilo in ne malta!!!) :roll: , pa nas tudi pri - (minus)25 še ni zeblo. seveda smo hodili ponoči nalagat a gre za star sistem, brez zalogovnika, peč s slabim izkoristkom... itd. itd.
v prostoru je potrebna bistveno nižja temperatura da se čuti prijetna toplota kot pri radiatorjih, ko gre "vse v glavo". zaradi talnega nimamo nič večjih težav z žilami (čeprav smo nagnjeni k tovrstnim boleznim), kot se rado govori v bolj ali manj strokovnih krogih (saj niso tla 60st!!). edino kar bomo v novi hiški naredili drugače je to, da bomo imeli povsod v "dnevnih" prostorih na tleh ploščice (izključno zaradi boljšega prevajanja toplote).
Ni potrebno ploščic, lahko imate epoksi končni sloj... Izgled takšen kakor na sliki:

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")pohistveni-saloniunichr("46")com/slike-saloni/prevc/alples-diva3-500unichr("46")jpg[/img]

Super zadeva.

Glede peči na drva, sem sam mnenja, da je ob dobrem kotlu + obveznem zalogovniku toplote optimalna rešitev, saj omogoča skoraj takšno udobje kot olje, seveda če je pravilno načrtovan.
mi imamo talno po celi hiši na olje + TČ za sanitarno vodo.
Istvan Napisal:Smo se enkrat dobili s svetovalcem, ravno na temo izbora ogrevanja, ampak nisem bil zadovoljen.
Pač je tako, da si v dobi interneta vse informacije lahko pridobiš sam, svetovalci so pa samo ljudje in vsak bo zagovarjal svojo subjektivno preferenco. Morda je kul, če res nimaš pojma o zadevi in človeku pač slepo verjameš, oziroma če imaš kakšno konkretno vprašanje, na katerega nikjer ne najdeš odgovora. Kaj pa vem...

Pod to izjavo se lahko samo še podpišem, saj sem imel sam zelo pobodno izkušnjo. O alternativnih virih mi ni imel kaj dosti povedati. Toplotno črpalko mi je kot edini vir ogrevanja odsvetoval....važen je bil zapisnik o svetovanju....

Lahko se pohvalim, da smo v petek "zagnali" toplotno črpalko.Izvedba z zemeljskim kolektorjem, štiri veje po 100m, moč TČ 8Kw, ogrevana stanovanjska površina 160 m2.V pritličju keramika in talno ogrevanje, mansarda predviden parket zato stensko ogrevanje. Hiša še ni izolirana vendar je bil odziv sistema nad pričakovanjem. Trenutno lahko rečem samo SUPER!

lp, Janez
da te malo špiknem....če bi prebral skoraj ves forum, potem bi vedel da se pri izolaciji ne špara, da je kombinirana peč strav preteklosti, prav tako peč na olje.

zakaj....pa boš našel na forumu Smile

LP
Mislim, da pri trenutnih cenah energentov, peč na olje ni ravno pretklost. Je pač že tako, da vsi nimamo ali nimajo ob zaključku gradnje, ko se vgrajuje ogrevanje dodatna 1 - 2 miljona za se hecat s TČ, ki je roko na srce precenjena, ne v smislu uporabnosti temveč cene! Tako, da razlika med investicijo v TČ in nizkotemperaturnim sodobnim kotlom na olje še vedno znaša čez 1 MIO, ki pa se ob dobri izolaciji hiše in ob primeru, da imaš vgrajeno dopolnilno gretje v obliki kakšne kaminske pečke za prehodna obdobja ne povrne prej kot v 20 letih.

Torej bistvo vsega je dobra izolacija narejena po pameti, vse drugo je sekundarnega pomena!
1 2
Iskanje po temi