PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri IZRAČUN MOČI RADIJATORJA

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZDRAVO!

Zanima me ali kdo ve kako se izračuna moč radijatorja glede
na velikost prostora v katerem bo montiran?

LP
napiši kako izolacijo imaš na hiši (bloku) iz česa je grajena (opeka..čeprav za grobo oecno to ni tako pomembno), kak so okna (nova, stara), pa seveda velikost prostora.

dobro je če še napišeš s kom se greješ (vrtsa kurjave ter temp. vode, ki jo uporabljate za ogrevanje).

pa bomo skupaj ocenili kaj bi potreboval.
Vsak centralar ima tabelo (za vsako vrsto radiatorjev posebej) za velikosti radiatorjev, ki se izračuna na podlagi velikosti prostorov. Izbor prav posebej ni odvisen od izolacije, saj je danes normalno, da je hiša izolirana, ali je to 8 ali 12cm pa ni pomembno. Do predimenzioniranja v teh primerih ne prihaja, največkrat se zgodi, da naročniki zahtevajo večje, da jih kvazi ne bo zeblo !!
v kolikor je večji radjator, ni prav nič narobe, sploh v primeru vgrajenega nizkotemperaturnega kotla ali kakega drugega nizkotemperaturnega vira ogrevanja. Dejstvo, je da moč radiatorjev z nižanjem temperature vode strmo pada sicer pa za primer

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.globalradiatori.it/UPLOAD/Prodotti/vox-slo-01.pdf">http://www.globalradiatori.it/UPLOAD/Pr ... slo-01.pdf</a><!-- m -->

Torej pri izbiri moči radiatorja je pomemben delataT (razlika temperature kotlovske vode in željene temperature ogrevanja prostora!
saj v tem je glavni štos...ne moreš ti nekomu svetovati kaj naj si kupi če niti ne veš za izolacijo hiše (ki je sila pomembna), vgrajena okna...ter željeni sistem centralnega ogrevanja od katerega bo odvisna temperatura vode ki bo krožila po radiatorju (seveda tdui kvadaratura sobe in višina stropa)....in ker vse vemo da manjša kot je temp. razlika med vodo v radiatorju in zrakom v sobi manjša je moč samega radaitorja pomani da je nazivno moč iz prospekta treba vszeti z rezervo, ker je ta moč tretirana pri temp. režimu 90 stopinj oz. temp. razliki 70 stopinj med temp. sobe in vodo.

JAz bom montiral 3 x predimenzioniran - glede na trenutne potrebe (neizolirana hiša, nova okna) kjer iam izgubo nekje 1 kW, vzel pa bom 3 kW radaitor....to pa zato ker imam namen čez leta preiti ali na TČ ali na nizkotemperaturno ogrevanje...takrat pa bo ta isti radiator imel (ne vem) pri tem. vode 35 stopinj moč nekje 300 W...kar pa je daleč daleč stran od njegove nazivne moči.
Jaz sem pred mesecem začel ogrevati z nizkotemperaturnim režimom, temperatura v radiatorjih 45 stopinj, pa so radiatorji bi rekel nekje 20 - 30% večji, kot bi bili pri klasiki 60stopinj. Res da so temperature za enkrat precej visoke, ravno danes pa nekoliko nižje, pa se temperatura v prostorih ni nič bistveno spremenila, je pa res, da TČ več laufa danes. Tudi jaz sem letos zamenjal okna, izolacijo imam 5cm.

To kar praviš ti, da boš 300% predimenzioniral radiatorje se mi pa zdi popoln nesmisel, pa tudi pozabi, da boš ogreval z 35 stopinjami. Sem probal, pa je brez smisla, ni pravega občutka, vsekakor nad 40.

Visoko temperaturno ogrevanje nikoli ne poteka pri temperaturi 90 stopinj, je le nazivna temperatura, običajna temperatura v radiatorjih je nekje 60 stopinj, razlika med 60 in 40 pa ni tako velika.

