PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Neurejene razmere v denacionalizirani stavbi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sem najemnina neporfitnega stanovanja v starejši večstanovanjski stavbi v centru Ljubljane. V denacionalizacijskem postopku je bila stavba vnjena lastnikom ( šestim), od katerih jih 5 živi v ZDA, ena lastnica je iz Ljubljane. Lastnica iz Ljubljane je pooblastila svojega moža, da ureja zadeve v njenem imenu in v imenu polovice lastnikov stavbe. Kmalu po vrnitvi stavbe lastnikom je zaradi nesoglasja vseh lastnikov odpovedal SPL pogodbo kot upravnik stavbe. Zaradi poravnavanja skupnih stroškov in zaračunavanja neprofitne najemnine, ki se je konstantno povečevala od leta 2005 do leta 2006, po zakonsko določenih kriterijih, je obračune stroškov posredoval stanovalcem omenjeni mož ene izmed lastnikov. Konflikti med lastniki so bili iz leta v leto večji, najemniki pa zaradi tega nismo mogli odkupiti stanovanj, v katerih smo živeli. Na žalost se situacija konstantno slabša, saj stavba propada, saj bi bila potrebna kompletne obnove (streha, fasada, notranji del stavbe...). Stanovanja so adaptirana in primerna za bivanje izključno zaradi nas najemnikov (gre za menjavo oken in ostalo). Stavba postaja vse bolj nevarna najmenikom in tudi mimoidočim. Pooblaščenec 1/2 lastnikov je zelo star gospod, ki trdi, da s stavbo nima nič - nima nobenih pravic in pooblastil. Kakšno je stanje z ostalimi lastniki ne moremo izvedeti, ker je gospod poleg starosti v zadnjem času postal po mojem mnjenju zelo senilen. Gospod namreč pozablja,d a ima na banki odprt račun na katerega se nalagajo plačila najemnin in skupnih stroškov, pozablja glede raznih dogovorov v zvezi s stavbo in podobno.
Moje vprašanje: Kako naj najemniki rešimo nastalo situacijo? Ali obstaja zakonska omejitev oz. odvzem stavbe v naravi za lastnike večstanovanjih stavb, ki neprimerno skrbijo za stavbo. Je možen samo poziv inšpekcije, ki je bila sicer o nekatreih staverh že obveščena, a epiloga nismo uspeli zaslediti? Ali naj preprosto koristimo najem stanovanj, dokler se stavba ne zruši?

Prosila bi vas za kakršen koli kontakt, kjer bi lahko kaj več izvedela o reševanju problemov, ki sem jih navedla.

Lep pozdrav,
N.
A imate najemno pogodbo? Potrebujete upravitelja,ki bo skrbel za stavbo.Če ga nimate,ga bo določilo sodišče.Zadevo prijavite tržnemu inšpektorju in ta bo odreagiral naprej.
Pozdravljeni,

najemno pogodbo imamo. V času tako imenoavnega Jazbinškovega zakona, ki je urejal denacionalizacijske postopke smo vložili prošnjo zaodkup stanovanja. prošnja nam je bila s strani države ugodena. Upravitelja nimamo. Hvala vam za odgovor, prišel nam bo prav.

Lp,
Prijavite lastnike še na gradbeno inšpekcijo.Lastnik mora poskrbeti za funkcionalnost objekta.Inšpektor mu bo dal rok do kdaj se morajo odpraviti nepravilnosti.
Kako urejate zadeve?
Iskanje po temi