PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Čudno vtripanje varčnih žarnic?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po celem stanovanju imam varčne žarnice in se mi dogaja da ko ugasnem luč nekaj (4 žarnice ) kljub temu da so že ugasnjene še vedno malo žmigajo in to traja vse do naslednjega vklopa oz. do jutra. Poizkusil sem menjati žarnico na mesto kjer obstoječa žarnica deluje ok in ne utripa in izkazalo se je da iz žarnico ni nič narobe.

Če vstavim notri navadno klasično žarnico je vse ok.

Je mogoče lahko problem kje v napeljavi kaj bi lahko bilo, saj so napeljave stare komaj leto dni?
Sem imel isti problem, le da z ledicami (v bistvu ga še imam). Problem je ker na križnem in menjalnem štekarju ne morem povsem izničiti nulo in mi še vedno pošilja v elektroniko nekaj napetosti, le tok da ledice nekaj svetijo.
Če imaš stikala s kakšnim indikatorjem (mala lučka na stikalu, da ga v temi laže najdeš), je to prvi vzrok.
Če imaš malo 'šlamšpasto' zvezano in na stikalu prekinjaš 'nulo' namesto faze, se to dogaja zaradi presluha/kapacitivnosti med vodniki (v inštalacijah).
Vzrok je lahko tudi vlaga v stikalu/dozi - še posebej, če je stikalo na 'zunanji' steni
Stestiraj tako, da izklopiš varovalko za konkretno luč. Če v tem primeru svetlikanja ni, je vzrok zelo verjetno v stikalu, če pa svetlikanje je, gre za 'presluh' med položenimi vodniki.

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
gremlin Napisal:Če imaš stikala s kakšnim indikatorjem (mala lučka na stikalu, da ga v temi laže najdeš), je to prvi vzrok.
Če imaš malo 'šlamšpasto' zvezano in na stikalu prekinjaš 'nulo' namesto faze, se to dogaja zaradi presluha/kapacitivnosti med vodniki (v inštalacijah).
Vzrok je lahko tudi vlaga v stikalu/dozi - še posebej, če je stikalo na 'zunanji' steni
Stestiraj tako, da izklopiš varovalko za konkretno luč. Če v tem primeru svetlikanja ni, je vzrok zelo verjetno v stikalu, če pa svetlikanje je, gre za 'presluh' med položenimi vodniki.

lp

Ja res je mala lučka zaradi otroka ker ponoči hodi na wc, v dnevni je tudi regulator jakosti svetlosti, eno stikalo pa je tudi na zunanji steni.

Preizkus z izklopljeno varovalko žarnica ne utripa več.
Kaj pomeni to potem zamenjavo stikala ali kaj drugega?
Ne stikalo je čist ok. Montiraj RC člen in bo vse ok Big Grin
- Regulator je za varčno sijalko problem (razen, če imaš kombinacijo, ki paše skupaj).
- Mala lučka na stikalu je problem.

Varianti imeš dve:
zamenjava stikala z lučko s takim brez (ali odklop lučke v stikalu - to naj postori nekdo, ki ve kaj dela), ali pa menjava varčne sijalke s staro dobro klasično žarnico (ali halogenko). Regulacijsko stikalo zamenjaš s klasičnim, ali pa zamenjaš sijalko s klasično žarnico.

Včasih se težavo da odpraviti tudi z vgradnjo kondenzatorja vzporedno k sijalki - navadno kar v luč na stropu - na vrstno sponko, kjer je luč priklopljena na instalacijo. Velikost (kapacitivnost) se najenostavneje določi s poskusom, kondenzator mora biti tipa X2 (X1) - za začetek 0,1 uF (mikrofarada) - to naj ti za probo naredi en električar.

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Ok bom poklical električarja pa da tole porihta.

Hvala
Iskanje po temi