Toliko za teoretike.
ja saj pa smo tam tam....moč radiatorja je pri 90 stopinjah 3 kW, pri 60-ih pa mogoče 1,8 kW ...potrebe pa so trenutno v neizolirani hiši nekje 1,2 kW na sobo...pa smo skupaj.

pri 40 ih stopinjah vode pa ne vem če bo moč 500 W.

ker mogoče sliši se veliko - dimenzijsko pa radiator ni tako zelo velik 140 cm x 50, tip 22 (10 cm) širine...in če malo pogledaš imaš verjetno sam podobno velike (za sobo 4 x 4 metre)
Res je, samo to ni 3x rezerva. to je samo 30% rezerva.
po podatkih radiatorja (nazivna oz. prodajna moč) je 3 x rezerva...hipotetična

ampka ne pomnim kdaj bi mi imeli peč nastavljeno na 90 stopinj (razen enkrat, svoje čase ko smo še šafljali premog, ko so se vratca za regulacijo vstopnega zraka v peč malo zaštekala pa je prišla temp. na 110 stopinj Smile))

običano imamo nekje 60 stopinj v najhušem mrazu pa 70.

Zanekrat pa tako ali tako še ne kurimo (vsaj ne na olje).
po podatkih radiatorja (nazivna oz. prodajna moč) je 3 x rezerva...hipotetična

ampka ne pomnim kdaj bi mi imeli peč nastavljeno na 90 stopinj (razen enkrat, svoje čase ko smo še šafljali premog, ko so se vratca za regulacijo vstopnega zraka v peč malo zaštekala pa je prišla temp. na 110 stopinj Smile))

običano imamo nekje 60 stopinj v najhušem mrazu pa 70.

Zanekrat pa tako ali tako še ne kurimo (vsaj ne na olje).
Če kaj pomaga, imam podatke za dva stanovanjska bloka. Starejši, grajen v 80., ima nameščenih radiatorjev za ca. 160 W/m2 ; v novejšem (leto gradnje 2000-pa-nekaj) je pa 93 W/m2. Za zdaj grajene individualne hiše bi pa naj bilo nekje max. 70 w/m2 :?:

... kar bi bila do neke mere tudi potrditev za vincentovo teorijo o izolaciji... Big Grin

Potem pa izbereš vrsto radiatorja in iz tabele proizvajalca poiščeš ustrezno velikost, ki je odvisna tudi od temperature ogrevanja. Recimo, za sobo 20 m2 rabiš 1.400 W. Če kuriš centralno na 90°, bi bil primeren radiator (tip 22) 500 x 800 ali 300 x 1200 itd. Pri ogrevanju na 75° pa bi bilo 500 x 1000 ali 300 x 1400 itd.

Še to, mimogrede: radiatorji različnih proizvajalcev, ki so sicer videti popolnoma enaki, imajo tudi po 20% različno moč (če je verjeti temu, kar piše v tabelah proizvajalcev).
Mislim, da je padanje moči radiatorjev lepo razloženo v zgoraj pripretem linku. (Global) Res se podobni radiatorji razlikujejo po močeh, vendar so včasih le na pogled ti enaki. Sam sem bil v dilemi pred izborom globalovig oziroma decoralovih radiatorjev. Razlika v moči je cca 25%. Vendar pa ko sem se poglobil sem ugotovil, da globalovi so voluminozno večji (količina vode), večja je tudi sama površina člena in tudi teža posameznega člena, torej sem kar hitro verjel teoriji, da pa vsi radiatorji le niso enako močni. Pa še to, v kolikor gradiste hišo in načrtujeste radiatorsko ogrevanje mislim, da je neumnost načrtovati 90oC režim. Dejansko ne kuri nihče centralne na to temperaturo, ker smo že v mejah varnosti. Torej dajte si preračunat moč raditorjevn na nižje temperature ogrevalnih medijev in sicer tja do max 70oC, še bolje 60oC. Na ta način boste sigurno privarčevali pri ogrevanju.
Iskanje po temi